Hlavní obsah

Uzdravený Koloušek by rád na jaře odehrál pár zápasů

Fotbalista Václav Koloušek má podle všeho svůj nejtěžší zápas v životě úspěšně za sebou. Osmadvacetiletý záložník fotbalové Slavie Praha překonal zákeřnou leukémii. Když mu ošetřující lékaři skvělou zprávu v týdnu zvěstovali, zatočil se s Kolouškem svět. Jsem zpátky v normálním životě, mohla si oddechnout jedna z největších osobností domácí fotbalové scény.

Článek

"Jsem rád, že to takhle dopadlo," řekl chvějícím se hlasem Koloušek na páteční tiskové konferenci. "Když jsem se to od doktorů před několika dny dozvěděl, zažíval jsem něco nepopsatelného... Jsem šťastný a se mnou i celá moje rodina. Děkuji hlavně všem doktorům a těm, kdo se o mě starali a pomáhali mi," prohlásil Koloušek.

Na veřejnosti vystoupil poprvé od května; právě tehdy jej zasáhla zlá zpráva o tom, že trpí akutní leukémií. Když se před salónkem zaplněným novináři dnes po půl roce Koloušek rozhovořil, neskrýval dojetí. Ale v jeho tváři se občas mihl i zářivý úsměv.

"Nejtěžší ze všeho byl den, kdy jsem se o podezření na leukémii dozvěděl. První tři dny jsem byl hodně špatnej. Věděl jsem, že to nemusí dopadnout dobře," vzpomínal Koloušek. "Ale všechno se zlomilo asi po měsíci. Dostal jsem se asi na čtyři dny domů a začal věřit, že se to všechno může otočit," líčil.

Konkrétní datum návratu neplánuje

Koloušek a návrat k fotbalu? Fotbalista má svoji představu. "Na jaře bych za Slavii už rád odehrál pár zápasů," vyslovil dnes své přání špílmachr s excelentní levačkou. "Ale nějaké datum určitě stanovené nemám. Bude záležet na mnoha okolnostech," uvědomoval si.

Koloušek se zařadil do řady známých sportovců, kteří vyhráli boj se zákeřnou chorobou. Odchovanec mladoboleslavského fotbalu si jméno udělal v Dukle Praha, které pomohl k postupu z druhé ligy mezi tuzemskou elitu. Zkušenosti má také z působení v italských klubech Salernitaně a Fermaně. Koloušek si v české nejvyšší soutěži poprvé zahrál v dresu pražské Sparty, kde v roce 2001 získal titul.

Nejlepší sezónu ale zažil o rok později v Liberci, kterému pomohl jako největší hvězda k postupu do čtvrtfinále Poháru UEFA a navíc k senzačnímu zisku titulu. Po následném návratu do Salernitany si vytrucoval přestup zpět do Liberce, odkud letos v lednu přišel na přání exlibereckého kouče Josefa Csaplára za 19 miliónů korun do pražské Slavie.

V nejvyšší české soutěži, kde odehrál 88 utkání a nastřílel 18 branek, se naposledy objevil letos 3. května na půdě Slovácka. Koloušek má na svém kontě pět reprezentačních startů, při svém debutu v národním týmu na turnaji na Kypru v roce 2002 zaznamenal proti Maďarsku také svůj jediný reprezentační gól.

Reklama

Související témata: