Hlavní obsah

Koubek pozdravil a slyšel, že je propuštěn. Kisel v zimě neměl připomínky, říká bývalý trenér Slavie

Praha

Šokem skončilo pro trenéra Miroslava Koubka působení ve fotbalové Slavii Praha. Životní angažmá, jak jej sám nazval, trvalo jen od konce září do třetího březnového dne. Když dvaašedesátiletý kouč dorazil v pondělí do Edenu k další přípravě, už nebyl šéfem lavičky. Od úterý jej nahradil Alex Pastoor z Nizozemska. „Svědomí mám čisté. Není pochyb, že Slavia nyní půjde nahoru. Mužstvo si po všech změnách sedá a progres je nezpochybnitelný," naznačuje Koubek, že byl klubu dobrý jen na černou práci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý kouč fotbalové Slavie Miroslav Koubek.

Článek

Byl jste pondělním odvoláním šokovaný?

V trenérské branži musí být člověk připravený na všechno. Ale překvapený jsem byl. Zvláště, když jsme poslední zápas s Duklou vyhráli. Osobně se s názorem sportovního vedení Slavie neztotožňuji. Samozřejmě jsem podepsaný pod prohrou v Olomouci, kde jsme inkasovali pět branek, ale ze dvou jarních zápasů máme tři body. Jde pro mě o zklamání.

Měl jste nějaké indicie, že se blíží váš konec ve Slavii?

Chápu, o čem všechno je. Tudíž v první chvíli šlo o překvapení, ale když se člověk zamyslí s chladnou hlavou, pochopí, že jde o věc, která nejde vyloučit. Klub má nové sportovní vedení disponující právem přivést si vlastní lidi.

Jak jste se o svém konci ve Slavii dozvěděl?

Přišel jsem v pondělí ráno do práce a sportovní ředitel Karol Kisel si mě zavolal na schůzku, kde byl ještě finanční ředitel Adam Řebíček. Hned po pozdravu mi Kisel oznámil, že jsem propuštěn. Bylo to velmi rychlé. Ani jsem se nepřevlékal k tréninku.

Může přiblížit vaši bezprostřední reakci?

Slyšel jsem tradiční formulace. Na žádné podrobnosti jsem se neptal. Řekl jsem, že s jejich rozhodnutím nesouhlasím, ale akceptuji ho jako profesionál. Minimálně nevhodnost načasování je z mého hlediska jasná. Pocit zklamání a rozčarování nebudu zastírat.

Měl jste šanci rozloučit se s mužstvem? Prozradíte reakci hráčů?

Když jsem vyslechl ortel, šli jsme do kabiny, kde Karol Kisel vše oznámil hráčům. Já klukům poděkoval za spolupráci a zopakoval, že respektuji rozhodnutí vedení. S každým z hráčů jsem si potřásl rukou. V očích se daly číst výrazy překvapení a velkého údivu. Leskly se mi oči, některým chlapcům rovněž. Měl jsem s mužstvem dobrý vztah. Mezi mnou a kabinou nebyl problém. Pár hráčů se pak přišlo rozloučit ještě separátně, když jsem z Edenu odjížděl

Zklamalo vás, že vedení Slavie bylo s vaším nástupcem domluvené už před pátečním zápasem Slavie s Duklou, které jste vyhráli?

Jisté informace se ke mně dostaly. Je to zvláštní a netradiční. Ale ať si udělá každý úsudek sám.

Sportovní ředitel Karol Kisel v úterý prohlásil, že projev mužstva neodpovídal představám vedení už v průběhu zimní přípravy, kdy jste měl čas s mužstvem pracovat. Znal jste jeho názor před odvoláním?

Karol s námi jezdil na soustředění a dával najevo, že se mu příprava líbí. Možná v úterý hovořil o našich výsledcích v přípravě. Ale všichni vědí, jak to je. Dostávali šanci mladí, sestavy byly různé. Výsledky v zimním období nemají vypovídající hodnotu. Ukazovalo se, že pokud nemáme Necida ve finální fázi, problém s koncovkou trvá. Přišel jako klíčová postava.

Tudíž za vámi Kisel nechodil a neříkal, že jdete špatnou cestou? Že herní projev není odpovídající a dostatečně ofenzivní, čímž zdůvodňoval vaše odvolání?

Sportovní ředitel velice chválil, jak se mu moje příprava líbí. Možná se mu jen nezdálo, že neporážíme v přípravě každého. Ale s herní přípravou byl spokojen.

Ještě na podzim jste vedl reprezentační devatenáctku, v průběhu zimy jste se funkce trenéra u mládežnického národního mužstva zřekl a hodlal se zaměřit jen na Slavii, kde jste po dvou kolech skončil. Mrzí zpětně vaše rozhodnutí?

Chtěl jsem se plně soustředit na záchranu Slavie, v níž jsem byl šťastný. Musel jsem se brodit bahnem, v začátcích byl tým v problémech. Bylo třeba učinit určitá opatření a nebylo snadné pracovat za pochodu. Mám čisté svědomí. Slavia mi přirostla k srdci, proto odvolání bolí. Navíc jsem cítil podporu fanoušků, kteří mi důvěřovali a chtěli mě nechat pracovat, čehož si moc vážím. Mrzí mě, že spolupráce trvala jen krátce. Jsem přesvědčený, že bych Slavii roztlačil, progres byl nezpochybnitelný. Kádr si postupně sednul. Necid se dostane do vyšších obrátek, stejně tak Boudjemaa, který dorazil čtrnáct dnů před startem jara, či Smejkal, jenž přišel poslední den před ligou. Mužstvo se nyní zcela určitě rozjede.

Reklama

Související témata: