Hlavní obsah

Jedenáctka dvacetiletí Gambrinus ligy se sešla v divadle, na hřišti by neměla soupeře

Kdyby se sešli na hřišti, soupeři by neměli šanci! Více než 105 000 fanoušků hlasovalo v anketě Jedenáctka dvacetiletí Gambrinus ligy, kterou připravil Sport.cz ve spolupráci s Ligovou fotbalovou asociací. Vybírali nejlepší hráče na jednotlivé posty z fotbalistů, kteří v nejvyšší soutěži za uplynulých dvacet let odehráli nejméně šedesát zápasů. Jedenáctka byla spolu s dalšími anketami slavnostně vyhlášena v pondělí večer na galavečeru ve Vinohradském divadle.

Foto: Sport.cz s použitím ČTK/AP a Fotobanka Profimedia

Článek
Fotogalerie

Jen si to představte. V brance Martin Vaniak. Před ním obrana ve složení Zdeněk Grygera, Jiří Novotný, Tomáš Řepka, David Limberský. Hvězdná středová řada Karel Poborský, Tomáš Galásek, Pavel Horváth, Pavel Nedvěd. A v útoku kanonýři David Lafata a Horst Siegl...

„Jedenáctka, kterou fanoušci svými hlasy vybrali, je velice silná. S chutí bych si v ní zahrál, protože by při nejlepší výkonnosti svých členů měla na boj o titul," ujišťoval Pavel Nedvěd, jediný držitel Zlatého míče z jedenácti nominovaných.

Celkem se do ankety během dvou měsíců zapojilo na sto pět tisíc fanoušků. Největším suverénem se stal právě Nedvěd. Bývalý hráč Sparty získal 10 775 hlasů a druhý v pořadí Vladimír Šmicer o osm tisíc méně.

Nejtěsnějším soubojem v Jedenáctce 20 let Gambrinus ligy byl duel o nejlepšího levého obránce. Druhý Michal Kadlec prohrál s vítězným Davidem Limberským o pouhých pět set hlasů. Poměrně těsný byl i souboj o pravého beka, v němž Zdeněk Grygera porazil o sedm set hlasů Františka Rajtorala z Plzně.

V přímém přenosu České televize byly vyhlášeny také další ankety vážící se k jubileu nejvyšší domácí soutěže.

Jedenáctka dvacetiletí Gambrinus ligy:
Martin Vaniak – Zdeněk Grygera, Jiří Novotný, Tomáš Řepka, David Limberský – Karel Poborský, Tomáš Galásek, Pavel Horváth, Pavel Nedvěd – David Lafata, Horst Siegl.
Další ankety - nejlepší brankář:
1. Martin Vaniak
2. Jaromír Blažek
3. Petr Kouba
Nejlepší obránce:
1. Jiří Novotný
2. Tomáš Řepka
3. Jan Suchopárek
Nejlepší záložník:
1. Pavel Nedvěd
2. Karel Poborský
3. Pavel Horváth
Nejlepší útočník:
1. Horst Siegl
2. Stanislav Vlček
3. Radek Drulák
Nejlepší trenér:
1. Pavel Vrba
2. Petr Uličný
3. František Komňacký
Nejpamátnější zápas:
1. Sparta - Slavia 4:4 (2001)
2. Brno - Slavia 1:1 (1996)
3. Sparta - Slavia 5:1 (2000)
Nejkrásnější gól:
1. David Zoubek
2. Petr Švancara
3. Milan Petržela

Reklama