Hlavní obsah

VIDEO: Konce kariéry jsem se nebál. Věřil jsem Plzni, že mi dá šanci, říkal vděčný Bystroň

Radek MalinaSport.czPrávo

Dvouletý trest za užití amfetaminu ještě fotbalovému obránci Davidu Bystroňovi nevypršel, od vedení FIFA a UEFA však dostal povolení, aby se mohl připravovat s profesionálním týmem. Pomocnou ruku mu podala Plzeň. Včera třicetiletý zadák absolvoval trénink s úřadujícím mistrem, kde byl oporou obrany na podzim 2011, když měl po zápase Ligy mistrů proti Borisovu pozitivní dopingový nález. „Ohromně jsem se těšil a jsem obrovsky vděčný, že mi Viktoria umožnila přípravu společně s mužstvem. Doufám, že se prosadím do kádru," říkal Bystroň, který včera zahájil boj o novou profesionální smlouvu.

David Bystroň se vrací po disciplinárním trestu do PlzněVideo: Radek Malina, Právo

 
Článek

Jaké jsou vaše pocity z prvního tréninku s týmem Viktorie? Zvládl jste vše bez problémů fyzicky?

Všechno bylo dobré, moc jsem si to užil. Docela dobře jsem vše zvládl i kondičně, byť ke konci jsem se cítil trošku unavený. Jsem rád, že mi vedení Plzně umožnilo s týmem trénovat.

S čím vás přivítal plzeňský trenér Pavel Vrba?

Říkal mi, že mám dva měsíce, abych se dostatečně připravil. A následně v průběhu zimní přípravy už bude vše jen na mně. Chce mě vidět v přípravných zápasech, což je pochopitelné. Doufám, že se dostanu do kádru.

Udržoval jste kontakt s někým z plzeňského týmu? Prozradíte, jak vás přijali spoluhráči?

Skvěle. Kabina v Plzni byla při mém působení super. Jsou zde pořád stejní kluci. Jistě, přišli i noví, ale všechno bylo bez problémů. Byl jsem v kontaktu hodně s Davidem Limberským, několikrát jsem dorazil na zápas Plzně a komunikoval i s vedením klubu. Výsledky týmu jsem sledoval a měl z nich upřímnou radost.

Bylo složité udržovat se fyzicky po dobu trestu, kdy jste se nesměl chystat s žádným profesionálním týmem?

Trénoval jsem s jedním týmem z krajské soutěže, rovněž s mládežnickými výběry ostravského Baníku. Pochopitelně jsem chodil i sám běhat, ale přiznávám, že bylo těžké přinutit se k individuálnímu tréninku. Ale hrát mohu až od začátku ledna, takže mám dva měsíce na to všechno dohnat. Mám trošku nadváhu, ale nikdy jsem neměl problémy se stravovacími návyky. Přibral jsem jen čtyři kilogramy, určitě se rychle srovnám.

Plzeňský tým čeká do konce podzimní části ještě pět zápasů, pak budou mít hráči dovolenou. Jaký bude váš programu?

Dovolenou určitě neplánuji. Budu hodně běhat nebo trénovat v Plzni s rezervním týmem. Ještě přesně nevím, jak vše bude. Domluvím se s trenérem Vrbou.

Byly dva roky bez fotbalu na nejvyšší úrovni hodně složité?

První rok byl hodně těžký. Nic moc jsem nedělal. Až postupně jsem se začal připravovat. Výhoda byla, že jsem nebyl zraněný a mohl trénovat bez přestávky. Pořád jsem chodil běhat nebo jezdil na inline bruslích. Udělal jsem si trenérskou licenci, trávil hodně času se svými psy a naučil se pracovat na baráku. Ale už se nedívám dozadu, hledím dopředu. Chci bojovat o místo v kádru Plzně.

Nikdy vás nepřepadly černé myšlenky, že je s fotbalem konec? Že po dvou letech v ústraní nebude cesty zpět?

Ne. Byl jsem ve spojení s Plzní a věřil, že šanci dostanu. Hnala mě touha po návratu na profesionální úroveň. Fotbal je můj život. Chci ho hrát na nejvyšší úrovni.

Měl jste i jiné příležitosti, nebo byla Plzeň jedinou alternativou k návratu?

Dostal jsem nabídku z Ostravy a ze Slovácka, volal mi také Radek Látal z Košic, ale pro mě je priorita Plzeň. Tým, fanoušci i město, vše mi přirostlo k srdci. Budu dělat vše, abych se uplatnil.

Reklama

Související témata: