Hlavní obsah

Podle Pučka si Melichar nechá do všeho moc kecat

OSTRAVA

Pokud nedojde k razantním změnám ve vedení komise rozhodčích, fotbalový sudí Lubomír Puček nehodlá pokračovat ve své kariéře. Pětinásobný vítěz ankety Křišťálová píšťalka na setkání s novináři zvolil nebývale ostrý a kritický tón, který mířil i na osobu předsedy komise rozhodčích Jaroslava Melichara, který působí ve funkci od července.

Článek

"Je to hodný pán, ale není mužem na svém místě. Kazí si kredit, nechává si do práce kecat a někdo ho tlačí do kouta. Měl by zvážit své setrvání ve funkci, na jeho postu musí to být člověk, který sebou nenechá manipulovat," prohlásil Puček.

Nedůvěru vůči Melicharovi a jeho kolegům v něm podnítily události kolem duelu Sparty s Mladou Boleslaví (0:1). Po senzační porážce favorita se na jeho hlavu sesypal hněv z domácí strany, ale Melichar prý Pučka bezprostředně po utkání podržel.

"Při rozboru zápasu mi řekl, že tam byly sporné momenty, ale že zná můj metr a budu normálně nasazován na další zápasy. A než jsem se vrátil domů, v nominaci už jsem nebyl. Není to tvrzení proti tvrzení, byl u toho i delegát Valeš. Jsem přesvědčen, že kdyby to nebyla Sparta a kdyby neprohrála doma, normálně bych v nominaci zůstal," řekl Puček.

Rovněž byl na Letné pohoršen chováním svazového funkcionáře Františka Sahuly. "Choval se jako majitel Sparty a dělal tam největší peklo. Myslím, že v této hektické době by se právě takový člověk měl snažit o uklidnění vášní a ne je zapalovat," podivil se Puček.

Potrestán na zakázku?

Bývalý mezinárodní arbitr si stojí za tím, že kompetentní orgány ho potrestaly na něčí zakázku. "Nevěřím ani, že pozápasová kritika pana Straky byla z jeho hlavy. Myslím, že mu někdo řekl, běž tam a pokrop ho, teď ho spláchneme. Pak přijedu na komisi a dozvím se, že to dopadlo tak, jak na Letné vykřikovaly jisté osoby," pousmál se. Upozornil, že Sparta podala stížnost proti jeho výkonu až po stanovené lhůtě.

"Podle platných regulí ji může podat do 48 hodin po utkání, ale ona tak učinila až tři dny po zápase a ještě telefonickou formou panu generálnímu sekretáři. Další důkaz toho, že to nefunguje. Padni komu padni, jaký je rozdíl mezi Spartou a Blšany? Nejsou tady žádné mantinely," řekl Puček.

Rozhodnutí ukončit činnost v něm uzrálo poté, co nebyl přizván k projednání případu před komisi. "Odsoudili mě v mé nepřítomnosti. Když něco udělám, mám právo se obhajovat," zlobil se Puček. "Neříkám, že jsem zápas odřídil bez chyb a jsem natolik soudný, že bych ji i uznal, ale nedostal jsem šanci. Jsem přesvědčen, že mě nepozvali záměrně a jen splnili něčí úkol, že Puček nebude pískat. Do dneška mě navíc nikdo oficiálně neobeznámil s verdiktem, pokoutně jsem se to dozvěděl od novinářů," tvrdil Puček.

Aféru nerozpoutali rozhodčí

Podle něj je momentálně postavení rozhodčích v České republice nejhorší za dvacet let, co píská. "Jsme novodobí otroci tohoto systému, který tady někdo schválně nastolil a někomu vyhovuje. Nejsem svatý ani si nechci hrát na spasitele. Každý člověk, který se pohybuje v českém fotbale, má máslo na hlavě a někteří tolik, že se v něm koupou. Korupční aféru ovšem nerozpoutali rozhodčí. Na ně se všechna špína jen hodila, ale pokud si někdo pročte policejní odposlechy zjistí, že iniciativa vždy vzešla od klubů," prohlásil Puček.

Věří, že jeho iniciativa pomůže mladším kolegům. "Nemám vůbec žádné ambice dělat předsedu svazu nebo komise rozhodčích," odmítl. "Jen chci podat pomocnou ruku mladším sudím, kteří se bojí, protože mají šanci pískat na mezinárodní scéně. České rozhodcovství je v žumpě a je potřeba na to upozornit. Musíme být bráni jako součást fotbalu a ne jako plevel," tvrdil Puček.

Odpovědnosti se nezříká

Popřel, že by ze scény utíkal kvůli možnému propojení jeho jména s dalšími telefonními odposlechy, které by mohly v dohlednu vyplavat na veřejnost. "Žádné odpovědnosti se nezříkám. Pokud něco vyleze, ponesu zodpovědnost, budu komunikovat s disciplinárkou a snažit se o případné očištění svého jména," uvedl.

Puček míní, že problémy vyřeší jen radikální řez ve fotbalových strukturách. "Je to totální selhání celého systému. Měli by odejít kompletně všichni. Odchody jednotlivců vůbec nic nevyřeší," dodal Puček.

Reklama