Hlavní obsah

Fotbalisté stále uvažují o česko-slovenské soutěži, pohár je reálnější než liga

Praha
Aktualizováno

Možnost obnovené společné česko-slovenské soutěže ve fotbale stále existuje. Reálnější je však možnost pohárové formy než ligové. Předseda FAČR Miroslav Pelta se na tom shodl s předsedou SFZ Jánem Kováčikem v rámci pražské konference zástupců pěti středoevropských svazů. Podrobnější návrh obě strany projednají v únoru. Kromě Čechů a Slováků se zasedání GS5 zúčastnili také Poláci, Rakušané a Maďaři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Krejčí (vlevo) sleduje souboj Davida Lafaty se Slovákem Markem Hamšíkem.

Článek
Fotogalerie

Úvahy o vzkříšení česko-slovenské ligy čas od času ožívají, zatím se však jeví spíše jako utopie. Společný pohár by se dal realizovat snáze.

„Do závěrečné fáze poháru by mohly postoupit čtyři týmy z Česka a čtyři ze Slovenska. Pořadatelská města by se po roce střídala, třeba Žilina a Olomouc. To všechno je ovšem předmětem diskuse, k případné realizaci vede ještě spousta kroků," avizuje Ján Kováčik, předseda SFZ.

Není třeba jisté, zda by taková společná soutěž nahradila oba národní poháry, nebo zda by český Pohár České pošty zůstal zachován a česko-slovenský pohár by byl soutěží navíc.

„To všechno si musíme teprve vyjasnit. Aby nová soutěž měla náležitou prestiž, musel by ji zaštítit nějaký nadnárodní sponzor. Nevyřešených otázek je stále dost, pohár je však určitě reálnější než dlouhodobá liga," říká Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR.

Přátelské mezistátní zápasy jsou v ohrožení

Jednání v malostranském hotelu Augustin se zúčastnil třeba také slavný fotbalista Zbigniew Boniek, nyní šéf polského svazu. Zástupci středoevropských zemí jednali třeba o násilí na stadiónech či manipulaci s výsledky. Společné pak také sledují snahy UEFA nahradit přátelské mezistátní zápasy centrálně řízenou Ligou národů.

Přípravné duely národních týmů jsou dlouhodobě choulostivou otázkou, neboť kluby své hráče na takové „pouťáky" jen nerady uvolňují.

„Pro všechny je to ožehavé téma. Zástupci GS5 se považují za středně silné fotbalové země a máme obavy, že Liga národů by prospěla velkým a malým svazům, ale střední vrstvu, která je nejširší, by poškodila. Když si termínovou listinu sjednáváme sami, pořád můžeme doufat, že si občas zahrajeme třeba i s Anglií," souhlasí Řepka, že se rýsuje nový problém.

UEFA je v tomto případě velmi obezřetná a další podrobnosti projektu Ligy národů zatím tají.

Reklama

Související témata: