Hlavní obsah

VIDEO: Kapitán Slavie Kisel ze Sparty strach nemá a tvrdí: Na Letné mají blízko k titulu díky Lavičkovi

Radek MalinaSport.czPrávo

Tři roky hrál za Spartu, se kterou získal mistrovský titul a třikrát tuzemský pohár. V sobotu večer však Karol Kisel povede na Letné jako kapitán Slavii. Dvojnásobnou motivaci uspět ve fotbalovém derby pro rodáka z Košic představuje Vítězslav Lavička na lavičce letenského soka, pod jehož vedením hrál dva roky v australském Sydney a společně ovládli tamní ligu. „Ale v sobotu večer pro mě bude nesmiřitelným rivalem," usmívá se šestatřicetiletý borec.

Rozhovor s kapitánem Slavie Karolem KiselemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

V kariéře už jste zažil hodně. Je pro vás i v šestatřiceti letech derby proti Spartě výjimečné?

Právě díky všem zážitkům z minulých sezón cítím jedinečnost zápasu ještě více. Pokud hrajete evropské poháry a stojí proti vám Arsenal nebo Chelsea, je to ještě něco specifičtějšího, protože hráče soupeřů obvykle sledujete jen v televizi. V Sydney jsem zažil derby s Melbourne, kdy jsme s panem Lavičkou hráli finále ligy před padesáti tisíci diváky, což bylo nezapomenutelným zážitkem. Z pohledu kariéry v Česku však není většího duelu.

Proti vám bude na lavičce Sparty stát trenér Vítězslav Lavička, pod jehož vedením jste v australském Sydney získal mistrovský titul. Došlo z vaší strany s ohledem na vítězství Slavie v podzimním utkání a společné minulosti k nějakému hecování?

Určitě ne! Pana Lavičky si natolik vážím, že bych si vůbec netroufl ho nějak hecovat. Máme k sobě respekt. Jsem raději, když je na lavičce Sparty právě on než někdo jiný. Jeho přítomnost umocňuje kouzlo, které cítím. Už tak znám na Letné trávníkáře, maséry, lidi kolem. Se všemi vycházím dobře. Těším se na ně. Ale na hřišti budu bojovat za Slavii. Nechám tam duši. Před zápasem a po zápase se můžeme bavit, ale na hřišti jsme nesmiřitelní rivalové, kteří bojují za úspěch svého klubu.

V podzimním derby jste slavili těsné vítězství 1:0 díky gólu Martina Latky, který v zimě odešel. Kádr naopak doplnila celá řada hráčů. Je nyní Slavia silnější?

Proběhly určité změny. Martin Latka byl skvělý povahově, šlo o lídra kabiny. Ale jména zápasy nevyhrávají, zvláště ne derby. Vítězí týmový duch derby. To je naše jediná možná zbraň, jediná cesta k vítězství.

Apelujete hodně na spoluhráče, aby si uvědomili, že významnější zápas v sezóně vás nečeká?

Samozřejmě. S ohledem na našem postavení jde pro Slavii o utkání jara. Nic prestižnějšího a důležitějšího nás nečeká. I proto se budu snažit apelovat na všechny kluky, aby si uvědomili vzácnost zápasu a hráli jsme stejně skvěle jako na podzim, kdy jsme vyhráli zaslouženě, ale jen díky týmovému výkonu.

Jak ke spoluhráčům promlouváte?

Na každého musíte jinak. Někoho mladšího uklidnit, protože výjimečnost jej může svazovat. Jiného je třeba vyhecovat, zdůraznit význam derby. Snažím se atmosféru ovlivnit a doufám, že se mi to povede. Řešili jsme derby celý týden. S někým formou vtípku, s někým jsem poseděl. Všichni cítili, že se blíží něco výjimečného.

Nemůže Slavii negativně poznamenat hněv fanoušků vůči trenéru Radovi?

Derby spojuje hráče, fanoušky, prostě celý klub. Všichni chtějí být úspěšní, protože lidé mluví o zápase dlouho před výkopem a budou dlouho po něm. Výlevy příznivců se nesmí stát rušivým elementem, protože jinak nebudeme úspěšní.

Nahání vám současná výkonnost Sparty strach?

Vůbec ne. Že se jim daří a jsou favoritem, je pro Slavii obrovská výzva. Pro nás je aktuální výborná sparťanská forma výhodou. Oni v derby vyhrát musí, my prostě jen chceme.

Jak velký podíl na mimořádné skvostné sérii Sparty podpořené výbornou hrou má trenér Lavička?

Má velkou zásluhu na současné výkonnosti Sparty. Atmosféra je jiná, než byla několik let v minulosti. Ve Spartě jsem byl a vše zažil, tudíž vím, o čem mluvím. Pan Lavička přinesl na Letnou to, co jí léta chybělo. S ním se uvolnila atmosféra, přinesl větší komunikaci, větší pohodu. V týmu není jen tlak a štvanice, což je absolutní zásluha pana trenéra Lavičky. Jen díky jeho osobě mají šanci na titul. Ale to neznamená, že vyhrají derby.

Sobotní bitva na Letné bude vyprodaná. Může být plný stadión pozitivním efektem i pro Slavii?

Záleží na vývoji zápasu. Na podzim jsme zúročili skvělou domácí atmosféru. Diváci nás hnali za výhrou. Sparta na fanoušky spoléhá rovněž, ale pokud nebude vývoj podle představ domácích, vše se může otočit. Všichni doufají, jak nás porazí tři nebo pět nula, že nás poženou. Cítím to z fanoušků. Neporazíme Spartu tři nula, ale věřím, že ji potrápíme a těsně zvítězíme a zůstaneme králem Prahy, jako se to povedlo na podzim.

Před čtrnácti dny se řešil význam duelu Sparty s Plzní. Jak vysoko stavíte zápolení letenského týmu se Západočechy v porovnání s derby?

Pokud vím, bude se hrát 279. derby. Souboj Sparty s Plzní byl vyhrocený asi třikrát. Pro ligu je dobře, že má tak pikantní souboj. Ale já mám velkou úctu k tradicím a derby pražských S je jenom jedno.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: