Hlavní obsah

Slavia i Sparta dostaly za řádění fanoušků pokutu 200 tisíc, kapitán Kisel se milosti nedočkal

Aktualizováno

Shodnou pokutu 200 tisíc korun zaplatí jak fotbalová Slavia, tak i Sparta za řádění diváků v sobotním ligovém derby v Edenu. Domácí Slavia navíc odešla od disciplinární komise s výstrahou a podmíněným trestem. Pokud by se v průběhu nastávajících tří měsíců podobné incidenty v Edenu opakovaly, bude muset sehrát jeden soutěžní zápas bez diváků.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Fanoušci Slavie při derby se Spartou.

Článek

Incidenty a excesy začaly už před derby, kdy pražská policie zatkla na padesát osob převážně z řad fanoušků Sparty. Většinu kvůli přestupkům, zakrývání obličeje, používání nepovolené pyrotechniky nebo neuposlechnutí výzvy policisty, třináct fanoušků pak pro podezření z trestného činu propagace fašismu nebo výtržnictví.

Během derby pak incidenty v ochozech pokračovaly,  aby vyvrcholily po závěrečném hvizdu, kdy na hrací plochu vnikli nejprve fanoušci Sparty a po nich i příznivci Slavie. Teprve policejní těžkooděnci je vytlačili zpátky na tribuny.

„Jednali jsme až poté, co nás o to požádal pořadatel. Policisté byli na ploše během jedné minuty a celou situaci vyřešili více méně pouze svou přítomností, bez nutnosti razantnějšího zákroku," uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Disciplinární komise pochopitelně vyslechla zástupce obou klubů, stejně jako se seznámila s vyjádřením bezpečnostního manažera Fotbalové asociace Martina Syneckého a dospěla k názoru, že jak v případě Slavie, tak i Sparty došlo k disciplinárnímu provinění. Vynesla tudíž výše uvedené tresty - pokutu 200 tisíc korun pro oba kluby a podmíněné uzavření tribun pro diváky navrch pro Slavii.

Ta se nedočkala ani milosti pro kapitána Karola Kisela, jenž byl v samém závěru derby po druhé žluté vyloučen. Za červenou kartu dostal trest na jeden zápas, za čtyři žluté nasbírané v průběhu podzimu rovněž. Jedno soutěžní utkání si nezahraje ani Marcel Gecov, který v derby viděl čtvrtou žlutou.

Reklama