Hlavní obsah

Slavia chce upuštění od trestu pro Kisela a podivuje se nad chováním kouče Sparty Lavičky

Praha
Aktualizováno

Vedení fotbalové Slavie nepodá protest proti výkonu sudího Libora Kovaříka v sobotním derby proti Spartě, i když je přesvědčeno, že svými verdikty poškodil červenobílé a hrubě ovlivnil výsledek utkání, které Letenští vyhráli 2:0. Vedení Slavie věří, že celou situaci objektivně posoudí komise rozhodčích. Vršovičtí také podají podnět k disciplinární komisi FAČR, aby upustila od trestu za druhou žlutou pro vyloučeného kapitána Karola Kisela. Vedení Slavie také kritizovalo trenéra Sparty Vítězslava Lavičku, který hostujícím fanouškům po zápase zatleskal a měl je tím vyprovokovat ke vstupu na hrací plochu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Záložník Slavie Karol Kisel (vpravo) a hlavní rozhodčí Libor Kovařík krátce poté, co byl Kisel vyloučen.

Článek

"Vedení společnosti se domnívá, že téměř 16 tisíc diváků na stadiónu a statisíce lidí u televizních obrazovek dobře viděly chyby, kterých se rozhodčí Kovařík při řízení derby dopustil. Chybnými verdikty nejen poškodil Slavii, ale zároveň hrubým způsobem ovlivnil vývoj a výsledek utkání," uvedla Slavia v prohlášení.

Stížnost na Kovaříka ale klub z Edenu nepodá. "Slavia tuto záležitost ponechává plně v kompetenci komise rozhodčích, aby výkon sudího Kovaříka v sobotním derby posoudila a zhodnotila," dodalo slávistické vedení.

Kovařík měl v derby několik sporných verdiktů. Slávistům se nelíbilo, že sudí před vedoucím gólem sparťana Lukáše Váchy z přímého kopu z 61. minuty odpískal Marcelu Gecovovi faul na Kamila Vacka, přestože mu domácí záložník vypíchl míč.

Slavia kritizuje trenéra Lavičku

Sešívaní se také podivují nad chováním sparťanského kouče Vítězslava Lavičky. Podle jejich názoru měl Lavička letenské příznivce po utkání vyzvat k vniknutí na trávník tím, že jim přišel poděkovat a zatleskal jim.

Hostující fanoušci několik minut po finálním hvizdu rozhodčího vběhli na trávník, zpátky je zahnali až policejní těžkooděnci. Nechybělo přitom mnoho k tomu, aby se na hřišti střetly oba tábory radikálních příznivců.

"Vedení Slavie respektuje sportovní výkon svého soupeře, ale velice se podivuje nad chováním trenéra Lavičky a členů realizačního týmu, kteří svým chováním po skončení utkání vyprovokovali události v sektoru hostů, kdy příznivci Sparty Praha vymezený sektor, za který hostující celek spoluzodpovídá, opustili a vstoupili na hrací plochu," uvedla Slavia.

Zástupci celku z Edenu nechápou, proč šel Lavička fanouškům poděkovat. Ze sektoru Sparty totiž během utkání vylétlo několik dělbuchů, plastových kelímků s pivem a dalších předmětů. Ty několikrát ohrozily Karola Kisela, který měl na starosti exekuci rohového kopu. Rozhodčí musel kvůli příznivcům Sparty zápas několikrát přerušit.

"Chování trenéra Lavičky se Slavia podivuje o to více, že právě tito fanoušci nejen v průběhu utkání na hřiště vhazovali pyrotechniku a jiné předměty, kterými mimo jiné ohrožovali kapitána Karola Kisela při rozehrání rohového kopu, a zapříčinili tak celkem třikrát přerušení zápasu," píše se v prohlášení, které vršovický celek zveřejnil na svých webových stránkách.

Sparta se od výtržností fanoušků distancovala

Lavička po derby řekl, že příznivcům chtěl poděkovat za skvělou atmosféru. "Fanoušci obou týmů vytvořili velmi dobrou kulisu, vnímal jsem choreo obou táborů, fandili, povzbuzovali oba týmy. Byly tam samozřejmě i věci, které byly nad rámec a nepatří tam, ale to bych nechtěl hodnotit," tvrdil sparťanský kouč.

Letenští výtržnosti fanoušků odsoudili. "Sparta naprosto odsuzuje a distancuje se od excesů, které provázely utkání v ochozech a v závěru i na hrací ploše. Především je však třeba upozornit na absolutní selhání pořadatelské služby," uvedla v reakci na slávistické prohlášení Sparta. "Zároveň považujeme na naprosto nepřípustné, aby Slavia jakýmkoliv způsobem hodnotila našeho trenéra i celý realizační tým," dodali Letenští.

Kisel se prohřešku nedopustil

Červenobílí se také cítí poškozeni vyloučením kapitána Kisela z 90. minuty. Slávistický záložník dostal druhou žlutou kartu za to, že atakoval hostujícího brankáře Tomáše Vaclíka, byť nešlo o nikterak tvrdý zákrok. Vršovičtí proto žádají, aby Kisel nedostal žádný další zápasový trest.

"Vedení Slavie se domnívá, že hráč se nedopustil žádného prohřešku proti pravidlům fotbalu, natož prohřešku, za který by mu měla být udělena žlutá a následně červené karta. Tuto skutečnost mimochodem potvrzují i objektivní televizní záběry. Jsme přesvědčeni, že nespravedlivé vyloučení a následné oslabení týmu v závěru utkání bylo dostatečným trestem jak pro dotyčného hráče, tak pro Slavii," napsal vršovický klub v prohlášení.

Reklama

Související témata: