Hlavní obsah

Pražská policie při fotbalovém derby zadržela 47 lidí

Aktualizováno

Pražská policie v souvislosti se zápasem první fotbalové ligy mezi Slavií a Spartou zadržela 47 lidí. Většinu kvůli přestupkům, šest fanoušků je podezřelých z trestného činu výtržnictví. Kvůli derby i demonstracím pořádaným k sobotnímu svátku svatého Václava bylo v metropoli nasazeno několik stovek policistů. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Policisté hlídají po skončení zápasu fanoušky Sparty.

Článek

Příznivci Sparty a Slavie byli zadrženi mimo jiné kvůli přestupkům zakrývání obličeje, používání nepovolené pyrotechniky nebo neuposlechnutí výzvy od policisty. Některé jednání fanoušků ještě může být překvalifikováno z přestupku na trestný čin, doplnil Hulan.

Více zadržených podle něj pocházelo z tábora Sparty. "Jen při pochodu od stadiónu Sparty na Hradčanskou bylo zadrženo 18 příznivců Sparty a další při cestě od Strašnické k Edenu," podotkl mluvčí. Mezi stanicemi metra Hradčanská a Strašnická jel pro fanoušky Sparty zvláštní vlak, který nezastavoval v ostatních stanicích.

K incidentům docházelo i při příchodu sparťanského průvodu ke stadiónu. Oba fanouškovské tábory po sobě házeli přes silnici U Slavie světlice a ohrožovali tak i projíždějící automobily.

Sparta na stadiónu v Edenu porazila Slavii 2:0. Utkání bylo několikrát přerušeno kvůli výtržnostem především v kotli hostů a mělo i nepříjemnou dohru. Sparťanští fanoušci při děkovačce vtrhli na hrací plochu a museli je zahnat až těžkooděnci. Svůj stadión se rozhodli chránit i domácí příznivci, ale policii se povedlo oba tábory udržet od sebe. "Od vyzvání pořadatele jsme byli do minuty na hrací ploše. Nikdo nebyl zadržen, prioritou bylo zachovat veřejný pořádek. Budeme ale vyhodnocovat videozáznamy," řekl Hulan.

Přesto došlo k několika zraněním především v důsledku používání pyrotechniky během zápasu. "Objevilo se několik oděrek. Okamžitě jsme situaci řešili. Nyní budeme vyšetřovat, jak ke zraněním došlo a kdo byl jejich iniciátorem případně pachatelem," dodal Hulan.

Reklama

Související témata: