Hlavní obsah

Rozhodl faul nefaul, který navíc faulem nebyl, těžko překousával slávistický kouč Koubek po derby další křivdu

Praha

Jasně že cítil zklamání. Pochopitelně že měl pocit, že stejně jako před týdnem v Jablonci, byl i v derby jeho tým okraden. „Minimálně o bod, který jsme si zasloužili,“ lakonicky pravil slavistický kouč Miroslav Koubek poté, co musel překousnout druhou prohru po návratu na ligovou scénu. „Současná Sparta je samozřejmě herně vyspělejší než my, ale my ji nepustili do jediné šance. A pak rozhodne faul nefaul, který podle mého žádným faulem nebyl.“

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Slavie Miroslav Koubek cítil po derby samo sebou zklamání.

Článek
Fotogalerie

I jeho svěřenci cítili po derby velkou křivdu. Vácha skóroval z přímého kopu za zákrok Gecova na Vacka, při kterém slávista nejdřív odehrál míč. „Rozhodl trestňák, který nebyl, o tom jsem přesvědčený," ujišťoval kapitán Karol Kisel. „Fotbal je o kontaktech, ale já zasáhl nejdřív balon. Tohle faul nebyl," dušoval se i Marcel Gecov.

Kisel měl na rozhodčího pifku i z dalšího důvodu. Podruhé byl na podzim vyloučen. A stejně jako v 5. kole s Teplicemi, také v derby mu červenou kartu ukázal Libor Kovařík. „Už ho nemusím, on mě asi také ne. Takže doufám, že už ho neuvidím. Přitom jsem jen uklouzl a mnohem víc se měl řešit nesportovní zákrok Váchy, který mě popadl za krk a dres a zvedl mě," stěžoval si Kisel.

Derby, jaké Lavička čekal

Ligový lídr z Letné byl sice v derby favoritem na tisíc a jedno procento k tomu, cestu ke třem bodům však měl v Edenu hodně lopotnou.

„Přesně takovou, jakou jsme čekali," namítal sparťanský trenér Vítězslav Lavička poté, co si jeho tým po výhře 2:0 tři povinné body na druhý břeh Vltavy odvezl. „Proklamovali jsme dopředu, že nás nečeká jednoduchý zápas. A to bez ohledu na aktuální umístění, což se také ukázalo. Domácí hráli bojovně, organizovaně a nás jen trpělivost dovedla ke dvěma gólům," glosoval duel, který přinesl oboustranně minimu šancí.

„Jsme samo sebou rádi, že jsme se k nim dopracovali, protože výhra v derby pro nás představuje další krůček na cestě sezónou. Chtěli jsme utkání se Slavií zvládnout, aby rozdíl mezi námi a Plzní zůstal dál čtyřbodový, a jsem rád, že se nám to podařilo."

Spartě zajistili výhru exslávisté

Slávisté si museli vypít kalich hořkosti až do dna. Oba góly Sparty dali exslávisté (byť ten druhý Dočkalův byl nakonec označen jako Bortelův vlastní), kteří v Edenu nikdy nedostali pořádnou šanci. „Někdo by se nad tím ve Slavii asi zamyslet měl. Ale my sem přijeli se Spartou, vyhrát pro ni. Já dohrál jako kapitán, toho si cením. Bořek hrál první derby a za svůj výkon si gól zasloužil," konstatoval Lukáš Vácha.

„Asi to je ironie osudu, že rozhodli dva exslávisté. Tím spíše, že před derby jsme byli hodně sledovaní. Slavia ukázala, že i ona umí hrát fotbal. Na druhou stranu si myslím, že jsme měli poměrně dobrou kontrolu nad zápasem," pochválil si Bořek Dočkal.

„Prostě zákon schválnosti. Nebo spíše důsledek kádrové politiky a ekonomického chování v minulosti," krčil bezmocně rameny trenér Slavie Koubek, který měl i přes prohru z výkonu svých svěřenců nakonec dobrý pocit.

„Přestali jsme dostávat góly, což naznačuje, že jsme vykročili správnou cestou. Fotbal není o optické převaze, kterou Sparta měla, ale o gólech. A my dostáváme polemické branky. V Jablonci i od Sparty," těžkou překousával křivdu, kterou cítí celá Slavia.

Fanouška vezli do nemocnice

Však se i v ochozech projevila. Hlavně po nařízení sporného trestného kopu a Váchově trefě...

V sektoru sparťanských fans hořely světlice a bengálské ohně, na domácí severní tribuně explodovala výbušná nálož. A dokonce s takovou intenzitou, že jeden z červenobílých příznivců musel být s poraněným okem převezen do nemocnice. „Nedošlo jen ke zranění jednoho diváka, i další utrpěli drobná zranění a oděrky," potvrdil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan a prozradil, že už pořad derby bylo zadrženo 47 osob.

V jeho průběhu pak sudí Kovařík hned několikrát zápas přerušil. „Pochopitelně že přerušení rozkouskuje zápas a ovlivní i koncentraci hráčů, ale v takto velkých zápasech se podobné excesy prostě objevují," pokrčil rameny letenský kouč Vítězslav Lavička.

Všemu pak nasadil korunu atak diváků na hrací plochu hned poté, co sudí derby ukončil. Nejprve sparťanských, poté slávistických. Ještě že nachystaní těžkooděnci vytlačili fanoušky zpátky do ochozů, protože jinak zřejmě došlo na trávníku k nelítostné řeži. „Zasáhli jsme až poté, co jsme o to byli požádání pořadateli. Pouhá přítomnost policistů na trávníku k sjednání pořádku postačila," potvrdil Hulan, že k dalšímu zatýkání nedošlo.

Měl sudí Kovařík po zákroku Gecova odpískat v derby trestný kop, z něhož vstřelil Vácha gól?
Ano
22,3 %
Ne
77,7 %
Celkem hlasovalo 29278 čtenářů.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: