Hlavní obsah

Pouť mezi Poutníky mu sice nevyšla, roční štace v Boltonu ale Greguš ani po návratu na Bazaly nelituje

Ostrava

Celý rok zkoušel své fotbalové štěstí na ostrovech, jenže do kádru druholigového Boltonu se neprosadil. „Zůstalo u rezervy a tréninků s áčkem,“ přiznává navrátilec na ostravské Bazaly Ján Greguš, že měl o působení mezi Poutníky jiné představy. Ambice také, to se ví. „Ty já mám vždycky velké,“ netají, že chtěl v druholigovém Boltonu Wanderers dosáhnout víc. Do kádru prvního týmu se však neprosadil, takže se v lednu vrátil tam, odkud na ostrovy odcházel. Do ostravského Baníku...

Foto: Profimedia.cz

Ostravký fotbalista Ján Greguš.

Článek

Před rokem na něho zaznívaly superlativy, když v zápase jednadvacítek s Manchesterem City nádhernou střelou zajistil Boltonu remízu 3:3, to však byl pro dvaadvacetiletého Jána Greguše také první a poslední zářný moment ostrovní štace.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Ale zkušenost to byla velká. Největší, jakou jsem ve fotbale zatím udělal. Působení v Boltonu mně hodně dalo, takže nelituji, že jsem se na ostrovy vydal. A nic na tom nemění, že anglický klub na mě nakonec neuplatnil opci a já se tudíž vrátil do Ostravy," přiznává mladý slovenský legionář, který do Baníku přišel už jako osmnáctiletý v roce 2009.

„Rok v anglickém fotbale je na něm skutečně znát. Vrátil se mnohem lepší, než když odcházel, protože vyzrál a fotbalově dospěl," potvrzuje i zkušený trenér Baníku František Komňacký, že Gregušovi ostrovní angažmá pomohlo.

Ničeho nelituje

„Rozdíl mezi druhou anglickou ligou a nejvyšší českou soutěží je totiž obrovský. Ve fotbalové kvalitě, intenzitě, v tréninkových podmínkách rovněž. I v Boltonu byly doslova fantastické," připomíná někdejší kapitán slovenské reprezentační jednadvacítky, že nebylo a není snadné se s přechodem na ostrovy vyrovnat a prosadit se do kádru mužstva figurujícího ve druhé anglické lize momentálně na osmnácté příčce.

„Ale fakt toho nelituji. Naučil jsem se jazyk, fotbalově i mentálně jsem vyzrál," ujišťuje Greguš. „I proto by měl být jedním z tahounů mužstva," přitakává trenér Baníku Komňacký.

„Beru to profesionálně, v Boltonu prostě neuplatnili opci a neprodloužili se mnou smlouvu. To se ve fotbale stává. Teď jsem zpátky v Baníku a chci mu pomoci," nenaříká Greguš nad angažmá, z něhož se trvalý přestup nezrodil. Nabízela se mu sice možnost zkusit štěstí ještě ve Skotsku, ale on dal přednost návratu na Bazaly.

„Velkých fotbalových ambicí jsem se nezbavil, ale momentálně myslím jen na Baník. Je tady kolem mě spousta dobrých hráčů, noví stále přicházejí, přítomnost zkušeného trenéra Komňackého je také znát. Je to kvalitní kouč a my všichni víme, což už s jinými mužstvy v minulosti dokázal. I proto doufám, že se nám povede v Ostravě ligu zachránit," myslí teď Greguš jen na to, jak staronovému klubu pomoci, aby v nejvyšší soutěži zůstal.

Reklama

Související témata: