Hlavní obsah

Nepřišel jsem dělat kapitána, odmítá Erich Brabec, že by ho Klokani měli na slovo poslouchat

Beroun

Dva poločasy už si za Klokany zahrál a jeho přítomnost je na mužstvu patrná. Zkušený Erich Brabec v duelech zimní ligy proti Dukle i ve finále proti Ostravě dokazoval, jak velkou posilou se pro zadní řady Bohemians na jaře v nejvyšší soutěži stane. Vyztužil defenzívu, začal okamžitě dirigovat mladší spoluhráče kolem sebe, v šestatřiceti se pochopitelně stal osobností, kterou vršovický celek moc a moc potřeboval. Na hřišti i v kabině...

Foto: http://www.bohemians.cz

Erich Brabec na tréninku s Bohemians 1905.

Článek
Fotogalerie

První dva starty v barvách Bohemians máte za sebou, takže jaký máte z Klokanů dojem?

Jenom pozitivní, protože jsme vyhráli oba závěrečné zápasy Tipsport cupu a zvítězili i v celém turnaji. Až jsem překvapený, jak dobře jsme hráli. Teď jen doufám, že vše, co předvádíme v utkáních i během tréninků, přeneseme do jarní ligy, která bude pochopitelně o něčem jiném.

A co vaše pocity? Jak se cítíte v nové roli a novém prostředí?

Velice dobře. Celý prosinec a leden jsem makal s kondičním trenérem, ještě před přestupem do Bohemians jsem se chystal na pražském Vyšehradě se skupinou fotbalistů bez angažmá. I tato akce pořádaná hráčskou asociací mně pomohla, a proto jsem měl start mezi Klokany jednodušší.

Po předčasném konci ve slovenské Senici jste si mohl vybírat hned z několika nabídek, nakonec jste dal přednost Bohemians. Sehrál ve vašich úvahách roli i fakt, že jste s trenérem Weberem hrávali společně ještě v Drnovicích?

Také to byl jeden z faktorů, nad nímž jsem přemýšlel. Hlavně však rozhodovalo to, že mé nové angažmá bude v Praze, v ligovém týmu a navíc v Bohemce, jež má věrné fanoušky, kteří k ní neodmyslitelně patří.

Prostě vyhrál rodinný klub...

Spíš skromný, jak zdůrazňoval Tomáš Požár, když jsme spolu o transferu jednali. Pravdou sice je, že jsem hrával ve Slavii a Spartě, ale také jsem působil ve švýcarském Aarau či rakouském Paschingu, což jsou také malé kluby, jako Bohemka. Bavili jsme se o tom s gólmanem Jardou Blažkem, který stejně jako já prošel třemi pražskými kluby a shodli jsme se na jednom: Každý fotbalista by měl být rád, že je o něho zájem a že má kde hrát. A proto jsem rád, že budu kopat v Ďolíčku.

Rodina také uvítala, že se nemusí trmácet na další štaci mimo Prahu.

A jak nadšeně. Během mé dosavadní osmnáctileté kariéry jsme se nacestovali dost a dost. Čechy a Morava, Rusko, Turecko, Rakousko, Švýcarsko, zase Turecko a Slovensko.... Teď konečně přichází čas, kdy se v Praze usadíme. Natrvalo, protože doufám, že pár zbývajících sezón, které mně do ukončení kariéry ještě zbývají, prožiju v Bohemce. Pochopitelně ligové, protože uděláme vše proto, abychom ji v nejvyšší soutěži zachránili.

Ve Slavii, Spartě, ale koneckonců ani ve slovenské Senici jste nebyl zvyklý na to, že se hraje o záchranu...

Ale to není zas  až tak pravda. V Rusku jsem hrál o záchranu s Vladikavkazem, ve Švýcarsku jsme se dostali s Aarau dokonce do baráže a bojovali s Bellinzonou o udržení. Vypjaté zápasy proto znám. Ostatně, kdo jiný by je měl snášet, než my starší a zkušenější.

Jaké vůbec budou vaše reminiscence na poslední štaci ve slovenské Senici?

Jen dobré. Rok a půl jsem tam stabilně hrál, v lize jsme skončili druzí, hráli jsme poháry. Majitel se ovšem rozhodl mužstvo omladit, což bylo jeho rozhodnutí, které já neovlivním. Ke mně se však zachoval férově, neboť mně při hledání nového angažmá nedělal žádné problémy.

Váš přestup do Bohemians však ještě dořešený a definitivně stvrzený není...

Je jen otázkou několika dnů, aby se vše doladilo, protože jde opravdu jen o formality. Než odjedeme na soustředění do Turecka, smlouvu podepíšu.

Fanoušci Klokanů vás okamžitě vzali za svého, což ostatně dávali najevo v obou zápasech berounských Tipsport cupu, v nichž jste nastoupil.

Už se těším na jarní ligu, protože si moc dobře pamatuju, jak skvělou kulisu dovedou mužstvu vytvořit. A po slovenském angažmá, kde na fotbal chodilo tisíc lidí a v takové Dunajské Stredě třeba jen dvě stě, ještě víc.

Když jste se před lety nechtěně loučil se Slavií, apelovaly billboardy na každém pražském nároží, aby hráči i fanoušci poslouchali svého kapitána. Budou vás jako kapitána poslouchat i spoluhráči u Botiče?

Nepřišel jsem dělat do Bohemky kapitána. Pásku nosí Jindřišek, který je výborným kapitánem. Jsem v mužstvu řadovým hráčem, který je jen o něco zkušenější než ostatní a od něhož se čeká něco jiného, než páska na rukávě.

Pochopitelně pomoc v tažení za záchranou...

Bude to na jaře hodně těžké, protože tabulka je obrovsky vyrovnaná, ale věřím, že nejhůře na čtrnácté příčce skončíme. A raději o trochu výš...

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice