Hlavní obsah

Jsem rád, že hráče Matějovského kvalit máme, ujišťuje Lavička

Jablonec nad Nisou

Musel o přestávce hodně zvýšit hlas, ale vyplatilo se. Jeho tým zápas otočil a trenér Vítězslav Lavička dovedl fotbalisty pražské Sparty k výhře 3:2 v Jablonci. Lídr tabulky přezimuje s pětibodovým náskokem na druhou Plzeň, na podzim Letenští ani jednou neprohráli. Třináctou výhru (3:2) jí jako náhradník vystřelil bývalý kapitán Matějovský, který v poslední době moc nehraje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Vítězslav Lavička oslavuje vítězství po utkání 16. kola Gambrinus ligy v Jablonci nad Nisou.

Článek

Po domácím duelu s Mladou Boleslaví jste dostal dotaz, proč posíláte Matějovského na hřiště jako žolíka, když to žádný žolík není. A on v Jablonci po minutě na hřišti rozhodl - ale neradoval se, protože nehraje...

Dokážu se vcítit do Markových pocitů, jeho role teď není vůbec lehká. Oceňuji, že v tréninku nadále příkladně pracuje. Jsem jen rád, že tady hráče takových kvalit máme.

A co s ním bude dál?

Smlouva mu běží do konce sezóny. Je mi jasné, že jeho pohled na budoucnost může být rozdílný od pohledu klubu.

Narážíte na možné zimní změny v kádru. Budete chtít posily?

Chceme dál upevňovat věci, které fungují dobře. Na druhou stranu je potřeba zapracovat na určitých aspektech hry, což nám ukázal i první poločas v Jablonci. Čeká nás hodnocení podzimu se všemi trenéry a poté také s vedením klubu. Od toho se odrazíme do další práce. Případné změny budou součástí závěrečného hodnocení, na jehož základě se rozhodneme.

Jablonec po poločase vedl 2:1. Hodně jste se bál, že přijde první podzimní porážka?

O přestávce jsem musel zvýšit hlas. Jablonec nám svou hrou dělal velké problémy, takže jsme si museli řadu věcí ujasnit. A již poněkolikáté v sezóně jsme pak dokázali zápas otočit. Toho si cením, kluci znovu ukázali, že mají sparťanské srdce na správném místě.

Dokážete vysvětlit, proč jste zakončili ligový podzim bez jediné porážky?

Je za tím především poctivý fotbal. Sparťanský divák je náročný, chce vidět hezký fotbal, ale musí být podpořen zodpovědností. Jsem rád, že to krůček po krůčku jde.

Napadlo by vás po pohárovém vyřazení s Häckenem, že se v lize tak rozjedete?

Měli jsme velkou motivaci uspět aspoň v domácích soutěžích. Mě osobně to těší. Ztráta bohužel přišla v nejméně vhodný okamžik, už to nejde vrátit. O to větší závazek cítíme v lize.

Dáte si v zimě pořádnou dovolenou?

Lákalo by mě to do tepla. Do Austrálie, kde jsem prožil krásné tři roky. Ale není na to čas. S rodinou tedy aspoň druhý adventní víkend jako tradičně vyrazíme do Vídně.

Reklama

Související témata: