Hlavní obsah

Lavička si pochvaluje sparťanský podzim i přístup Matějovského: Posily se vyplatily, teď zapracujeme na slabinách

Karel FeltPrávo

Po vyřazení z Evropské ligy už fotbalová Sparta v podzimní části sezóny neokusila hořkost porážky. Domácí nejvyšší soutěž vede s pětibodovým náskokem před Plzní, ale trenér Vítězslav Lavička zůstává nohama na zemi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Vítězslav Lavička oslavuje vítězství po utkání 16. kola Gambrinus ligy v Jablonci nad Nisou.

Článek

Nebyli jste nakonec v Jablonci nejblíže první podzimní ligové porážce?

Byl to jeden z nejtěžších zápasů, ale s tím jsme počítali. Na naše poměry to bylo nadprůměrné utkání plné bojovnosti, nasazení, šancí. My jsme v něm byli šťastnější a udrželi si podzimní ligovou neporazitelnost, což je pro jarní část soutěže příjemné povzbuzení stejně jako pětibodový náskok. Máme po podzimu, co se týká ligy, čisté svědomí. Samozřejmě vyřazení z Evropské ligy Häckenem celkový dojem kazí, ale to už nevrátíme.

Vy jste velmi klidný trenér, ale hráči prozradili, že právě v Jablonci jste o poločase po delším čase hodně zvedl hlas.

Bylo to potřeba. Do zápasu jsme vstoupili dobře a dali jsme rychle gól, ale ve zbytku první půle Jablonec nejen otočil skóre, ale dělal nám velké starosti svým způsobem hry. Byl důraznější, přímočařejší, což nám dělalo problém. Potřebovali jsme si ujasnit věci tak, aby nám to fungovalo líp. Proto bylo potřeba zvednout hlas. Naše hra se po změně stran zlepšila i tím, že jsme poslali na hřiště novou energii. Zápas jsme nakonec vyhráli. Nerad hovořím o soupeři, soustředím se na náš tým, ale musím uznat, že Jablonec nám chvílemi zle zatápěl.

Byla to z vaší strany nejhlasitější přestávka v průběhu podzimu?

(úsměv) V kabině bylo hodně bouřlivo a rušno... Pokud to situace vyžaduje, nedělá mi problém zvýšit hlas. V tomto případě všichni pochopili, že bylo třeba zvýšit ho hodně.

Už po několikáté jste otáčeli nepříznivý vývoj zápasu. Dokonce jste prohrávali v posledních třech zápasech, z nichž jste pak dva vyhráli. V čem je síla mužstva, že to dokáže?

Vidím ji v tom, že si hráči berou to, co si řekneme v kabině, k srdci a to sparťanské srdce mají na správném místě. Nechtějí prohrávat. Mužstvo má vnitřní sílu.

Má i slabiny?

Nejsme naivní, abychom si mysleli, že jsme bez slabin. V zimní přestávce se zaměříme na jejich odstranění a budeme upevňovat i dál rozvíjet to, co nám přineslo úspěch. Je to naše kombinační hra, střílení gólů. S trenérským týmem nás teprve čeká vyhodnocení podzimu, od něhož se pak odrazíme do jara. Ale vážím si toho, co jsme na podzim uhráli.

V čem vidíte hlavní příčiny kvalitních podzimních výkonů Sparty?

To je hodně široké téma, ale když ho shrnu, chceme se prezentovat hezkým fotbalem, který musí být podložený pracovitostí, nasazením a zodpovědností každého jednotlivce, aby si dobře odvedl svoji práci. Jsem rád, že krůček po krůčku postupujeme touto sezónou. Je za tím také poctivá práce lidí kolem mužstva i klubu a podpora fanoušků, které si velmi vážíme.

Odešel Kadlec, přišli ale noví hráči. Bylo těžké je zapracovat do mužstva?

Nebylo to jednoduché, potřebovalo si to sednout, ale mohu říct, že Costa, Dočkal, ale i Mareček se zapracovali dobře podobně jako Kadeřábek, který se musel předělat ze záložníka na krajního obránce.

Místo v základní sestavě ale ztratil bývalý kapitán týmu Marek Matějovský. Počítáte s ním ještě?

Markova pozice není jednoduchá. Dokážu se vcítit do jeho pocitů. Na druhé straně musím říct, že jeho přístup v tréninku a podíl v zápasech, aby byl platný pro tým, je pořád velký. Má smlouvu do léta příštího roku. Osobně jsem rád, že hráče takových kvalit v kádru máme. Vážím si jeho přístupu k této situaci.

Už přemýšlíte o posilách?

To bude teprve součástí analýzy, o níž jsem mluvil. Vyhodnotíme si, co funguje dobře, co hůř. Určíme si místa, která bychom chtěli vylepšit nebo posílit, a podle toho se rozhodneme, zda budeme uvažovat o hráčském posílení.

Berete zisk titulu po třech letech jako povinnost?

Chceme ho. A jdeme za ním po správné cestě. Je to pro nás určitý závazek vůči klubu, fanouškům, sobě samým. Pořád jsme ale teprve v polovině soutěže.

Kdy vám začíná dovolená?

Ještě celý týden trénujeme. V tom dalším dostanou hráči individuální plány podle míry jejich podzimní zátěže. Dovolená jim začne v polovině prosince.

Kam vyrazíte vy?

Lákalo by mě to do tepla, do míst, kde jsem prožil krásné tři roky. Na cestu do Austrálie je ale dovolená příliš krátká. S rodinou si tradičně vyjedeme do Vídně a svátky strávíme spolu v Praze.

Reklama

Související témata: