Hlavní obsah

Spartu už si odskákalo i Matušovičovo auto

OSTRAVA

Poškrábaný lak na služebním voze, který nese na dveřích jeho jméno, další den zase ukradené registrační značky. Tohle všechno fotbalový útočník ostravského Baníku Miroslav Matušovič zakusil v minulých dnech proto, že je na spadnutí jeho přestup do Sparty Praha. Taková změna adresy se v Ostravě neodpouští.

Foto: www.fbc.cz

Miroslav Matušovič opouští kádr Baníku Ostrava a míří do pražské Sparty.

Článek

Bylo to pro něj úmorné období. Před Vánocemi začaly znovu sílit spekulace, že útočník Baníku odejde do letenského klubu. Stejně jako loni v létě. Teď mělo sice vše reálnější obrysy, přesto hbitý střelec dlouho nevěděl o moc víc, než se psalo v médiích. V pondělí by čekání mělo skončit podpisem smlouvy.

A Matušovič si při tom užil své. Když v médiích nechal slyšet, že se změně angažmá nebrání, začaly pro něj horké chvilky. Jedni jej chápali a přáli mu štěstí, jenže víc bylo lidí, kteří mu spílali. "Snažil jsem se nechat tomu volný průběh a soustředit se jenom na trénování. Na otázku, jestli odejdu, jsem odpovídal asi tisíckrát," vykládá Matušovič.

Reakce lidí jej zaskočila. "Rázem byly zapomenuty mé výkony z loňského jara. Pochopil jsem, že oč víc mě fanoušci milovali, o to obtížněji se budou s případným přestupem smiřovat. Moc mě mrzelo, když mi stejní lidé, co mě loni oslavovali, teď sprostě nadávali. Přitom já Baník nezrazuji, jednou se budu chtít vrátit," prohlašuje.

Nejtěžší fotbalové období

Pokud nevyvstane nějaký problém, dlouhá jednání v pondělí skončí. "Asi to bylo nejtěžší období, jaké jsem ve fotbale prožil. Ti, co mi teď přejí hodně úspěchů, mou situaci zřejmě pochopili. Je jasné, že mezi kluby panuje nesmiřitelná rivalita, ale fotbal je pro nás práce. Já takhle dostal nabídku na změnu místa a přijal jsem ji, protože v tom vidím další motivaci, možnost zlepšit se," tvrdí.

Fanoušci by jej raději viděli odcházet do jiného klubu. Nejlépe zahraničního. Jenže trh v Evropě je téměř mrtvý, nejvyšší nabídka Sampdorie Janov sotva atakovala hranici tří set tisíc eur. Přitom Sparta nabídla Baníku víc než dvojnásobek. "Vím, že do ciziny se prostě nedostanu bez dalších startů v Lize mistrů nebo reprezentaci. Pro Evropu je stále jméno Matušovič absolutní neznámou," uvědomuje si svou situaci útočník.

Pár nabídek přišlo hned po zisku titulu, ale to ještě vedení klubu chtělo tým udržet pro atak na Ligu mistrů. Od té doby se situace změnila. Baníku už soupeře neválcuje, a tak ani jeho hráči nejsou tolik vidět. "Neutíkám proto, že jsme osmí. Na stole leží nabídka, jaká se nemusí opakovat. Nechci propásnout svou šanci," tvrdí Matušovič.

Ve Spartě se představí bez svého typického blonďatého přelivu. Trenéra Hřebíka i fanoušky by chtěl upoutat hlavně výkony na hřišti. "Boj o sestavu je stejný ve Spartě, Baníku i každém jiném klubu. Nikdo nemá nic jistého. Dá se jen makat a na to jsem teď připraven," dodává Matušovič.

Reklama

Související témata: