Hlavní obsah

Musíme čekat. Není v našich silách Rybalku z Kyjeva koupit, přiznává liberecký Nezmar

Liberec

Prakticky už za měsíc vstoupí fotbalový Liberec na evropskou pohárovou scénu, kde ho čeká play off Evropské ligy s nizozemským Alkmaarem, na severu Čech však stále nemají jasno o hráčském kádru, s nímž do jarních bojů půjdou. Kapitán Kováč totiž dál jedná s majitelem Karlem o své liberecké budoucnosti, Chorvat Kelič odletěl do ciziny na testy, pokračujícího hostování Ukrajince Rybalky je ve hvězdách. A rokování o vstupu případných partnerů také pokračují. Však je také sportovní ředitel Jan Nezmar v jednom kole.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Slovanu Liberec Jan Nezmar.

Článek
Fotogalerie

Kapitán vašeho týmu Radoslav Kováč měl sice ve středu schůzku s majitelem klubu Ludvíkem Karlem, ale k dohodě o prodloužení jeho smlouvy zatím nedošlo.

Jednání budou pokračovat ještě v dalších dnech, zatím byl Radkovi předložen návrh nové smlouvy, protože ta stávající v létě vyprší.

Případná dohoda se protahuje na představách o délce smlouvy. Klub nabízí Kováčovi roční, on požaduje dvouletou...

Jde o širší souvislosti, do nichž se promítá vstup případných partnerů do našeho klubu a vůbec budoucnost libereckého fotbalu. Nejlepší informace a představu má majitel, který také rozhodne.

A vaše stanovisko jako sportovního ředitele?

Jednoznačně jsem doporučil, abychom smlouvu prodloužili. Není tajemstvím, že Radek má nejen na liberecké, ale i na české fotbalové poměry nadstandardní podmínky. Bez ohledu na výši jeho kontraktu jsem ale přesvědčený, že jde o angažmá efektivní. Kováč je stěžejní postavou našeho týmu. Nejen v současnosti, ale jsem přesvědčen, že bude výrazně promlouvat do kvality a chodu mužstva po delší dobu.

Jednání s Kováčem pokračují, ale o chorvatského stopera Keliče přijdete, neboť jste mu dali k přestupu souhlas.

Také on má smlouvu jen do léta, navíc chce odejít, takže mu nebráníme. Samozřejmě za předpokladu, že budou splněny naše podmínky. Zájem o něho mají hned dva kluby, přičemž jedním z nich je moldavský Šeriff Tiraspol, kde je Kelič momentálně na testech.

Kelič odejde a je otázkou, zda se vůbec z Kyjeva vrátí další člen základní sestavy libereckého týmu Rybalka. Nebo snad máte naději, že by hostování prodloužil?

Také nemohu sloužit jednoznačným závěrem... Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby spolupráce s kyjevským Dynamem i některými hráči dál pokračovala, přičemž konkrétně o Rybalku máme velký zájem. Problém je však v tom, že ho ukrajinský klub chce prodat a v našich silách není, abychom ho koupili.

Takže do Liberce by se vrátil jen v případě, kdyby se Kyjevu transfer nepodařil?

Teprve pak mohu vstoupit do hry já a jednat, aby u nás dál hostoval. Argument, že pořád ještě účinkujeme v evropských pohárech, by mohl zapůsobit.

Narážíte na prodej ukrajinské akvizice. Z tuzemských klubů situaci kolem Rybalky údajně sonduje Plzeň. Víte o jejím zájmu?

Jen to, co jsem se dočetl v médiích. Rybalka je hráčem Dynama, momentálně trénuje v Kyjevě a já vím jen to, že klub jedná o jeho přestupu.

Dohodli jste se s kyjevským vedením alespoň na termínu, do kdy chcete mít o jeho budoucnosti jasno?

Do konce tohoto týdne. Pak už bude na nějaká další jednání pozdě.

Namísto Rybalky se u vás objevil další ukrajinský mladík Korkiška...

Zatím ho zkoušíme, ale řídíme se zásadou všeho s mírou. Už jsme se poučili ze situace, kdy jsme měli v Liberci hned tři ukrajinské hráče, což nedělalo úplnou dobrotu. Proto teď budeme daleko víc dbát na to, jak se zkoušení hráči projevují i jaký třeba mají charakterí.

Po vaší loňské cestě do Jižní Ameriky se spekulovalo i o příchodu argentinských fotbalistů.

Příchod jednoho dolaďujeme, ale okolnosti transferu zatím nebudu konkretizovat. Moje cesta za oceán ale samozřejmě nebyla jen o angažmá jednoho hráče. Vše se bude dál vyvíjet, jenže vzdálenost jedenácti tisíc kilometrů nás přece jen limituje, takže je iluzorní se domnívat, že bychom situaci vyřešili během týdne.

Takže trenér bude dál v nejistotě, s jakým kádrem může pro jaro počítat? Stanovili jste si alespoň termín, do kdy chcete mít jasno?

Do konce týdne a z devadesáti procent. Některá jednání s Jižní Amerikou a Kyjevem jsou ovšem tak složitá, že se třeba protáhnout i do dalšího týdne.

Narazili jsme na vaše tak trochu utajené argentinské putování. Jaké byly jeho cíle?

Byl jsem tam především ze sportovních důvodů. Mluvil jsem s hráči i jejich manažery, absolvoval ministáž v ligovém klubu CA Lanús, kde jsme se bavili i o určité formě spolupráce. A to všechno v doprovodu Argentinců, kteří by měli zájem o rozvíjení a zastřešení naší spolupráce s Jižní Amerikou.

O jejich případném vstupu do libereckého fotbalu jste se ale údajně bavili také...

Debata se pochopitelně točila kolem všeho možného... I třeba kolem varianty, že by argentinská firma vstoupila do fotbalového Liberce. Ale tam také moje kompetence a pravomoci končily, protože jde o záležitost klubových akcionářů.

O ekonomické situaci vašeho klubu se v kuloárech během zimní přestávky moc a moc spekuluje. Jak na tom momentálně fotbalový Liberec vůbec je?

Nemohu komentovat ekonomickou či finanční situaci klubu, protože to není moje záležitost.

Reklama

Související témata: