Hlavní obsah

O novém videosystému v českém fotbale zatím FAČR neuvažuje

Praha

Českým fotbalovým rozhodčím by mohl při rozhodování zápasů pomáhat nový videosystém, který se technologicky i finančně liší od dvou systémů schválených na červencovém zasedání Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Fotbalová asociace České republiky podle mluvčího Jaroslava Koláře však o zavedení této technologie do ligových soutěží neuvažuje bez oficiálního svolení FIFA, respektive její pravidlové komise IFAB.

Foto: ČTK

Praporek pomezního rozhodčího

Článek

Autorem projektu je sportovní odborník a komentátor Robert Henn. Systém obsahuje 10 až 12 kamer rozmístěných okolo hrací plochy a videozáznam by ve své místnosti kontroloval videorozhodčí. Na rozdíl od dvou schválených systémů Hawk-Eye a GoalRef nesnímá český projekt pouze brankovou čáru, ale celou hrací plochu.

Používaný by byl pouze v případě, že padne sporný gól. Změnou je také finální cena. Zatímco dvě schválené technologie by vycházely údajně na zhruba 5,2 miliónu korun, zamýšlený systém od společnosti Elvia by stál jen okolo 1,8 miliónu.

Zavedením videa do fotbalu se bude také zabýmat Senát Parlamentu České republiky, který na 30. října přichystal veřejné jednání.

V nejvyšších českých soutěžích se zatím nová technologie zřejmě neobjeví. "Nebudeme se tím zabývat, dokud tento projekt nedovolí FIFA, respektive její pravidlová komise. Nebylo by vhodné, abychom se do podobných akcí pouštěli bez jejího souhlasu," řekl ČTK mluvčí FAČR Kolář.

O videu v českém fotbale by podle něj rozhodovaly tři orgány spadající pod FAČR - komise rozhodčích, výkonný výbor a pravidlová komise. "Ani jeden z nich nerozhodl o zavedení videa," doplnil Kolář.

Videosystém Hawk-Eye (Jestřábí oko), používaný už v tenise nebo kriketu, a systém s čipem v míči GoalRef budou poprvé oficiálně použity na prosincovém mistrovství světa klubů v Tokiu. Pokud se osvědčí, budou pomáhat i příští rok na Poháru FIFA a na mistrovství světa 2014. Oba systémy ale budou jen poradní, definitivní rozhodnutí je na sudích.

Reklama