Hlavní obsah

Švancara je definitivně posilou Příbrami. Brno pomlouvat nebudu, odmítl prozradit zákulisí svého odchodu ze Zbrojovky

Příbram

Zbrojovka a Brno jsou jeho srdeční záležitost. Přesto bude pětatřicetiletý útočník Petr Švancara od podzimu oblékat dres Příbrami. Dohodl se na ročním hostování. „Je to pro mne výzva. Mohu dál hrát ligu, za což jsem vděčný,“ pravil v pondělí, kdy převzal z rukou šéfa klubu Jaroslava Starky dres s číslem 9.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Petr Švancara, nová posila fotbalistů Příbrami.

Článek
Fotogalerie

„Dáváme ti devítku, což znamená, že od tebe očekávám devět gólů na podzim a devět na jaře," pravil s nadsázkou Starka. „O Petra jsem usiloval několikrát. Povedlo se to až teď," dodal. „Jednání bylo rychlé a korektní. Než jsme vypili kafe, za čtvrt hodiny jsme se na všem domluvili," doplnil Švancara s tím, že chce do mužstva přinést kvalitu a góly.

„Střílet branky je moje práce. Hlavně chci mužstvu pomoci, abychom nehráli o záchranu, ale co nejvýš v tabulce. Budu se snažit, přispět i k tomu, abychom předváděli i pohledný fotbal, na který přijde co nejvíc diváků. S výjimkou Plzně a Liberce se dá s ostatními hrát. Kolik ale dám gólů, se naplánovat nedá. Bude záležet na mém zdraví, a jak budu mít natrénováno," zdůraznil útočník. „Petr patří k hráčům, na které se chodí, jako například Pavel Horváth, proto ho využijeme i marketingově," uvedl spolumajitel a generální ředitel klubu Petr Větrovský.

A Švancara při obvyklém fotografování s dresem projevil svoje marketingové cítění. „Na zádech je devítka a moje jméno," ukázal fotoreportérům dres. „Ale foťte ho zepředu, aby byli vidět sponzoři," ihned jej otočil.

Prý se nesnesl s Kudelou

Švancarův odchod z Brna je obestřen spekulacemi. Prý se nesnesl s ředitelem klubu Zdeňkem Kudelou. „Hodně se toho napsalo, ale já nebudu Brno pomlouvat. Všichni stejně vědí, proč a kvůli komu jsem odešel. Víc k tomu neřeknu. Pokud chcete nějaké informace, zeptejte se jinde. Pro mne je důležité, že mi o víkendu po utkání se Slovanem Bratislava ke stému výročí založení Zbrojovky fanoušci zatleskali. Ruku jsem si při loučení podal se všemi," odmítl prozradit podrobnosti ze zákulisí.

„Brno sice tvrdilo, že Švancara bude volný a zadarmo, ale realita je jiná. Přichází na roční hostování a nebude smět proti Zbrojovce nastoupit. Jinak jsme s Brnem na všem dohodnuti s tím, že mi jim pošleme jednoho hráče na hostování," dodal Starka. „Samozřejmě mě mrzí, že proti Zbrojovce nebudu moci hrát, nevím, proč využilo téhle klauzule. Hlavně mě to štve proto, že budu dva zápasy Příbrami chybět," krčil rameny Švancara.

„Do Příbrami budu dojíždět z Prahy, kde mám pronajatý byt. Když bude volno, vyrazím do Brna, kde mám děti. Danečkovi je šest let, půjde do školy, čímž ale nechci říct, že bych mu zrovna já nějak výrazně pomohl s učením. Nikolce jsou čtyři roky. Budou mi chybět," přiznal Švancara.

Azíze poznal, když ho nakopl

Z příbramských hráčů zná nejlépe gólmana Aleše Hrušku. „Ještě na Žižkově mi přihrál na gól, který byl vybrán jako nejlepší v roce a dostal se i do nominace na nejlepší gól ve dvacetileté historii Gambrinus ligy. Věřím, že tahle spolupráce bude pokračovat dál. Dobře znám z Viktorky i Zdeňka Koukala. Jako soupeře pak zkušeného beka Lukáše Pleška a mladého útočníka Tomáše Wágnera," vypočítal. Švancara. „A taky Azíze. Toho jsem poznal v jarním utkání tady v Příbrami, ještě bych tu památku na naše seznámení na noze našel," usmál se. „Jinak to je ale fotbalista podle mého gusta. Má rád balón, myslím, že si na hřišti vyhovíme," pochválil kuvajtského reprezentanta. „Jestli neumí česky, tak já ho něco naučím," dodal s úsměvem Švancara, který rád používá brněnský hantec.

I když sezónu ukončil vlastně až o víkendu, do přípravy v Příbrami se zapojí už 17. června. „Mluvil jsem o tom s trenérem Františkem Strakou. Zrušil jsem dovolenou, protože chci v novém prostředí začít hned, jakmile se mužstvo sejde. Jednak abych se co nejdřív sžil s novými spoluhráči, a také abych pořádně potrénoval. To potřebuji nejvíc, stejně jako zdraví, od toho se odvíjí moje výkony a já chci potvrdit, že příchod do Příbrami byl z obou stran správný krok. Nechci zklamat sebe ani Jaroslava Starku a Františka Straku, což jsou v mých očích fotbalové celebrity," zdůraznil Švancara.

Reklama

Související témata: