Hlavní obsah

Fotbalisté Ostravy se v sezóně chtějí vyhnout boji o záchranu

Ostrava

Skončit do desátého místa a především se vyhnout bezprostřednímu boji o záchranu - s takovým cílem vstupují do nové sezóny prvoligoví fotbalisté Ostravy. Baník v ní však povede neméně obtížný boj i na ekonomické frontě, kde klub dlouhodobě táhnou ke dnu obří dluhy a vleklé finanční problémy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tým Baníku Ostrava před startem sezóny 2013/14.

Článek

Neutěšenému stavu pokladny odpovídaly i skromné nákupy v letní přestávce. Baník doplnil kádr neznámými a levnými hráči na hostování Jakubem Rolincem z Olomouce, Markem Šichorem ze Zábřehu na Moravě a Vojtěchem Engelmannem z Dukly Praha. Pouze chorvatský bek Nenad Dedič přišel na přestup jako volný hráč z maďarského Szégedu.

Asi nejpřínosnější je pro Ostravu prodloužení smlouvy s chorvatským záložníkem Davorem Kukecem, nejlepším střelcem minulé sezony. "Prodloužil o rok, ale po půl roce vyhodnotíme, jestli zůstane nebo ne," řekl sportovní manažer klubu Radek Slončík na dnešní tiskové konferenci.

Barošův odchod největším oslabením

Nový trenér Martin Svědík, který zažívá své první ligové angažmá, nejspíše už během letní pauzy pochopil, že na Bazalech ho čeká práce v náročných podmínkách. Zdaleka ne všechny z hráčů, které si vyhlédl na doplnění kádru, se totiž povedlo přivést.

"Vybraná jména byla jiná, ale z nějakých důvodů se to komplikovalo a museli se hledat jiní hráči. V rámci možností se ale tým doplnit povedlo, i když na některých postech nás to pálí. Momentálně budeme pracovat s tím, co je a uvidíme po prvním kole," řekl Svědík, který do Ostravy v létě přišel z druholigových Pardubic.

Největším oslabením týmu je odchod Milana Baroše, jenž zakotvil v tureckém Anatalyasporu. Klub pak pustil i Zdenka Kaprálika, Milana Ferenčíka, Michala Velnera, Vlastimila Stožického a Jaroslava Starého.

"Věříme práci nových trenérů. Chceme skončit do desátého místa, čemuž je uzpůsoben i prémiový řád mužstva. Přejeme si taky, aby se zatraktivnila hra," řekl Slončík. Podle jeho tvrzení a příslibu majitele je klub ekonomicky stabilizovaný. Baník už dříve deklaroval, že hospodaří s rozpočtem 90 miliónů korun.

Svědík si posteskl, že tým by na přípravu a větší sehrání potřeboval více času. Za pět týdnů letní přípravy prý na výraznější zásah do hry nebyl prostor. Přesto Baník v generálce rozdrtil o soutěž níž hrající Frýdek-Místek 6:1.

Zlepšit pohyb a aktivitu

"Co se týká útočné činnosti, musí se zlepšit pohyb a aktivita hráčů. Jít do rychlé přechodové fáze a hrát fotbal, ne nakopávanou. To začíná už u středových hráčů, kteří nebyli zvyklí chodit si pro míč a balony pak lítaly nahoru a hrálo se na odražené míče," řekl Svědík.

Chmury mu před úvodním utkáním přidělal i Antonín Fantiš, jemuž pochroumaný kotník ze sobotní přípravy zřejmě neumožní v pátek na Slavii nastoupit. "Spíše asi nebude. Jsou před námi další kola a nechceme riskovat, že se to zhorší," dodal Svědík.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice