Hlavní obsah

Zázrak? Šlo o přirozenou reakci, odvětil skromně Staněk po fantastickém zákroku

Plzeň

Míč z hlavičky českobudějovického stopera Talovierova míří do plzeňské sítě, Doosan Aréna se krátce před koncem sobotního ligového duelu smiřuje s vyrovnáním. Když balon protíná brankovou čáru, vymrští gólman Jindřich Staněk zázračně ruku a ukryje míč pod rukavicí. Stadion bouří, Talovierov nechápe. Zápas za pět minut končí, Plzeň ve speciálním zápase k 110. výročí založení klubu slaví těsnou výhru 2:1. Nese především podpis čerstvého reprezentanta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Viktorie Plzeň Jindřich Staněk.

Článek

„Můj zákrok? Šlo o přirozenou reakci. Vždyť od toho na hřišti jsem, abych něco chytil. Popravdě, nevěděl jsem v první chvíli, jestli už nebyl míč za čarou celým objemem. Potom byl menší prostoj kvůli faulu, říkal jsem si, jestli VAR nekontroluje, zda nebyl gól. Ale po zápase jsem viděl situaci ze záznamu, míč za čarou nebyl," uvedl Staněk, který si vysloužil ovace zaplněného stadionu i svých spoluhráčů. Pochvalu mu vysekl i kouč Michal Bílek.

„Chytil to fantasticky, zalepil míč na lajně. Ukázal, že je velmi dobrý brankář. Jsem za něj rád, zranil se v letní přípravě, delší čas nechytal. Dostal se do formy rychle, podržel nás," podotkl plzeňský trenér.

Čaroděj. Tuhle přezdívku měl kdysi brankář Slavie Martin Vaniak, který čas od času vytáhl zázračné zákroky. Štafetu po něm nyní převzal Staněk. Čiší z něj klid a sebevědomí. Načerpal ho i na nedávném reprezentačním srazu, kde si odbyl premiéru proti hvězdným Belgičanům, kdy zaskočil za zraněného Vaclíka. Dvakrát inkasoval, dvakrát se však blýskl proti jednomu z nejlepších útočníků světa Lukakovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Sýkora z Viktorie Plzeň (vlevo)

„Šanci v reprezentaci beru jako zkušenost pro další těžké zápasy. Nelétám rozhodně v oblacích," podotkl Staněk. V sobotu kromě zákroku roku proti hlavičce Talovieorova zneškodnil tvrdou ránu Škody v nastavení. Své bývalé spoluhráče i trenéry tím pochopitelně nepotěšil.

„Jsem na něj nasranej. Jindra je skvělej brankář, nepřekvapil mě, takové zákroky má. Plzni vlastně udělal oslavy on," prohlásil kouč Dynama David Horejš, který Staňka vedl před jeho přestupem do Plzně.

„Máme s Davidem výborný vztah, občas si zavoláme. Myslel to z legrace. Po zápase jsem mu dal kompliment, Dynamo hrálo fakt výborně," doplnil Staněk.

Nebýt však mizerné koncovky Dynama, Viktorii by nepomohly ani jeho kouzla na konci utkání. Týden po galapředstavení proti Spartě (výhra 3:2) byla k nepoznání. Na hřišti vládli v prvním poločase hosté, agilní Bassey mohl dát tři góly. Trefil se až v úvodu druhé půle.

Jenže domácím vyšlo střídání, čerství Janošek s Chorým přinesli oživení. Góly Řezníka a Hejdy výsledek otočily. A pak úřadoval čaroděj Staněk...

Reklama