Hlavní obsah

Sudí trestáme, ale UEFA zakázala, abychom to zveřejňovali, tvrdí šéfka rozhodčích Damková

Praha

Už je to tu zase. Sudí připískávají Plzni... Nesmyslně zastavené jihlavské sólo, vymyšlená penalta proti Slavii a neudělená červená karta Petrželovi za simulování a naposledy penalta proti Teplicím, neodpískaný téměř totožný faul na druhé straně a „ukradená“ standardka...

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně rozhodčích Dagmar Damková.

Článek

Za vším hledej Damkovou, letí fotbalovým národem. Velí sudím a je z Plzně. Jedna ruka s šéfy Viktorie Paclíkem, Šádkem a Myslivečkem. Navíc raději nezveřejňuje omezení delegací rozhodčích, takže nikdo neví, jestli za chyby vůbec omezuje delegace nebo je přehlíží. Dagmar Damková však tyto spekulace odmítá a považuje je za nesmyslné.

„Opravdu jsou nesmyslné. Je pravda, že žiji v Plzni, ale ostatní členové komise jsou odjinud, například i z Prahy. Takže v případě hlasování mohu prohrát 1:6. Věřte mi, že pokud komise zjistí, že rozhodčí udělal chybu, omezí mu delegaci, ať to bylo v jakémkoliv utkání," kontruje Damková.

Komisi svolává jednou za čtrnáct dní, jenže odehrát se mohou nejen dvě ligová kola, ale třeba i domácí pohár a „pachatel" fatální chyby může pískat dál. „Nemůže, protože v případě závažných chyb mu mohu omezit ihned delegaci na nejbližší kolo. Na jednání se pak k případu vrátíme a omezení delegace může být ještě větší," vysvětluje.

Rozhodčí by přišli o peníze

Damková odmítá spekulace o tom, že omezení delegací záměrně nezveřejňuje. „UEFA zveřejňování takových informací zakazuje a porušení tvrdě trestá. U nás jsme hodně podezíraví a za každou chybou něco hledáme. Omezení jsme zveřejňovali, ale dostala jsem dvě velmi důrazná varování, že pokud s tím nepřestaneme, přijdou tvrdé sankce. UEFA má dokonalý monitoring nejen serverů, televizí a rádií, ale i tisku a ví o všem, co se u nás o rozhodčích píše," zdůrazňuje Damková, že nezveřejňování trestů rozhodčím není z její hlavy.

Jaké tresty od UEFA mohou nastat? Třeba její odvolání z komise UEFA? „To snad ne, ale nedostaneme od UEFA peníze na výchovu a rozvoj sudích, které jsou pro nás velice důležité a bez nichž bychom nemohli tento program naplňovat. Užití financí si UEFA také hlídá, právě v těchto dnech tu byla kontrola," prozrazuje.

Možná by mohlo přijít i omezení delegací českých rozhodčích na zápasy evropských pohárů a mezistátních utkání. To by byla veliká škoda. Vždyť například Pavel Královec má našlápnuto hodně vysoko. Řídí i těžké zápasy Ligy mistrů. „To neumím posoudit, protože nic takového jsem nezažila. Ostatní země totiž zákaz respektují. My jsme byli opravdu výjimkou," dodává.

Kdo má stopku si lze spočítat

Jenže fanoušci chtějí vědět, zda byl arbitr za chyby, jimiž třeba ovlivnil zápas, potrestán. Damková jim to neřekne, ale... „Oficiální cestou to zveřejňovat nelze a rozhodně nebudeme dělat žádné „úniky" informací. Pokud to ale fanouška zajímá, dokáže si to odvodit sám. Zveřejňujeme nominace na zápasy, což je legitimní. Když se nějaký sudí několik zápasů v nominacích neobjeví, může být jednou z příčin i omezení delegace," naznačuje, kudy vede cesta.

Důvodů ale může být víc. „Buď má omezenou delegaci, nebo je zraněný. V případě jednoho zápasu může jít také o volno, které dostane po zápase evropského poháru či mezistátním duelu. Výjimkou byl Zelinka, který ve čtvrtek řídil zápas Evropské ligy a v pondělí duel Liberce se Spartou. Královec je momentálně v zahraničí. Sudí se také může sám omluvit ze závažného důvodu," vypočítává.

Pokud by rozhodčího z nějakého důvodu potrestala disciplinárka, je to jiný případ. „Kdyby byl trestán za porušení disciplinárních norem příslušnou komisí, pak by byl trest zveřejněn jako ve všech jiných případech. Disciplinárka ale netrestá jejich chyby v zápasech, ty spadají do naší kompetence," nabídne rozdíl v posuzování různých případů.

Damková se netají ani tím, že nejen její komisi, ale rozhodčím obecně vadí komentáře jejich bývalého kolegy Roberta Henna, který ale nikdy nepískal profesionální fotbal.  „Nevadí mi kritika chyb, které se stanou, ale jeho názory, které nejsou pravdivé a odporují dokonce pravidlům. Bohužel v mnoha případech se mýlí a uvádí tak v omyl i fanoušky. Například co se týká ofsajdů, vůbec nezná současné úpravy pravidel a trendy FIFA a UEFA," konstatuje Dagmar Damková s tím, že víc se k Hennovi vyjadřovat nebude.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama