Hlavní obsah

Plzeň podala žalobu na sudího Adámka kvůli korupční kauze, chce půlmiliónové odškodné

Plzeň

Vedení fotbalového klubu Viktoria Plzeň podalo žalobu na bývalého sudího Tomáše Adámka. Ten se v dopise adresovaném Fotbalové asociaci ČR přiznal, že přijal 200 tisíc korun od funkcionáře Martina Svobody, aby řídil jarní zápas Jablonec - Plzeň ve prospěch Západočechů. Plzeň za toto tvrzení požaduje odškodné ve výši půl miliónu korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Plzně Tomáš Paclík už začal jednat a podal žalobu na sudího Adámka.

Článek

Žalobu na ochranu dobrého jména právnické osoby podal právní zástupce Viktorie Tomáš Sokol. "Oznamovatel předpokládá, že tvrzení pana Tomáše Adámka o korupčním jednání je nepravdivé a jeho jediným smyslem je poškodit oznamovatele," stojí v žalobě, jejíž plné znění zveřejnil deník Insider a o kterém informoval server aktuálně.cz.

Plzeň se ale cítí poškozena výrokem sudího Adámka, i pokud by byl pravdivý. "I kdyby ale šlo o tvrzení pravdivé, oznamovatel s údajným korupčním jednáním nemá nic společného, naopak, i jen spekulace o jeho spojení s něčím podobným jej poškozují. Z toho důvodu má oznamovatel zájem na tom, aby bylo šetřením buď zjištěno, že se skutek nestal, anebo byl vyloučen jeho podíl na něm," uvádí se dále v dokumentu zaslaném městskému státnímu zastupitelství v Praze.

Žaloba také na rozhodčího Býmu

O úmyslu podat na sudího Adámka žalobu už dříve informoval majitel plzeňského klubu Tomáš Paclík. "Už zhruba měsíc pracujeme na právních krocích s naším silným týmem odborníků. S tím obviněním se nehodlám smířit," řekl Paclík před dvěma týdny v rozhovoru pro ČT 24. Vadí mu i to, že Adámek odmítá vypovídat a vše vysvětlit u disciplinární komise FAČR. "Já ho donutím svědčit," dodal s tím, že navrhne i detektor lži.

Žaloba je údajně připravena i na čtvrtého sudího tehdejšího zápasu Pavla Býmu, který rovněž dopisem potvrdil Adámkovu výpověď. Paclík je prý připraven podat žaloby i na další osoby či subjekty, které bez důkazů obviní Plzeň z korupce. "Každého, kdo vezme jméno Plzně do úst, čekají velmi příjemné týdny, měsíce či roky života," řekl ironicky.

Podle Paclíka je Adámek nedůvěryhodný svědek a jedná na popud třetí strany. Celá kauza by podle něj mohla být organizována šéfem Sparty Danielem Křetínským, který ji v září rozjel schůzkou s předsedou FAČR Miroslavem Peltou, na které měl předat informace o korupčním jednání v českém fotbale. "Já jsem o tom přesvědčen, ale nemám pro to důkaz," dodal Paclík.

Reklama

Související témata: