Hlavní obsah

Šéf rozhodčích Brabec: V korupční aféře nejedu

Karel FeltPrávo

Mezi obviněnými v probíhajících fotbalových aférách by mohl být i přední funkcionář Českomoravského fotbalového svazu. A dokonce by nemusel být jen jeden. Také počet obviněných arbitrů bude podle informací Práva vyšší, než dosavadních pět. Dokonce by jich mohlo být ještě více než deset a už nejen z řad prvoligových.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Nejčastěji se v této souvislosti spekuluje o místopředsedovi svazu a šéfovi komise rozhodčích Milanu Brabcovi. "Rozhodně odmítám, že bych měl být tím obviněným svazovým funkcionářem. Nevidím k tomu žádný důvod, proč bych měl být obviněn," řekl Právu Milan Brabec.

K často diskutované otázce jeho odstoupení z funkce šéfa už minulý týden řekl: "Zájmy svazu a fotbalu nadřazuji nad svoje osobní, takže tuto možnost nevylučuji. Na funkci nelpím. Ale svoji osobní odpovědnost budu zvažovat, až bude k dispozici více informací. Odstoupit za této situace by se možná někomu hodilo, ale bylo by to také utíkání z boje."

Možná jde o boj ve fotbale

Jako houby po dešti se množí spekulace, o co vlastně jde v aférách kolem 1. FC Synot, jeho bývalého sportovního ředitele Hastíka a sudích Dvořáčka, Hlaváče, Krátkého, Hrušky a Zejdy.

Jde skutečně jen o akci policie, motivovanou bojem proti korupci, nebo jsou za vším sázkové kanceláře, které mají zájem zbavit se Synot Tipu, či jsou tu dokonce politické zájmy, protože vlastníci Synotu Valentové jsou nakloněni ODS...? Jedna z verzí dokonce mluví o vnitřním boji ve fotbale.

K moci se chce údajně dostat skupina lidí, kteří museli odejít s bývalým předsedou Františkem Chvalovským, nebo ve fotbale dosud nedostali šanci. Zdiskreditování současného vedení by jim pochopitelně otevřelo cestu. Není totiž tajemstvím, že někteří z nich mají propojení na policii, v níž pracovali nebo ještě pracují. Dokonce by mohlo údajně jít i o boj těchto lidí mezi sebou.

To by prý mohl být důvod k tomu, že obvinění jsou zveřejňována po částech a týkají se zatím především klubů a sudích z Moravy. K této možnosti se čelní svazoví funkcionáři vyjadřovat nechtějí.

Disciplinárka nemusí čekat na soud

Předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi aktivně spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení a získává informace, které je ochotna či může policie poskytnout. Svaz naopak dává policii téměř denně podklady, které si vyžádala. Je možné, že se disciplinárka začne případem zabývat už v nejbližších dnech.

Károlyi by měl mít i informace z Kroměříže, kde se případem zabývá státní zástupce Pavel Pukovec. Ten uvedl, že se musí s důkazy velmi podrobně seznámit. Na jejich základě posoudí, zda případy skončí u soudu a zda budou obviněni další lidé.

"Spolupráce s orgány činnými v trestním řízení je skutečně na velmi dobré úrovni. Porušení soutěžního řádu a fotbalových norem, které spadají do gesce disciplinární komise, jsou něco jiného, než obvinění nebo spáchání trestného činu, které bude řešit soud. My potřebujeme informace a indicie, na jejichž základě bychom mohli zahájit disciplinární řízení," podotkl Károlyi.

"Na tom intenzívně pracuji, ale nemohu říci přesný termín, kdy bychom disciplinární řízení zahájili. Pochopitelně fotbal má zájem, aby se záležitost vyřešila co nejdříve, ale uspěchat nic nelze. Musíme respektovat presumpci neviny," dodal.

Reklama