Hlavní obsah

První krok jsme udělali, kvitoval nizozemský kouč Pastoor i přes teplickou prohru výkon Slavie

Moc nescházelo a premiéra na slavistické lavičce vyšla nizozemskému trenérovi takřka dokonale. V první půli teplického duelu sahal jeho tým sympatickým, otevřeným fotbalem po vedení, po změně stran i v deseti favorizovaným Severočechům odolával a měl remízu na dosah. Čtyři minuty před koncem však Pražané inkasovali, takže Axel Pastoor vyšel naprázdno. „Ale dobrý první krok jsme udělali,“ kvitoval i tak vystoupení svého celku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér Slavie Alex Pastoor při utkání v Teplicích.

Článek
Fotogalerie

V premiéře na české ligové scéně jste i v oslabení dlouho sahal po remíze, nakonec jste ale ani na bod nedosáhl. Musíte být hodně rozčarovaný...

Samozřejmě že jsem zklamaný. Zvláště, když jsme gól inkasovali v samém závěru.

Herní projev vašeho nového týmu však byl velice sympatický, o čemž svědčil i aplaus fanoušků po závěrečném hvizdu.

I já byl s hrou spokojený, protože jsme si počínali organizovaně, útočili jsme, často byli na polovině soupeře. A i v deseti střetnutí kontrolovali. Škoda Juharovy šance, která přišla po vyloučení Gecova za bezbrankového stavu. Ale udělali jsme první krok a jsem rád, že se náš fotbal fanouškům líbil.

Obraz střetnutí ilustruje i poměr střel přímo na bránu. Zatímco domácí se trefili mezi tyče jen jednou a přesto vyhráli, vy jste stříleli hned šestkrát, ale góly jste nedali...

Nepovedlo se nám sice vstřelit branku, ale je třeba myslet pozitivně. Jiné věci se povedly, i když porážka pochopitelně mrzí.

Vyrukoval jste na Teplice s rozestavením, které se přibližovalo onomu nizozemskému oblíbenému pojetí 4 - 3 - 3. Blížilo se i jeho naplnění vašim představám?

Kvalita hráčů je důležitější, než představy, jakými chce hrát trenér. Mně se líbilo hlavně to, jak kompaktně jsme hráli.

A také jak často a v jakém počtu jste útočili...

O tom, že útočím rád, jsem mluvil, už když jsem se Slavie ujímal. Opravdu útočím rád, ale opakuji, že ruskou ruletu hrát nechci.

Možná mohlo střetnutí dopadnout lépe, kdybyste se nemusel obejít bez distancovaného Pitáka, Vošahlíka, nemocného Škody a spol. Scházeli vám tito zkušení fotbalisté hodně?

To prostě byla realita, s níž jsem nemohl nic dělat. Nastoupili Zmrhal, Hrubý, prostě mladí fotbalisté s budoucností.

S absencí zmiňovaných fotbalistů jste se musel vyrovnat, vyloučení Gecova hned po přestávce jste ale předpokládat nemohl. Mimochodem, šlo už o třetí zápas na jaře, který Slavia nedohrála kompletní. A to není o řeč a spoustě žlutých karet, které jste nasbírali. Z čeho se tolik trestů rodilo?

Nemyslím, že by tentokrát šlo o nedisciplinovanost. Spíše se v některých situacích projevila přespřílišná motivace. Nebo ještě přemotivovanost a přílišné nadšení.

Reklama

Související témata: