Hlavní obsah

Životospráva je základ, vyhlásil trenér Jarolím po příchodu do Mladé Boleslavi, s níž chce do Evropy

Mladá Boleslav

Tři a půl roku v zahraničí vyplnil úspěchy. Fotbalový trenér Karel Jarolím na podzim 2010 opustil Česko, aby pobral velká vítězství ve Slovanu Bratislava či Al Ahlí v Saúdské Arábii. Postupně si připsal vítězství ve slovenské lize i tamním poháru, blýskl se triumfem v Královském poháru mistrů a následně druhým místem v asijské Lize mistrů. Nyní se na dva a půl roku upsal Mladé Boleslavi. „Cestování jsem si užil dost," usmál se sedmapadesátiletý trenér před prvním tréninkem ve středočeském klubu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Karel Jarolím (na snímku) se stal 3. ledna novým trenérem fotbalistů Mladé Boleslavi. Sedmapadesátiletý kouč střídá na lavičce pátého týmu prvoligové tabulky Ladislava Mináře.

Článek

Můžete prozradit, kdy vás poprvé vedení Mladé Boleslavi oslovilo s nabídkou trénovat zdejší klub?

Přibližně v polovině prosince. Měli jsme určitý prostor záležitost projednat a promyslet. Vše jsme pak dotáhli v průběhu čtvrtka. Cestování jsem si užil dost. Už jsem nechtěl jít ven jenom proto, že případné zahraniční angažmá přinese ekonomický benefit.

Měl jste tedy i jiné nabídky, kam směřovat kariéru?

Ano. Něco bylo na domácí půdě, proběhl kontakt se zástupcem ve slovenské lize, ve hře bylo i další zahraniční angažmá. Sportovně nešlo o nezajímavá mužstva, ale nic se neřešilo. A já nechtěl čekat. Nakonec jsem se po třech a půl letech v zahraničí rozhodl podepsat smlouvu v domácím prostředí.

V klubu se sejdete se synem Davidem. Konzultoval jste s ním své rozhodnutí?

Určité debaty pochopitelně proběhly. Možná trošku i on dopomohl, že jsem se rozhodl pro Mladou Boleslav. Potvrdil mi, že potenciál má tým veliký a v kádru je řada šikovných mladých hráčů.

Neměl ze společného působení obavy?

Jde spíše o otázku pro Davida, ale já si myslím, že se těší. Je mu pochopitelně jasné, že i on musí podávat kvalitní výkony. Pak jeho zkušenosti z Německa rád využiju. Nikdy jsme se v jednom týmu nesetkali, takže zatím netuší, co ho čeká. Ale po letech v zahraničí je velký profesionál a příklad pro mladší. Věřím, že naše spolupráce bude ku prospěchu týmu.

V minulosti jste vedl staršího syna Lukáše. Bude tato zkušenost nyní hodně užitečná?

Povahově a charakterově jsou každý jiný. S Lukášem to bylo těžší. On je takový horlivější. S Davidem půjde o dobrou spolupráci, čímž nechci říct, že s Lukášem nebyla. Ale nyní v Mladé Boleslavi bude o jiném způsobu jednání.

S jakými ambicemi do Mladé Boleslavi přicházíte?

Chceme na pozici, ať už prostřednictvím ligovém soutěže či domácího poháru, abychom figurovali příští sezónu v Evropě. To si přejeme všichni. Mladá Boleslav je hodně ambiciózní klub, ale plány dosud nebyly zcela naplněny. I to byl jeden z důvodů, proč jsem se pro zdejší tým rozhodl. Věřím, že tým má určitý potenciál. A přál bych si, aby se mé domněnky naplnily.

Chystáte zásadní změny v kádru?

S mužstvem se musím nejprve seznámit. Do odjezdu na soustředění v Turecku první únorový den si tým zmapuji a bude záležet na mém pocitu. V prvopočátku určitě žádné posuny v kádru nenastanou. Chci vidět všechny hráče. Na každém z kluků bude, aby se prezentoval co nejlepším přístupem a výkony v přípravných zápasech. Zdůrazním jim, co je důležité: životospráva a profesionální přístup.

Máte indicie, že v daném směru dosud nebylo ve středočeském klubu vše v pořádku?

K člověku se dostane ledacos... Ale jde o záležitost, která platí obecně, nejen co se týče Mladé Boleslavi. Hráči musí vědět, co je pro mě priorita a musí být ochotni to dodržovat.

Bude váš příchod do klubu s ohledem na vaši trenérskou filosofii a přísné vyžadování disciplíny znamenat konec starších hráčů?

Já a přísný? Vždyť mě nikdo tři a půl roku nezažil. Po štacích v zahraničí jsem vyzrálejší. Ale tím nechci říct, že bych cokoliv toleroval. To určitě ne.

Změnil jste se tedy za tři a půl roku působení v zahraničí? Nelpíte už tolik na životosprávě?

To byla první věc, kterou jsem zmínil, že budu vyžadovat. Každopádně věkem každý moudří a zklidňuje se. Doufám, že i v mém případě to tak je.

Jak hodnotíte tři a půl roku od ukončení angažmá ve Slavii, kdy jste postupně prošel kluby na Slovensku, v Saúdské Arábii a ve Spojených arabských emirátech?

Po sportovní stránce jako velmi dobré období. Vlastně až na poslední angažmá v Al Wahda v Emirátech, které bylo svým způsobem nešťastné. Na Slovan Bratislava a Al Ahlí budu ohromně rád vzpomínat. Podařilo se nám dostat do finále asijské Ligy mistrů, což je pro mě mimořádná událost. Na Saúdskou Arábii, byť život v zemi je složitější, nedám dopustit. Do konce života mi zůstanou jen nejlepší vzpomínky.

Může něco předčít zmiňovaný úspěch s Al Ahlí?

Nepředpokládám, že bychom se s Mladou Boleslaví dostali do finále evropské soutěže... Chceme uspět a nahlédnout do evropských pohárů. A samozřejmě se prezentovat fotbalem, který osloví diváky a tribuny budou plné, což bude samo o sobě vítězství.

V průběhu prosince jste byl spojován s možností působení u české reprezentace. Kontaktoval vás někdo z fotbalové asociace?

Ne. Zrovna v té době jsem končil v Emirátech. Ale pan Pelta měl jasnou priorita, nebyl důvod, proč by mě kontaktoval. Ani jsem nečekal, že by zavolal.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: