Hlavní obsah

Další rozhodčí obviněn z přijetí úplatku

PRAHA

Korupční aféra v českém fotbalu graduje. V úterý si další fotbalový rozhodčí vyslechl od policie obvinění z přijetí úplatku. Podle informací České televize měl Václav Zejda za 120 tisíc korun ovlivnit loňský zápas Blšany - Synot, který v 15. kole vyhráli hosté 3:1. Uplácet měl sportovní šéf Synotu Jaroslav Hastík, který byl už v sobotu obviněn z ovlivnění utkání Synot - Sparta.

Článek

Policie v souvislosti s dalším případem obvinila i Hastíka. "Je pravda, že panu Hastíkovi bylo dnes doručeno další obvinění, související s ovlivněním utkání Blšany - Synot," potvrdil Sportu.cz výkonný ředitel 1. FC Synot Jiří Zerzáň.

"Hastík pod tlakem posledních událostí na svou funkci rezignoval, jeho odstoupení schválil prezident klubu Ivo Valenta," dodal Zerzáň. Dnes již bývalý sportovní ředitel bude mimo funkci minimálně do vyřešení obou případů. Vedení slováckého klubu se k překvapivému posunu korupční aféry blíže vyjádří ve středu.

Hastík se měl se Zejdou domluvit v den konání zápasu (22. listopadu 2003), že pokud ovlivní zápas ve prospěch Synotu, obdrží 120 tisíc korun. Policie má údajně zdokumentováno, že k předání peněz skutečně došlo - 2. prosince odpoledne v podzemních garážích obchodního centra na pražském Smíchově.

Oznámení s formálními nedostatky

Zejdův právní zástupce Karol Hrádel potvrdil, že jeho klientovi bylo v úterý předáno písemně oznámení o zahájení trestního stíhání, mělo však údajně formální nedostatky - špatnou zpáteční adresu. Hrádel doporučil svému klientovi, aby se v této době s nikým nekontaktoval.

Hastík byl už v noci z pátku na sobotu zatčen na benzínové pumpě na Vyškovsku spolu s asistentem rozhodčího Stanislavem Hruškou. U Hastíka bylo nalezeno 175 000 korun, které hodlal podle policie předat Hruškovi za ovlivnění výsledku utkání Synot-Sparta (2:0).

Obst si prožil další šok

Svazoví činovníci záhy rozhodli, že Zejdovi zastaví činnost až do odvolání podobně jako Hruškovi. "A pokud se prokáže, že všechny informace jsou pravdivé, budu první, kdo se zasadí o to, aby si pan Zejda už nikdy v českém fotbale nezapískal," pravil naštvaný svazový šéf Jan Obst v rozhovoru s ČTK.

Postoj svazu asi další vývoj aféry hodně změní. "Nemůžeme sice až do prvních informací od policie vůbec nic dělat, ale tahle zpráva pro mě znamenala další velký šok," řekl unaveně funkcionář a dodal, že na Strahově už začali prošetřovat celou událost po své linii.

"Prostřednictvím komise rozhodčích jsme se se Zejdou spojili a on některé okolnosti případu přiznal," popsal Obst informace, které získal až po odpolední mimořádné tiskové konferenci zástupců svazu. Zejda se údajně doznal mimo jiné k tomu, že se s Hastíkem sešel v podzemních garážích v Praze.

Pokud budou případy uplácení prokázány, hodlá prý svazové vedení vyvodit pro viníky co nejtvrdší závěry. "Pokud se uplácení prokáže, nedokážu si představit jiný trest, než vyloučení klubu z první ligy," prohlásil důrazně Obst.

Stranou zájmu asi nezůstane ani komise rozhodčích v čele s Milanem Brabcem, prvním svazovým místopředsedou. "Dokážu si představit, že pro příští ročník dojde ke změnám ve složení komise rozhodčích," pravil Obst, aniž by jmenoval konkrétní funkcionáře.

Svaz vydal podnět policii

Disciplinární komise ČMFS po svém mimořádném úterním zasedání dala podnět příslušným orgánům Policie ČR k přezkoumání, zda v případě vyšetřované úplatkářské aféry kolem sportovního ředitele Synotu Hastíka a asistenta sudího Stanislava Hrušky nedošlo ke spáchání trestného činu. Oznámili to oficiálně předseda ČMFS Jan Obst a šéf svazové disciplinárky Alexander Károlyi. To ještě nevěděli o druhém obvinění.

"Na tento podnět je policie povinna ze zákona odpovědět do třiceti dnů," zdůraznil Alexander Károlyi s tím, že on a šéf svazu jsou v kontaktu s náměstkem policejního prezidenta Ladislavem Husákem. "Tisková mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová v pondělí večer uvedla, že policie svazu nedá k dispozici požadované podklady a indicie k případu, protože není přímým účastníkem řízení," uvedl na vysvětlenou zmíněného kroku Jan Obst.

Reklama