Hlavní obsah

Zranění ho i ve Spartě brzdilo, proto Ujfaluši raději ukončil kariéru. Neodcházelo se mu však snadno

Praha
Aktualizováno

Další hráč Brücknerovy "zlaté generace" se přiřadil k Jankulovskému a Grygerovi, neboť i Tomáš Ujfaluši oznámil konec aktivní kariéry. „Zdraví má člověk jen jedno, a proto jsem se po konzultaci s lékařem rozhodl, že vrcholového fotbalu nechám. Chtěl jsem se ve Spartě pokusit o návrat, ale ten nevyšel, což samozřejmě mrzí,“ přiznával Ujfaluši v pondělním odpoledni, že comeback nevyšel a jeho dráha vedoucí přes Olomouc, Hamburk, Fiorentinu, Atlétiko Madrid a Galatasaray Istanbul na pražskou Letnou se završila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Ujfaluši ukončil aktivní kariéru.

Článek

Tomáš Ujfaluši

Vracel se s představou, že se bolavé koleno umoudří, do sparťanské sestavy se prosadí a bude na Letné slavit mistrovský titul.

„Třetí v kariéře, protože dva jsem získal v Turecku s Galatasarayem. O první jsem se zasloužil Spartou třetí. Nezbývá než doufat, že ho s teď už vlastně bývalými spoluhráči alespoň oslavím," přiznával Ujfaluši, že se mu ze scény neodcházelo snadno.

Konzultace s lékařem však rozhodla. „Dal jsem na jeho doporučení. Na chrupavce v koleni mám pořád defekt, který by museli chirurgové odstranit.  Představovalo by to ovšem další dva tři měsíce rekonvalescence a do toho se mně nechtělo," vysvětloval pětatřicetiletý legionář, co urychlilo jeho rozhodnutí.

Na pražské Letné se objevil letos v srpnu záhy poté, co Sparta vypadla z Evropské ligy. Přišel z Turecka jako volný hráč a po zranění kolena se chtěl pokusit o návrat. Zůstalo ale jen u pokusu, protože odehrál jen přípravné zápasy s bratislavským Slovanem a Dynamem Drážďany a pohárové duely se Zlínem a Znojmem. Zranění ho limitovalo až příliš...

„Pokud člověk nemůže být mužstvu prospěšný, nemělo smysl pokračovat. Proto jsem své rozhodnutí oznámil jak klubovému vedení, tak i trenérovi Lavičkovi. Mrzelo ho to," přibližoval chvíle svého rozhodování Ujfaluši.

„Spartě ale musím každopádně poděkovat, že mně návrat umožnila. A dokonce s tím rizikem, že se teprve ukáže, zda koleno vydrží a budu schopen pokračovat."

Zdravotní problémy ovšem neustoupily a proto volil raději konec kariéry. „Přišel jsem, abych Spartě pomohl, takže nemělo smysl dál takto pokračovat. Zvláště teď, kdy se bude trénovat na těžkých terénech, nebo na umělé trávě, což by nebylo pro zraněné koleno to nejlepší. Proto jsem raději volil sbohem," vysvětloval Ujfaluši, který teď chce hlavně odpočívat, věnovat se dceři a svým koníčkům. Golfu především.

Na kontě má celkem 78 startů za národní tým, se kterým získal bronz na mistrovství Evropy 2004 a kterému jeden čas dělal i kapitána. Stříbro má i s jednadvacítkou z ME 2000.

Vizitka  Tomáše Ujfalušiho (35), který ukončil kariéru:
Datum a místo narození: 24. března 1978, Rýmařov
Výška a váha: 185 cm, 78 kg
Post: obránce
Kariéra:
Rýmařov (1988-91)
Sigma Olomouc (1991-2000)
Hamburk (2000-04)
AC Fiorentina (2004-08)
Atlético Madrid (2008-11)
Galatasaray Istanbul (2011-13)
Sparta Praha (2013)
Reprezentace:
78 zápasů/dva góly (2001-08)
Největší úspěchy:
bronz na ME 2004
účastník MS 2006 a ME 2008
stříbro na ME do 21 let 2000
vítěz Evropské ligy a Superpoháru 2010
2x vítěz turecké ligy (2012-13)
Rodina: rozvedený, dcera Kateřina

Reklama

Související témata: