Hlavní obsah

Z těžké sezóny se musíme poučit, uvědomuje si teplický šéf Hrdlička

Teplice

Jako sezónu, ze které je třeba si vzít především ponaučení, berou v Teplicích nedávno skončený ročník fotbalové Gambrinus ligy. Severočeský tým totiž dlouhé měsíce bojoval jen o záchranu, což se v jeho případě vůbec nečekalo. Ale v klubu věří, že to nejhorší už mají za sebou a mužstvo už vzhlíží k přípravě na nové soutěžní období. Do něj ale půjdou „skláři“ bez několika hráčů jarního kádru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéf Teplic František Hrdlička

Článek

Klubový ředitel František Hrdlička přiznává, že si na jaře prožil velké nervy. „Za dvacet let, co pracuji ve vedení teplického fotbalu, jsem si musel teprve podruhé projít situací, kdy jsme opravdu bojovali jen o udržení. Předtím to bylo naposledy v sezóně 1996/97. To jsme se v roli nováčka adaptovali, a nikdo od nás zázraky nečekal. V minulé sezóně jsme bohužel na tom byli v tabulce špatně prakticky už od třetího kola, takže nešlo jen o nějaký výpadek třeba až v závěru soutěže. Musíme se z toho poučit, což se týká vedení, realizačního týmu, hráčů i zaměstnanců klubu," líčil Hrdlička, který zároveň potvrdil, že u mužstva i nadále zůstává trenér Zdeněk Ščasný.

Z klubu ovšem odchází Lukáš Přerost, jenž vedl Teplice v pozici hlavního kouče v prvních devíti kolech skončeného ligového ročníku. „Stal se trenérem spřáteleného týmu Ústí nad Labem ve druhé lize," sdělil teplický ředitel.

Rosa se k Verbířovi nepřiblíží

Pohyb nastává i v hráčském kádru. Nejpřekvapivější je odchod 26letého obránce Antonína Rosy do Mladé Boleslavi. V Teplicích působil od mládeže a za A-mužstvo nastupoval od roku 2005. A dokonce se o něm hovořilo v souvislosti s tím, že by se vzhledem ke svému stále perspektivnímu věku mohl v budoucnu přiblížit v počtu odehraných ročníků v teplickém dresu k místní ikoně Verbířovi. Tahle vize ale jeho přestupem padla.

A právě sportovní manažer klubu Pavel Verbíř upřesnil i další známé odchody: „Končí brankář Martin Slavík, jemuž umožníme, aby si našel nové angažmá. Hostování ze Sparty vypršelo Andreji Keričovi a Jakubu Podanému. U Podaného bychom měli zájem o jeho případné další působení, ale přípravu nejspíš začne na Letné. Po roční štaci odchází z Teplic slovenský bek nebo záložník Ján Chovanec, který se už dohodl s Trnavou na hostování. A na Slovensko se vrací i jeho krajan Lukáš Janič, jenž si několikaměsíční jarní angažmá pokazil disciplinárním trestem za vyloučení za juniorku. A navíc v zápasech, v nichž nastoupil, nepřesvědčil natolik, abychom mu nabídli od července novou smlouvu."

Brankářskou jedničku Grigara by měli doplnit mladíci Pechatý a Lukáč. „Hledáme zejména levého obránce a útočníka. Z hostování se vrací například stoper Hošek ze Sokolova," naznačil Verbíř postupné doplňování kádru. Tepličtí hodlají vyzkoušet i mladšího bratra Franci Litsingiho, který se na jaře osvědčil po příchodu z maďarské ligy. Momentálně je ale „druhý" Litsingi ještě v domovském Kongu a hodlá prý následovat svého sourozence, který také v jedenadvaceti letech zamířil do Evropy.

Přípravu zahájí tým 20. června v domácích podmínkách. Dobrou prověrkou by měl být 29. června turnaj v Dubí u Teplic za účasti Liberce, Varnsdorfu a Drážďan.

Reklama

Související témata: