Hlavní obsah

Znojmo nemůže hrát první ligu na stadiónu během jeho přestavby

Znojmo

Fotbalové Znojmo, které brzy může slavit postup do první ligy, na čtvrtečním ligovém shromáždění neuspělo s žádostí, aby mohlo nejvyšší soutěž hrát na svém stadiónu během jeho přestavby. Kluby mu oznámily, že při rekonstrukci musí hledat dočasný azyl na stadiónu splňujícím všechna prvoligová kritéria.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Znojma Josef Hnaníček (zády) a Roman Hříbek oslavují vyrovnávací gól na půdě Viktorie Žižkov.

Článek

"Pro nás to je velká komplikace. Připadá mi to, jako by se z první ligy dělala nějaká uzavřená soutěž. Nehledě na to, že bychom měli jen minimální podporu fanoušků," řekl prezident 1. SC Znojmo Ota Kohoutek.

Znojmo má druhou ligu výborně rozehranou, společně s Bohemians Praha 1905 je v čele a čtyři kola před koncem má na třetí místo devítibodový náskok. Kdyby se vytouženého postupu dočkalo, celou příští sezónu by muselo hrát domácí zápasy na vyhovujícím stadiónu. Pro Znojmo podle Kohoutka přicházejí v úvahu stadióny v Jihlavě či Brně.

Klub by navíc při působení v azylu měl pozastavenou několikamiliónovou dotaci od firmy STES, marketingové společnosti fotbalové asociace. "A kdyby klub nedokončil rekonstrukci do skončení příští sezóny, nejenže by nedostal dotaci, ještě by mu hrozila pokuta tři milióny korun," uvedl tiskový mluvčí FAČR Jaroslav Kolář.

Znojmu tak hrozí, že nechtěně naváže na Ústí nad Labem. Severočeši sice loni druhou ligu vyhráli, ale licenci pro nejvyšší soutěž neobdrželi právě kvůli nevyhovujícímu stadiónu.

O licenci přesto požádají

Jihomoravané před zástupci klubů první a druhé ligy marně argumentovali tím, že mají od radnice přislíbenou dotaci 35 miliónů korun právě na přestavbu stadiónu. Podmínkou zástupců města ale je, aby mužstvo hrálo i během rekonstrukce nejvyšší soutěž ve Znojmě. "Máme teď zúžený manévrovací prostor. Nevím, jak se zastupitelstvo bude tvářit na to, že musí investovat iks miliónů do stadiónu, zatímco my třeba vzápětí sestoupíme. Město se chce zviditelnit tím, že bude mít první ligu, ale pokud budeme muset jít do azylu, tak to přijde trochu vniveč," uvedl Kohoutek.

Znojemský stadión potřebuje zásadní úpravy za několik desítek miliónů korun: vybudování umělého osvětlení, trávník s umělým vyhříváním, osazení tribuny patřičným počtem sedaček a dobudování zázemí. To všechno zabere několik měsíců.

Většina klubů však udělení výjimky Znojmu odmítla. Proti se podle mluvčího Koláře vyslovilo osm druholigových celků a hned dvanáct týmů z první ligy. Vedení znojemského klubu se do 5. června musí rozhodnout, zda o licenci pro první ligu požádá. "Chceme do toho jít," prohlásil Kohoutek.

Postoupí do první ligy Zlín?

Pokud by Znojmo neuspělo, šance hrát nejvyšší soutěž by se otevřela týmu na třetím místě druhé ligy, kterým je nyní Sokolov. Ani ten však nemá stadión s prvoligovými parametry. Tím disponuje až Zlín, momentálně pátý v tabulce. "Přijde mi to zvláštní. Celý rok hrajeme o postup a když ho třeba vybojujeme, tak stejně na první ligu nemáme šanci. Nakonec se do ní může dostat tým, který se třeba plácá na desátém místě, ale bude mít odpovídající stadión," uvedl Kohoutek.

Bohemians Praha 1905, další velký adept na postup do první ligy, takové starosti nemá. "Klokani" sice nedisponují trávníkem s umělým vyhříváním, ale s jeho budováním chtějí i za finanční podpory fanoušků začít hned poté, co získají postupovou jistotu.

Reklama

Související témata: