Hlavní obsah

Opava se odvolala proti korupci

Představenstvo fotbalového klubu z Opavy se nehodlá smířit s rozhodnutím disciplinární komise fotbalového svazu, která klub za účast v korupční aféře ve čtvrtek potrestala odečtením šesti bodů po skončení letošní ligové sezóny. Opava se odvolala a hodlá se hájit tím, že komise trestala na základě nedostatečných důkazů.

Foto: archiv

Šéf disciplinární komise Alexander Károlyi

Článek

Tiskový mluvčí a člen dozorčí rady Slezského FC Jiří Berousek uvedl, že telefonické odposlechy nejsou dostatečně průkazné. "Na čtvrtečním jednání na můj dotaz, zda má komise k dispozici jakýkoliv záznam hovoru, či jeho část, kde se osoba jakkoliv možně propojená s naším klubem dopouští náznaku korupčního jednání, předseda disciplinární komise odpověděl, že nemá," prohlásil Berousek.

Takový postup je podle opavských funkcionářů v rozporu s dalšími korupčními kauzami. "Tresty pro Synot, Žižkov nebo Vítkovice komise vynesla na základě důkazů získaných odposlechy telefonních hovorů činovníků klubů s osobami v rámci svazu, v těchto případech rozhodčími, které dle disciplinární komise usvědčují pracovníky těchto klubů z korupčního jednání," řekl tiskový mluvčí.

Podle něj byla Opava potrestána za to, že den před inkriminovaným utkáním s Olomoucí povečeřel zástupce klubu na veřejném místě s rozhodčím Václavem Zejdou. "A za to, že druhá a třetí osoba si telefonicky sdělují své pocity a názory o klubu a jeho činovnících. Navíc tyto osoby při výslechu před disciplinární komisí potvrdily nezávadnost jednání funkcionáře našeho klubu," dodal Berousek.

Bývalý opavský činovník Gustav Santarius nesmí z rozhodnutí komise za pokus o podplácení 18 měsíců působit v českém fotbale. Navíc má zaplatit sto tisíc korun, slezský klub dostal pokutu půl milionu.

Reklama