Hlavní obsah

Fotbalová Olomouc požádala radnici o finanční pomoc

Olomouc

Vedení prvoligového fotbalového klubu Sigma Olomouc, kterému v účetním roce 2012/13 výrazně klesly výnosy a zároveň vykázal značnou ztrátu, požádalo radnici o finanční injekci. Na provoz chce Sigma od města až deset miliónů korun a dalších několik miliónů korun by radnice měla vložit do jeho základního kapitálu. Řekl to primátor Olomouce Martin Novotný (ODS).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sigmy Olomouc Jan Javůrek (vlevo) a Pavel Dreksa slaví vítězství na hřišti pražské Slavie.

Článek

Návrh na zvýšení základního kapitálu vedení klubu radním zaslalo na sklonku loňského roku. "Je to v podstatě pokračování modelu, jaký byl doposud, tedy investice v rozsahu šesti až sedmi milionů korun ročně do zvýšení našeho podílu v této akciové společnosti," uvedl Novotný. Klub zároveň přišel s návrhem, aby radnice olomoucký fotbal dotovala. "Chtějí po nás, abychom jim přispívali v těžké situaci, v jaké momentálně jsou, ještě nějakou částkou na provoz. Idea debaty je dostat se někde k deseti miliónům korun," podotkl primátor.

Vedení radnice bude s vedením Sigmy o návrzích jednat. Primátor si ale postěžoval, že komunikace s šéfy klubu je v poslední době velmi špatná. "Tisíckrát je musíme upozorňovat, že by nás měli informovat o důležitých rozhodnutích, když po nás chtějí peníze. Já za sebe říkám, že v okamžiku, kdy se vzdám funkce primátora, tak se vzdám i funkce předsedy dozorčí rady této akciové společnosti. Ať se s těmi pány zkusí hádat někdo jiný. Já už na to nemám nervy," dodal Novotný, který kvůli poslaneckému mandátu na přelomu února a března složí funkci primátora.

Náměstek primátora Martin Major (ODS) podotkl, že platnost smlouvy o každoročních investicích radnice do základního kapitálu SK Sigma vypršela loni. O další spolupráci s fotbalovým klubem budou příští týden jednat šéfové klubů v městském zastupitelstvu. "Chceme jednat napříč politickými stranami, aby fotbal měl jistotu, že to nebude pouze v letošním roce za vlády této koalice, ale že smlouva bude platit další tři či čtyři roky," řekl Major.

Radnice může pomoci s rekonstrukcí stadiónu

Radnice by podle Majora mohla Sigmě finančně pomoci s rekonstrukcí fotbalového stadiónu v městské části Řepčín, na kterou chce klub kvůli pořádání mistrovství Evropy hráčů do 21 let získat dotaci od ministerstva školství.

Zatímco v účetním roce 2011/12 Sigma utržila 92,8 miliónu korun, tak loni do června se její výnosy propadly o bezmála 35 miliónů na 58 miliónů korun. Ztráta hospodaření klubu se zvýšila z 6,9 na 39,9 miliónu korun. Vedení Sigmy výrazný pokles výnosů zdůvodnilo nižšími příjmy z prodeje hráčů, které byly meziročně o 36 miliónů korun slabší a obnášely pouze 8,3 miliónu korun. Klubu také nevyšel záměr posílit příjmy díky účasti v evropských pohárech.

Výrazný pokles výnosů se projevil v minulé sezóně i na chodu klubu. Situaci se podařilo vyřešit až díky půjčkám od akcionářů v celkové výši 14 miliónů korun. Radnice, která v klubu drží třetinu akcií, se na půjčkách nepodílela. Na začátku roku 2013 ale město vložilo čtyři milióny korun do základního kapitálu Sigmy.

Reklama

Související témata: