Hlavní obsah

Máme širší výběr kvalitních hráčů než v minulé sezóně, těší plzeňského kouče Vrbu

Plzeň

Plzeň tentokrát v Příbrami zvítězila a pokračuje v ligové kanonádě, po dvou duelech na kontě už devět branek. Přenést gólovou fazónu chtějí Západočeši i do evropských pohárů, byť v nich platí trochu jiná taktika, jak o tom hovoří i kouč Viktorie Pavel Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba je spokojený, že může využívat víc než jen dvanácti hráčů.

Článek

Čím si vysvětlujete, že po rychlém vedení v Příbrami jste zase inkasovali a dokonce museli otáčet zápas?

V Příbrami jsme viděli zajímavé utkání, které jistě diváky bavilo, protože k vidění byla spousta situací v útočné fázi, hodně střel. Přispěla k tomu obě mužstva. Dobře jsme do zápasu vstoupili, ale pak jsme si situaci zbytečně zkomplikovali dvěma chybami a museli jsme dobývat příbramskou obranu. Po změně stran jsme soupeře udolali herní kvalitou. Těší mě, že jsme potvrdili i střelecky výkon z úvodního duelu s Bohemians a opět dali hodně gólů.

V Příbrami jste dvakrát za sebou v lize prohráli. Oddechl jste si, že série skončila?

Žádnou černou sérii v Příbrami jsme nevnímali. Hráčům jsem o půli zdůraznil, že se musí na druhý poločas maximálně koncentrovat. Vypadalo to, že pro některé utkání po vedoucí brance Wágnera skončilo a mysleli si, že už to dohrají v klidu. Znovu se ukázalo, že když nejsme stoprocentně koncentrovaní, dovolíme soupeři, aby se vrátil do zápasu. To je obrovská chyba, šlo o situace, které jsme měli uhrát a nedovolit soupeři, aby se dostal do zakončení. To se nám stalo i v domácím duelu se Sarajevem.

V minulých sezónách jste ale ztráceli body v lize po kvalitních zápasech v evropských pohárech. Dá se říct, že se těchto výpadků dokáže mužstvo už vyvarovat?

Bavíme se o tom, hráči si to uvědomují. Třeba v Příbrami jsme nastoupili se šesti odpočatými hráči, kteří do zápasu v Sarajevu vůbec nezasáhli nebo odehráli jen málo minut. Bylo to vidět v pohybu i nasazení. Kromě hloupých chyb, které jsme udělali v obraně, jsem byl spokojený. Možná to bylo zapříčiněno i tím, že v minulé sezóně jsme hráli s dvanácti či třinácti hráči, teď máme širší výběr kvalitních hráčů.

Co pro vás znamená příchod Petržely, Wágnera a Hořavy?

Zvýšení konkurence, což se projevuje zejména tím, že naše kvalita směrem do ofenzívy je větší než v minulé sezóně. Dáváme víc gólů. V lize jsme jich dali už devět, k tomu dva v Superpoháru, šest Sarajevu, a když k tomu připočtu generálku s Kluží, která dostala čtyři, tak to potvrzuje, že jsme udělali velký pokrok v ofenzivě. Určitě je to v tom, že se zlepšila i mezihra a víc hrajeme kolmo dopředu, čímž si vytváříme i více šancí. Na hrotu pak Wágner prokazuje v ofenzivě obrovskou změnu a kvalitu oproti minulosti. Máme našlápnuto, že jich dáme víc než v minulé sezóně i v lize, než 54.

Je pro vás těžší vrátit hráče po pohárovém utkání do ligové reality, nebo naopak je namotivovat na zápas předkola, v němž třeba hrajete s méně známým a papírově slabším soupeřem?

Vždycky je těžší hlavy hráčů přeorientovat zpátky na ligu. Kvalifikace o Ligu mistrů je o něčem jiném. Hraje se v nich hlavně na výsledek a ne tolik na skóre nebo pro diváky. Výsledek musí být takový, aby nám dával šanci pro odvetu a na postup. Tohle si hráči dobře uvědomují, s motivací na takové zápasy jsme nikdy neměli problémy a věřím, že to bude pokračovat. Jak jsem řekl, problém byl spíš opačným směrem, na tom pracujeme.

Darida musel střídat, jak to s ním vypadá?

Má nakopnutý kotník, už v první půli utrpěl tržnou ránu. Cítil bolest, takže jsme se domluvili, že pokud to nepůjde po změně stran na sto procent, vystřídá, abychom zbytečně neriskovali. Do poháru v Estonsku by měl být v pořádku.

Reklama