Hlavní obsah

Károlyi: Další kauzy bychom mohli projednávat už v prosinci

PRAHA

Předseda disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Alexander Károlyi poskytl po čtvrtečním jednání disciplinárky rozhovor deníku Právo. Poodhalil v něm například obhajobu Milana Brabce, naznačil možnost novelizace disciplinárního řádu a potvrdil, že jsou mezi vyšetřovanými kluby i Sparta a Liberec. Odmítl rovněž výroky odvolací a revizní komise.

Foto: archiv

Alexander Károlyi.

Článek

Čím se před disciplinárkou hájil bývalý místopředseda svazu Milan Brabec? Hovořil o svojí snaze pomáhat rozhodčím v jejich vzdělání odborném i jazykovém, o snaze je dostat výkonnostně na vyšší úroveň a posunout je výš i v Evropě, aby rozhodovali důležité zápasy.

Připustil možnost korupčního jednání? Odmítl ji. Uvedl, že mu nikdo nikdy nenabídl úplatek a netušil prý, že by pan Horník informace, které mu sdělil, mohl ke korupčnímu jednání zneužít. Nevěděl ani o korupčním jednání rozhodčích.

Uvedl ale, že disciplinární komise mu udělila trest, který neodpovídá znění disciplinárního řádu... To přeci nemůže myslet vážně. Je nesmysl, aby disciplinární komise netrestala podle disciplinárního řádu. To si nedovedu ani představit. Pan Brabec nám tuto svoji domněnku sdělil. Řekl, že stávající disciplinární řád je velmi dobrý až vynikající. Dobře si ho prý prostudoval.

Býváte kritizováni za to, že rozsah trestů je nízký, takže není větší rozpětí, podle něhož byste měli diferencovat... Co se týká trestů za korupci, je náš disciplinární řád v souladu s trestním zákonem. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce minulou neděli jsem však řekl, že je možné se nad otázkou výše trestů zamyslet a provést novelizaci disciplinárního řádu. Uměl bych si představit třeba zákaz výkonu všech funkcí až na dobu deseti let, ale nemá smysl teď o tom spekulovat. Novelizace by mohla vstoupit v platnost až od nového ročníku 2005-2006.

Jaké další případy budete projednávat a kdy? Přednost v těchto korupčních kauzách mají ti, kdo již byli obviněni. Pan Brabec byl výjimkou, kterou jsme učinili. Z obviněných dosud nebylo ukončeno disciplinární řízení s rozhodčím Pastyříkem, který je v pracovní neschopnosti. Nyní čekáme na závěry vyšetřování orgánů činných v trestním řízení v případech několika klubů a také rozhodčích Amlera, Liby, Šedivého a delegáta Dofka. Ty nám je mohou dát až v určité fázi vyšetřování a bez těchto podkladů nemůžeme rozhodnout, zda s nimi zahájíme disciplinární řízení nebo nikoliv.

Vidíte nějaký časový horizont? Orgány činné v trestním řízení mají termín obecně do konce prosince, i když každý ten případ řeší jinde. Jakmile budeme mít vše potřebné v rukou, ihned se tím budeme zabývat. Mohlo by to tedy být už v průběhu prosince.

Jsou mezi vyšetřovanými kluby i Sparta a Liberec? Ano, jsou. A také Teplice a Most.

Na čtvrtečním jednání jste museli seznámit předvolané Brabce a  Prášila s obsahem odposlechů. Za jakých podmínek, když jsou vlastně stále tajné, ač některé byly zveřejněny? Abychom je s nimi mohli seznámit, musel jsem to projednat s orgány činnými v trestním řízení.

Rozhodovali jste jen na základě těchto odposlechů? Konfrontovali jsme je pochopitelně s těmi, které byly zveřejněny a vycházeli jsme také z dalších podkladů a samozřejmě z jejich výpovědí.

Ve středu odvolací a revizní komise zrušila vaše rozhodnutí v případě sudího Ladislava Míky pro formální nedostatky a vydala nové, co do výše trestů stejné. Máte pocit, že rozhodnutí disciplinární komise skutečně nemělo patřičné náležitosti? Mám před sebou kopii tohoto rozhodnutí a disciplinární řád, v němž jsou ustanovení o tom, jaké náležitosti má toto rozhodnutí obsahovat. Nechybí v něm jediná. Výrokům předsedy odvolací a revizní komise pana Volného proto nerozumím a nebudu je už komentovat, protože žádnou válku nevedeme. Společně s místopředsedou disciplinárky panem Jonášem jsem autorem tohoto disciplinárního řádu i jeho výkladu a pracovali jsme i na předchozích. Za dobu fungování této komise jsme udělali kolem 30 tisíc rozhodnutí, až do korupčních kauz proti nim bylo 15 odvolání a jen ve dvou případech byla pozměněna.

Považujete rozhodnutí odvolačky a vyjádření pana Volného za nekompetentní? Je trapné, že se takto vyjadřuje člověk, který nemá ani dvě vteřiny zkušeností z práce disciplinární komise na jakékoliv úrovni, natož v profesionálním fotbale. A jestliže někdo, kromě v korupčních kauzách potrestaných funkcionářů a rozhodčích, poškozuje jméno českého fotbalu, pak je to tato odvolací komise a její předseda. Osobně s ním nemám spor.

Uvedl také, že pokud by byli odsouzeni jeho komisí omilostnění sudí Cichý a Dvořáček, zahájila by odvolačka řízení do třiceti dnů od nabytí platnosti rozsudku a před disciplinárku by už nešli... To je další nepravda. I když je odvolací a revizní komise poslední instancí, do třiceti dnů má podle platných fotbalových norem možnost zahájit disciplinární řízení jen disciplinární komise a nikdo jiný. Je také nesmyslné, zabývat se tím, co bude, když někdo podá na svaz žalobu. Pracujeme podle norem občanského sdružení ČMFS a jeho rozhodnutí nemohou měnit civilní soudy.

Reklama

Související témata: