Hlavní obsah

Slavia - Sparta 0:2Spartu v derby vysvobodil až Váchův gól ze sporného trestného kopu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
61. Vácha 0 : 1
90. Bortel (vlastní) 0 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Až střela exslávisty Váchy z trestného kopu, který se zdál domácím sporný a tudíž hodně přísný, vysvobodila Spartu ve 280. derby pražských S, v němž byla favoritem na tisíc a jedno procento. Jinak si totiž proti soupeři zmítajícímu se u samého dna ligové tabulky nedokázala vůbec prosadit a za celý zápas si nevypracovala jedinou vážnější šanci. Druhý gól přidala totiž až v nastaveném čase, kdy domácí hráli jen v deseti a to ještě za přispění Bortela. Slavii tak nebylo nic platné, že v derby prokázala výkonnostní progres, neboť i druhý zápas pod novým koučem prohrála.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Fotbalisté Sparty se radují z branky Lukáše Váchy (druhý zprava) v derby se Slavií

Článek
Fotogalerie

Střed hřiště Sparta díky pracovitější, pohyblivější a hlavně v kombinaci přesnější záloze samozřejmě bez potíží ovládla, takže si zákonitě vytvořila v derby od úvodního hvizdu územní převahu. Jenže to bylo také vše, co v Edenu svedla.

Defenziva na Spartu platila

Domácí přitisknutí k šestnáctce si totiž v defenzivě nekomplikovali život a snažili se především nedopustit ohrožení Rakovana. Blokováním soupeřových pokusů, ale třeba i odkopy nazdař bůh či balóny posílanými do zámezí. Hlavně aby jejich gólmanovi nehrozilo bezprostřední nebezpečí!

Za této konstelace se hrálo dvacet minut logicky na jednu bránu, jenže o jediný vážnější pokus mířící na domácího gólmana se postaral v 7. min. Hušbauer. Jeho rána sice razanci měla, přesnost ovšem postrádala. To Krejčí vystrašil pokusem z ostrého úhlu Rakovana daleko víc, jenže ani jeho střela se neujala.

Slavia ovšem postupně vysunula svůj obranný blok dál o vlastní šestnáctky a začala hru vyrovnávat. Byla aktivnější, dostávala se k odraženým míčům a i osobní souboje najednou vyhrávala.

Tři Škutkovy možnosti a Váchovo rozřešení

V 26. min. se dokonce dostala k prvnímu vážnějšímu ohrožení letenské brány. Škutkovi se nabídla docela slibná příležitost, jenže trefil jen bránícího Holka, šest minut poté sice na bránu hlavičkoval, ale v hlubokém záklonu nemohl Vaclíkovi vážnější starosti přivodit. Dvě minuty před přestávkou už mu je přivodil, ale sparťanský brankář si s jeho pokusem věděl rady a vytáhl hlavičku nad břevno.

Ani po přestávce nedokázala Sparta v Edenu potvrdit, jak jasným favoritem v derby je. Do jediné vážnější příležitosti se nedostala, Rakovana pořádně neohrozila, takže vysvobodit ji musela až Váchova střela ze sporného trestného kopu, jenž nebyl domácím vůbec po chuti.

Argumentovali tím, že bránící hráč nejprve zasáhl míč, ale sudí Kovařík faul na Vacka odpískal a exslávista Vácha nedal přesně mířenou střelou  gólmanovi Rakovanovi sebemenší šanci.

Kapitán Kisel dostal červenou

Derby bylo rozhodnuto, neboť Sparta už si výhru zkušeně pohlídala  a soupeře do nebezpečnější příležitosti nepustila. A když domácí přišli v 90. minutě o vyloučeného kapitána Kisela, který musel po druhé žluté předčasně ze hřiště, bylo rozhodnuto definitivně.

Sudí sice nastavil šest minut, ale oslabené Slavii už nebyly nic platné. Naopak po centru dalšího exslávisty Dočkala, jehož pokus si srazil do brány Bortel, inkasovala v páté minutě nastavení podruhé. Pod novým trenérem Koubkem tak ani na druhý pokus na body nedosáhla a útěchou jí může být jen to, že v derby rozhodně nebyla horším týmem a výkonnostní progres potvrdila.

Slavia - Sparta 0:2
Branky: 61. Vácha, 90. + 5. Bortel vlastní.  Rozhodčí: Kovařík - Pelikán, Moláček. ŽK: Dostál, Kisel, Gecov - Vácha. ČK: 90. Kisel. Diváci: 15 884. Poločas 0:0.
Slavia: Rakovan - Dostál (86. Koreš), Dobrotka, Bortel, Neves - Gecov, Zmrhal (72. Lička) - Štěpán, Kisel, Juhar - Škutka (62. Škoda). Trenér: Koubek.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha - Dočkal, Hušbauer, Vacek (69. Matějovský), Krejčí (86. Konate) - Lafata (77.Bednář). Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: