Hlavní obsah

Sázka na legionáře se Teplicím vyplácí. Finančně i fotbalově, potvrzuje trenér Ščasný

Teplice

Povedl se jim dokonalý reparát. Omluva za selhání v jarní premiéře na Dukle a za trápení v pěti předchozích kolech, kdy nepoznali vítězství, také. Fotbalisté Teplic navázali v duelu s Olomoucí na brilantní podzim, soupeře rozstříleli a vrátili se na třetí příčku, takže trenér Zdeněk Ščasný mohl být spokojen. S výsledkem, výkonem i účinkováním zahraničních akvizic.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Teplický trenér Zdeněk Ščasný

Článek

Zajímavé, jak se vám daří zabudovávat stále nové a nové zahraniční akvizice. Proti Olomouci jste nasadil do středové řady Ramose z Hondurasu a ten hned při druhém startu působil, jako by hrál v Teplicích odjakživa. Na poslední minuty jste poslal na hřiště debutanta Chukwumu a on se hned dostal do dvou obrovských šancí...

To proto, že znám zahraniční hráče, které do mužstva přivádíme, mám o nich reference, vím, co v nich je a tudíž mám i jasnou představu, koho kupujeme.

V mnohém vaše současná zahraniční legie připomíná mosteckou, kterou jste před devíti lety v lize rovněž trénoval. I tehdy jste měl v týmu spoustu legionářů...

Omyl, konstelace v obou klubech se diametrálně liší. Do Mostu cizinci přicházeli, trénovali s námi nebo s juniorkou, pár jich zůstalo, většina šla ale zase o štaci dál. A hlavně - zahraniční fotbalisty vodilo vedení, přičemž já do výběru nemohl ani mluvit, ani zasahovat. Natož abych věděl, kolik stáli.

V Teplicích vládne jiná praxe?

Pochopitelně, spolupráce s vedením je úplně jiná, takže mám doplňování mužstva pod kontrolou. Znám hráče, které doporučuji, mám představu i o jejich ceně.

Pořád si stojíte za názorem, že kupovat cizince vyjde laciněji, než přivádět tuzemské fotbalisty?

Ceny cizinců jsou úplně jiné, než u českých hráčů. Vyjdou nás daleko laciněji.

A jak se potvrzuje, jejich angažování se vyplácí. Proti Olomouci už jste zase zahráli jako z partesu a nebohého soupeře rozstříleli.

A to jsme měli další obrovské šance. Za bezbrankového stavu i poté, co jsme vedli o tři čtyři góly. Proto mě těší právě výkon, který jsme předvedli a navázali jím na podzim. Zarputilost, s níž jsme šli od první minuty za vítězstvím. Odhodlání ukončit sérii pěti zápasů bez výhry.

Po nečekaném kolapsu v úvodním kole na Dukle prostě příjemné jarní probuzení...

Přílišnou bohorovností jsme na Julisce prohospodařili prvních třicet minut a pak už výsledek neotočili. I Salami, který se nechal v úvodu dlouho ošetřovat a my museli Dukle čelit jen v deseti, k tomu přispěl. Ale v druhé půli jsme tam hráli výborně, jen góly jsme nedávali.

I proto zůstal Salami proti Hanákům jen na lavičce?

Už delší dobu zahazoval spoustu šancí, takže jsem změnu musel udělat. Slovinec Bratanovič se ke všemu zranil, proto jsem vsadil na Jindráčka, jenž působil v přípravě velmi dobře. Navíc před týdnem společně s Vachouškem po příchodu na hřiště naši hru pozvedli, takže nebylo co řešit. Proti Olomouci na výkon navázali.

Pro vás příjemná starost, neboť při rozhodování o složení ofenzivy můžete volit mezi legionáři a tuzemskými hráči. Zato v obraně budete mít v dalším kole proti Slavii problémy, neboť Hošek skončil v nemocnici s podezřením na otřes mozku a Jablonský se vykartoval.

Komplikace je to značná, i když věřím, že se Hošek do sestavy se vrátí. Od Jablonského to byla ovšem slušně řečeno stupidita. Přitom jako bych mu neopakoval, aby raději přihlížel inkasovanému gólu, než aby si nechal dát kartu. Škoda slov.

Reklama

Související témata: