Hlavní obsah

Po inkasovaném gólu se nerozklepeme, prozradil Vácha, proč Sparta otáčí zápasy, které prohrává

Praha

Záložník Lukáš Vácha je dispečerem první sparťanské obranné vlny. Zároveň ale dokáže založit rychlou akci. V sobotním duelu s Mladou Boleslaví patřil opět k oporám letenského celku.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Lukáš Vácha ze Sparty (vlevo) a Jasmin Ščuk z Mladé Boleslavi.

Článek

Měli jste po inkasovaném gólu velký strach, že by se oslavy 120. výročí založení klubu nemusely povést?

Situace se pro nás nevyvíjela dobře, když jsme dostali gól ze standardní situace. Vypadalo to, že ji máme zvládnutou, ale míč se odrazil zpátky a Zahustel balón propálil do sítě. Při tom už na začátku měl tutovku na hlavě Lukáš Mareček, ale Miller ho vychytal. I za nepříznivého stavu jsme věděli, že máme dost času. Snažili jsme se zlepšit hru a vypracovat si nějaké šance. Nakonec jsme zápas v pohodě vyhráli.

Vyrovnali jste po akci, kdy hosté reklamovali faul Costy na Zahustela. Viděl jste ten souboj?

Neviděl jsem to přesně, mám dojem, že do toho šli oba stejně. Zahustel tam zůstal ležet? Od toho je rozhodčí, aby přerušil hru, pokud došlo k úderu do obličeje nebo hlavy.

Mladoboleslavský Nešpor si stěžoval na rozhodčí, jak vy byste to okomentoval?

(Úsměv). Těžko se k tomu vyjadřovat, zejména když jsme vyhráli. Nám určitě nikdo nepomáhá a nevidím důvod, proč by chtěl sudí škodit Mladé Boleslavi.

S Boleslaví nemá Sparta z posledních zápasů dobrou bilanci. Navíc v nich došlo k vážným zraněním Kadlece a Dosoudila. Byla na zápase znát nervozita?

My jsme věděli, že do toho půjdou tvrdě. Takovou hrou se normálně prezentují. Když jsme se jim ale vyrovnali důrazem a agresivitou, asi je to zaskočilo. Takže hledali problémy jinde, třeba v tom, že sudí podle nich otočil některé fauly a nepískl je pro ně.

Jak se vám hrálo v černých retrodresech?

Bylo to nezvyklé, ale ty dresy na nás vypadaly slušně. Bylo to fajn.

Vnímali jste oslavy jubilea nebo to byl zápas jako každý jiný?

Nebyl jako každý jiný. Dělo se tu hodně věcí kolem, přišlo hodně lidí. Chtěli jsme zápas zvládnout a to se povedlo.

V sobotu to nebylo poprvé, co se pro vás letos nevyvíjel domácí zápas dobře a nakonec jste ho končili jako exhibici. Čím to, že se dokážete brzy zklidnit a vaše hra dostane úplně jiné parametry?

Když si vezmeme zápasy zpátky, tak jsme soupeře přehráli, ať jsme gól inkasovali nebo ne. Pokud dostaneme gól, nerozklepeme se. Snažíme se hrát dál svoji hru, kombinačně soupeře přehrát, vypracovat si šance a udeřit gólem. Proti Boleslavi jsme předvedli několik pěkných akcí. Nakonec to byl super zápas.

Boleslavi jste dali čtyřgólový příděl a důstojně tak završili oslavy jubilea...

Byla to taková třešnička na dortu. Výročí je v tomto roce, ale my bychom chtěli, aby důvod k oslavám byl i na konci jara.

Cítili jste tlak, když se na vás Plzeň dotáhla na dva body?

Nechci říkat, že vyloženě pod tlakem. Samozřejmě to vnímáme, jakým způsobem nás Plzeň dotáhla. Především se snažíme, abychom pod tlak nedostali sami sebe.

Co pro vás znamená, že jste podzimním půlmistrem?

Že nám dají půlku toho poháru(úsměv)... Samozřejmě máme radost, ale za námi je teprve půl cesty. Kdyby to tak bylo na konci, bude to super.

Udrželi jste podzimní neporazitelnost a doma jste neztratili ani bod. Jakou pro vás mají hodnotu tato fakta?

Tak by to mělo být, abychom bodovali v každém zápase a udělali z Letné nedobytnou tvrz.

Pětibodový náskok berete jako velké nakročení k titulu nebo je to takový polštářek pro druhou polovinu soutěže?

Jsem rádi, že ho máme, ale do konce je to ještě daleko. Navíc nedávná historie Sparty připomíná, že takový náskok nemusí nic znamenat. Rozhodně to není polštářek, na kterém bychom si zdřímli.

Který z podzimních zápasů byste vybral jako nejlepší?

Myslím si, že jsme nabídli hodně pěkných zápasů, ale když k tomu připočtu tu slávu kolem, vezmu naši hru a výsledek, tak to byl ten s Mladou Boleslaví.

Reklama

Související témata: