Hlavní obsah

Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava 2:0Klokany zahřál triumf v zimní lize, zato ostravský kouč si opakoval, jaký je Lojza

Beroun
Aktualizováno

Fotbaloví klokani mají první vzpruhu pro jarní boje o ligovou záchranu. V berounském finále letošní zimní Tipsport ligy totiž Bohemians porazili ostravský Baník 2:0 a podruhé v historii tuto soutěž vyhráli. „Výhru nepřeceňujeme, ale pravdou je, že po nepovedeném podzimu a šestnácté příčce v ligové tabulce může před jarem působit jako balzám. Na mužstvo i na celý klub,“ kvitoval turnajový primát kouč klokanů Jozef Weber.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kapitán Bohemians Praha 1905 Josef Jindřišek přebírá trofej pro vítěze fotbalové Tipsport ligy.

Článek

I když klokani vyrukovali k finálovému duelu bez první velké zimní akvizice a dosud nejlepšího střelce v přípravě Ivana Lietavy, ostravský Baník přehráli a díky trefám Davida Bartka a Rady z první půle zápas zaslouženě vyhráli.

S Lietavou a Brabcem nechtěli riskovat

„Lietava měl menší svalové problémy, takže jsme nechtěli riskovat. Navíc jsem potřeboval zkoušet i další hráče," vysvětloval kouč Jozef Weber absenci slovenského snajpra. Ostatně, i další velkou posilu Ericha Brabce nasadil jen na první poločas.

„Připravoval se sice individuálně s kondičním trenérem, jenže tréninky s mužstvem jsou přece jen něčím jiným. V semifinále s Duklou hrál poločas, ve finále také a i tak toho měl plné zuby," připomínal, že zkušený Brabec s klokany teprve začíná.

Jeho přítomnost však byla na umělé berounské trávě znát, protože právě první poločas, kdy Brabec figuroval v sestavě a spoluhráče kolem sebe dirigoval, finále rozhodl.

„Až jsem sám překvapen, jak nám to jde. Kéž by se to přeneslo i do jarní ligy," kvitoval Erich Brabec výkon vršovického mančaftu, v němž zakotvil. „K dotažení přestupu už zbývají jen papírové formality. Slovenský majitel Senice mně určitě nebude dělat problémy," je si Brabec jistý.

Komňacký: Mohl jsem ležet u bazénu...

To ostravský kouč František Komňacký si není jistý ničím. „Skutečně jsem si během finále hned několikrát říkal, jaký jsem Lojza, že jsem do toho zase šel. V Jihlavě jsem měl smlouvu až do léta, takže jsem mohl ležet někde v teple u bazénu a nemusel se nervovat. Jenže já prostě chtěl Baníku pomoci. Cítil jsem povinnost vrátit mu to, co jsem před lety jako neznámý trenér na Bazalech získal." doznával, že s finálovým vystoupením svých svěřenců byl pramálo spokojen.

„Nepodali jsme výkon, za který bychom si lepší výsledek, natož pak vítězství zasloužili, protože jsme byli celý zápas horší. Působili jsme unaveným, ba přímo ospalým dojmem, všude jsme byli pozdě, organizace hry vázla," kritizoval zkušený kouč svůj tým.

Žádný div, že hlasitě volá po posilách. „Asi jsme nastavili síto s moc velkými oky, protože většina posil jimi propadla. Nepřesvědčily mě, že by nám v lize pomohly, takže budeme skládat mužstvo dál. S Brazilcem De Azevedem přicházejícím z druholigového slovenského Bardejova už jsme se na smlouvě dohodli. Greguš vracející se z druholigového anglického Boltonu by měl být rovněž posilou, v příštím týdnu se objeví dva Estonci, které bych do kádru také chtěl. Jenže já tlačím na vedení, aby přivedlo i hrotového útočníka typu Lietavy. Takového, který bude podstupovat souboje, vázat protihráče, dávat góly," vyslovil František Komňacký přání plynoucí i finálového poznání Tipsport Cupu.Šrom (46. Pavlenka) - Zawada (46. Vengřinek), Frydrych, Stronati (46. Kaša), Sukup - Baránek (64. Kraut) - Štěpán, Greguš (46. Kukec), De Azevedo, Holzer (46. Foltýn) - Krmenčík. Trenér: Komňacký.

Fotbalová Tipsport liga - finále (Beroun)
Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava 2:0 (2:0)
Branky: 33. Bartek, 45. Rada.
Bohemians: Berkovec - Pauschek (46. Růžička), Brabec (46. Cseh), Šmíd, Kalina (46. Vaitkunas) - Jeremenko (46. Moravec), Jindřišek, Hora (46. Kuklys), Rada (67. Nerad), Bartek (74. Havel) - Klavík (46. Artemuk). Trenér: Weber.
Ostrava: Šrom (46. Pavlenka) - Zawada (46. Vengřinek), Frydrych, Stronati (46. Kaša), Sukup - Baránek (64. Kraut) - Štěpán, Greguš (46. Kukec), De Azevedo, Holzer (46. Foltýn) - Krmenčík. Trenér: Komňacký.

Reklama

Související témata: