Hlavní obsah

Lafata necítí vůči Slavii žádnou nenávist. Bez ní by nebyly tyhle velké zápasy, říká snajpr Sparty

Praha

Čeká ho první velké derby v české lize. Útočník Sparty David Lafata před ním nehledí na vylepšení svých osobních statistik, ale jde mu hlavně o to, aby se svým týmem zvítězil a dál pokračoval ve stíhačce za vysněným titulem. Na Letné mu bude držet palce část rodiny i kamarádi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Na Davida Lafatu bude Sparta v derby hodně spoléhat.

Článek

Co čekáte od prvního derby?

Těším se na něj. Půjde o další velký zápas. Bude vyprodáno, zase zažijeme skvělou atmosféru. Závěrečná děkovačka po vítězném zápase je v takovém případě neskutečná, zažil jsem to po Plzni.

Několik derby už jste zažil, i když nešlo o pražské. Je to jiné?

V šatně byla ve Spartě už týden před zápasem obdobná atmosféra jako třeba v Austrii před Rapidem nebo v Jablonci před derby s Libercem. Tady je akorát celkově větší mediální zájem o derby.

Jaká byla derby ve Vídni?

Hned to první, které jsem zažil, bylo hodně vyhecované. Mezi fanoušky to vřelo, zápas byl několikrát přerušený. Derby se tam hraje díky menšímu počtu týmů častěji, zažil jsem snad čtyři. A hned to první jsem rozhodl gólem.

Je pro vás pražské derby hodně prestižní, když jste do Sparty přišel teprve v lednu?

Já to nějak extra nehrotím. A myslím, že i ostatní kluci jsou v pohodě. Každý chce vyhrát, možná to o něco víc prožívají odchovanci Sparty.

Některým ortodoxním sparťanům ze Slavie naskakuje husí kůže a nejradikálnější slávisté si chodí před Letnou odplivnout. Sem vy očividně nepatříte...

Tyhle věci jdou úplně mimo mě. Jsem ve Spartě, vím, že Slavia je velký rival, možná nepřítel. Ale většina sparťanů je určitě ráda, že Slavia je, protože bez ní by takové velké zápasy nebyly. Nemám se Slavií sebemenší problém.

Máte velkou motivaci, i když se Slavia spíš trápí a nebojuje o titul?

Ale my bojujeme o titul (úsměv). Pro nás je každá ztráta velkým problém. Podle mě je úplně jedno, kde se Slavia nachází, protože historicky je to obrovský zápas a nikdo ho nechce prohrát. Rozhodně tomu nepřikládáme nějakou menší důležitost.

Jaká je podle vás současná Slavia?

Pořád má kvalitní tým, i když není tam, kde by chtěla. Jsou dobře organizovaní, hlavně dozadu hrají dobře. Nedostávají moc gólů, mají výborného brankáře Čontofalského a nebude nic lehkého je zlomit.

Znáte se s někým z hráčů Slavie?

S Honzou Vošahlíkem jsem byl v Jablonci, s Dobrotkou jsem kopal kdysi v Budějovicích. A pak se dobře známe s trenérem Radou, který mě vedl rok v Jablonci. S ním jsem občas v kontaktu. Ale myslím, že si zavoláme spíš až po derby a teď to hecovat nebudeme.

Zvedly vám sebevědomí výhry nad Plzní a v Olomouci?

Každá taková výhra nad těžkým soupeřem mužstvu pomůže. Jde jen o to, abychom nelítali moc v oblacích a zvládli i derby.

Jste spokojen s dosavadním působením ve Spartě? Nečekal jste třeba víc gólů?

Já nešel do Sparty pro nějaké svoje osobní statistiky. Spokojený jsem a doufám, že po posledním kole budu ještě spokojenější.

Kdo vám přijde držet na Letnou palce?

Manželka musí zůstat doma s dětmi, ale přijedou dva kamarádi, rodiče, strejda. Ti kamarádi jsou velcí sparťani, byli i na Plzni, tak doufám, že přinesou štěstí.

Reklama

Související témata: