Hlavní obsah

Viktoria Plzeň dala městu deset milionů na kulturu a sport

PLZEŇ

Slíbený desetimilionový dar městu stvrdili dnes podpisem zástupci FC Viktoria Plzeň a města. Český fotbalový šampion, který účinkováním v Lize mistrů získal do klubové pokladny jen na prémiích od UEFA kolem 280 milionů korun, slíbil peníze Plzni loni na podzim. Podle předem dohodnutého scénáře půjde polovina na kulturu a polovina na neziskový sport ve městě. Zastupitelé Plzně už schválili, že pět milionů se rozdělí v tříletém grantu v letech 2013 až 2015 na tradiční festival Smetanovské dny.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalisté Plzně

Článek

"Je to záležitost velmi neobvyklá, svědčí to o vysoké kultuře a společenské odpovědnosti klubu," komentoval dar klubu primátor Martin Baxa (ODS). Peníze na kulturu jsou rozvrženy do tří let, pět milionů na sport by se mělo vyúčtovat během roku. Peníze mohou žadatelé využít i na investici, například do rekonstrukcí sociálních zařízení u sportovišť.

"Po postupu do Ligy mistrů se ukázalo, že jsme si poměrně ekonomicky polepšili. Protože jsme byli ekonomicky zachráněni, mohli jsme si to dovolit. Chtěli jsme vyjádřit dík za to, že nás město podporuje, a symbolicky vyjádřit podporu neziskovým aktivitám," řekl ČTK majitel klubu Tomáš Paclík. I když je podle něj financování sportu stále složitější, klub v tuto chvíli žádné finanční starosti nemá a doufá, že to vydrží ještě pár sezon.

Město je majitelem fotbalového stadionu, kde Viktoria hraje, a financovalo jeho rekonstrukci. První část, při níž vznikly nové tribuny na východní, severní a jižní straně, byl odstraněn atletický ovál a hřiště se posunulo o 18 metrů k hlavní tribuně, byla v lednu zkolaudována. Kapacita stadionu je teď 11.753 míst k sezení. Z původní ceny 257 milionů korun bez DPH se asi 17 milionů ušetřilo. Za zhruba 100 milionů se však musí jinde vybudovat areál pro atlety.

Dostavbu chybějícího sektoru fotbalového stadionu u jižní tribuny město zatím odkládá. Podle Baxy je to problematická otázka. Město nemá dost peněz ani na další nutné stavby, navíc mu hrozí vážný propad příjmů se změnou rozpočtového určení daní. Rýsuje se ale možnost, že na dostavbě by se mohl podílet soukromý investor, uvedl primátor.

Nedokončený stadion fotbalisty mrzí. V současné podobě podle Paclíka stále neodpovídá protokolu UEFA pro Ligu mistrů. "Musíme nějak spojit síly, protože poháry hrát chceme a chceme, abychom hráli v Plzni," uvedl Paclík. Zápasy, které musel tým odehrát v Praze, by podle něj byly v Plzni přínosem nejen pro fanoušky, ale také by na nich profitovaly hotely, restaurace a zviditelnila by se celá Plzeň.

Kromě investic do fotbalového stadionu Plzeň, podobně jako na jiných svých velkých sportovištích, platí v areálu spotřebu energií v mezích schváleného rozpočtu, běžné opravy a údržbu ve společných a nepronajatých prostorách, svoz odpadu, deratizaci, revize, veškeré investiční akce či pojištění proti živelným pohromám. Klub podle smlouvy provádí drobné opravy v pronajaté části, veškerou běžnou údržbu včetně úklidu mimo zápasů i po nich, sekání, malování a zajištění ostrahy a pořadatelské služby při utkáních.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články