Hlavní obsah

Italský ztroskotanec hlásí návrat, Lavičkovi se tlačí do sestavy i Vacek

Pavel DosadilSport.cz

Pěkná tlačenice panuje u lídra tabulky týden co týden na místa v sestavě. O středové řadě fotbalové Sparty to platí obzvlášť. Když se do ní v minulém ligovém šlágru s Teplicemi po čase prodral Přikryl, zůstali jen na lavičce Matějovský, Vacek, Konaté, Mareček... V pohárovém duelu se Znojmem se pak zase ukázal Vacek, který dal gól a došel pro penaltu. „Může to být ještě lepší,“ ujišťuje navrátilec z Itálie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Praha Kamil Vacek (vlevo) a Tomáš Přikryl během utkání Letního ligového poháru Prahy s Bohemians Praha 1905.

Článek
Fotogalerie

„Vítej doma," slyšel Kamil Vacek, když se v létě po dvou letech zase vrátil do Sparty. Patřil k oblíbencům letenských fanoušků, od nichž mu na uvítanou okamžitě přišly první esemesky.

„První sezónu jsem v Chievu nastupoval hodně, druhou už méně. Abych se zase posunul dál, potřebuji hrát pravidelně. Proto jsem zvolil Spartu. Věřím, že i díky italské škole fotbalu dokážu zopakovat výkony, které jsem tady podával," plánoval si záložník, který přišel na roční hostování s opcí.

Ztroskotání ve druhé sezóně italské anabáze však na něm zanechalo větší stopy, než je mu milé. Místo v základní sestavě si Vacek zatím nevybojoval, gól v poháru byl jeho teprve první trefou v sezóně.

Jsem na dobré cestě, ujišťuje

„Už když jsem v létě přicházel, říkal jsem, že budu potřebovat trochu času. S každým zápasem i tréninkem se cítím líp a líp. Snad tedy budu brzy zpátky v nejlepší formě. Myslím, že jsem na správné cestě," pochválil si Vacek po výhře 2:1 v odvetě se Znojmem, jež posunula Spartu do jarního čtvrtfinále Poháru České pošty proti Dukle.

Muže zápasu pochválil i trenér. „Především v prvním poločase hrál Kamil velmi aktivně. Pracoval poctivě ve středu pole, navíc byl efektivní. Dal gól a po faulu na něj padl druhý gól z penalty," konstatoval Vítězslav Lavička.

Po přestávce už Vacek přece jen nebyl tolik vidět, jako by mu ještě stále chyběla zápasová kondice. „Hrál jsem po delší době, ale cítil jsem se docela dobře. Ve druhém poločase jsme se už tolik nehnali dopředu. Měl jsem ještě pár hezkých akcí, takže můžu být celkem spokojený. Ale určitě to může být ještě lepší," vysvětloval 26letý záložník.

Přidělal Lavičkovi příjemné starosti

Teď může doufat, že udělal na kouče takový dojem, aby ho zase brzy nasadil také v lize. „Ti, kteří mě znají, vědí, že fotbal pro mě znamená strašně moc. Na každém tréninku a v každé chvíli, kdy jsem na hřišti, se snažím dokazovat, že na to mám," líčí upřímně.

„Prožil jsem těžší období, ale proti Znojmu jsem měl z výkonu dobrý pocit. Dařilo se i dalším novým klukům, kteří doteď čekali na šanci, takže trenér teď bude mít při skládání sestavy příjemné starosti," vzkázal Lavičkovi s úsměvem.

S Ujfalušim a Přikrylem vypíší prémie

Nejraději by Kamil samozřejmě naskočil hned v nedělním duelu v Olomouci, kde si jako sedmnáctiletý vybojoval stabilní místo v kádru Sigmy. I kdyby však Vacek seděl jen na lavičce, prémie za výhru nad svým bývalým klubem stejně vypíše. „Nejsem na to sám, pomohou mi i Tomáš Ujfaluši a Tomáš Přikryl. Nějak se o vypsané prémie podělíme. Při odchodu z Olomouce jsem měl trochu problémy, ale každopádně na ni vzpomínám v dobrém. S většinou lidí z Olomouce mám výborné vztahy, jsou to kamarádi. I proto se na zápas moc těším."

Stylové by tedy bylo, kdyby právě na Andrově stadiónu dostal Vacek další pořádnou šanci. „Hráči z lavičky musejí každý zápas doufat, že dostanou šanci do začátku. Tým je teď ohromně silný, takže trenér může sáhnout po komkoliv. Budu nachystaný a uvidíme, co trenér vymyslí," říká Vacek před cestou na Hanou.

Zápas Olomouc - Sparta se hraje v neděli od 19:00, přímý přenos vysílá Fanda a Nova Sport, všechna ligová utkání můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Reklama

Související témata: