Hlavní obsah

Nezáživný zanďour to nebude, slibuje před zápasem s Teplicemi Lafata

Praha

Třikrát v řadě byl sparťan David Lafata (32) králem ligových kanonýrů. Aktuálně vede tabulku střelců Gambrinus ligy s deseti góly teplický Aidin Mahmutovič. Oba se utkají v sobotu večer od 20:15 hodin na Letné. Lafata ale utkání nevnímá jako jejich vzájemný souboj...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kanonýr David Lafata se na zápas s Teplicemi těší.

Článek

Legendární kanonýr Sparty Václav Mašek vzpomínal, že jen v jediném ligovém utkání dal čtyři góly a Pražané vyhráli 6:1. Bylo to právě proti Teplicím, s nimiž se střetnete v sobotu večer na Letné. Berete to jako výzvu?

No... (smích). Těch 6:1 bych určitě bral. Ale reálně, stačilo by nám i 1:0 nebo jakékoliv vítězství. Prvořadé jsou tři body.

Zápas bude i soubojem trojnásobného ligového krále střelců, momentálně šestigólového Lafaty, s teplickým snajprem Mahmutovičem, který jich dal už deset.

U nás to je výzva pro Pepu Hušbauera, který je naším nejlepším střelcem se sedmi góly (smích)... To nebude souboj dvou útočníků, ale dvou nejofenzivnějších týmů ligy. Teplice jsou dopředu hodně silné. Není to jen Mahmutovič, ale jsou tam i Litsingi, Nivaldo a další. Na to si musíme dát pozor a zároveň využít nějakých jejich slabších chvil v obraně.

Třikrát jste získal korunu krále ligových střelců. Může být právě Aidin Mahmutovič tím, kdo vás na pomyslném trůnu vystřídá?

Myslím si, že ano. Už dal deset gól za dvanáct kol. Teplice jsou ofenzivní, dostává se do šancí. Má k tomu dobře našlápnuto. Přitom nehrají jen na Mahmutoviče, osm branek má Litsingi.

Vy už jste boj o titul krále střelců vzdal?

To ne, ale on má o čtyři víc. A stále platí, že pro mě je prioritou titul Sparty.

Když ale dáte ty čtyři góly jako Mašek, tak ho srovnáte, pokud se netrefí.

Tak to určitě (smích).

Proti Liberci jste dal nádherný gól do horního rohu branky, navíc nečekaně poměrně daleko před hranicí šestnáctky. Máte něco připraveného i na Teplice?

To se nedá připravit dopředu... Všichni se na zápas těšíme, chceme vyhrát. Věřím, že by mohla přijít velká návštěva a my uděláme fanouškům radost třemi body.

Mahmutovič se nechal slyšet, že kdyby dostal nabídku na české občanství a možnost reprezentovat Česko, vážně by to zvažoval. Byl by přínosem pro český národní tým?

Proč ne, ale musíte se zeptat nového trenéra národního týmu, jestli by mu seděl do koncepce (smích).

Teplice jsou momentálně považovány za tým s nejlepší formou. Čím si vysvětlujete takový vzestup mužstva, které se v květnu zachraňovalo?

Těžko říct. Hodně jim pomohlo, že chytili začátek soutěže, pak se vezli chvilku na vlně euforie. Teď potvrzují velkou kvalitu. Určitě to není náhoda, že jsou tak nahoře. Bylo důležité, že v minulé sezóně, kdy se jim nedařilo, nezmatkovali, nechali trenéra pracovat a podrželi ho. Základ mužstva doplnili o dva tři kvalitní hráče a teď se jim to vyplácí.

Máte z nich větší obavy než z mistrovské Plzně?

Obavy nemáme. My chováme respekt ke každému soupeři, s nímž hrajeme. Respektujeme jejich formu a sílu, ale jednoznačně chceme vyhrát.

Teplicím chybí první gólman Grigar a stopeři Jablonský s Lüftnerem. Bude obrana jejich nejslabším článkem?

To vidíte vy, že obrana Teplic není jejich nejsilnější stránkou. Z jejich skóre je patrné, že jsou silnější dopředu než dozadu. Kvalita jejich obrany se projeví až v zápase. Pokud chceme vyhrát, musíme se proti nim prosadit.

Budou Teplice těžší soupeř, než byla Plzeň?

Uvidíme v sobotu večer. Zápasy s týmy z horní poloviny tabulky jsou vždycky těžké a rozhoduje v nich momentální forma.

Čekáte spíš přestřelku, nebo opatrnější hru?

Není těsná výhra jako těsná výhra. Kdo viděl zápas Teplic s Plzní, v němž vyhrály 1:0, určitě mu neušlo, že měly i další šance. Záleží i na štěstí, co proměníte. My jsme to poznali v Liberci, kde jsme měli tři šance. Abych se přiznal, je mi jedno, jestli to bude přestřelka nebo opatrná partie, hlavně si přeji, abychom vyhráli. Nezáživný zanďour to určitě nebude.

Uklidňuje vás, že mezi Spartou a Teplicemi je šestibodový polštář?

To není uklidňující ani svazující. Je příjemné vidět se na prvním místě v tabulce, ale teď se to nepočítá. O titulu se rozhoduje na jaře. Tohle nás v kabině nechává chladnými, ale uvědomujeme si, že bychom mohli v případě vítězství Teplicím bodově odskočit. Pořád ale bude zbývat víc jak polovina soutěže.

Už jste se jako myslivec stihl podívat do lesa s flintou?

Tak to ještě ne. Snad po sezóně, snad nám trenér dá nějakou dovolenou.

Jak dopadne zápas Sparty s Teplicemi?
Zvítězí Sparta
58,9 %
Zápas skončí remízou
9,2 %
Zvítězí Teplice
31,9 %
Celkem hlasovalo 1951 čtenářů.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama