Hlavní obsah

Faul teplického Matuly na Boudjemu bude řešit disciplinárka

Karel FeltSport.czPrávo

Faul teplického kapitána Milana Matuly z 84. minuty pondělního duelu se Slavií (1:0) na Damiena Boudjemu bude řešit disciplinární komise, byť mu sudí za hrubý zákrok, kdy soupeři prošlápl kotník levé nohy, neudělil ani žlutou kartu. Slávistický záložník však nedohrál a nejistý je i jeho start v pátečním duelu se Znojmem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Teplic Milan Matula (vlevo) v souboji s Robertem Hrubým ze Slavie.

Článek

"Přezkoumáme všechny došlé podněty. Po prostudování zápisu o utkání, zprávy delegáta a případném zhlédnutí příslušného videozáznamu rozhodneme o dalším postupu," uvedl Richard Baček, předseda disciplinární komise.

Bylo to na červenou, tvrdí Damková

Šéfka sudích Dagmar Damková konstatovala, že zákrok byl na červenou kartu, ale na obranu rozhodčího Martina Nenadála uvedla: „Šlo o souboj v rychlosti, po kterém rozhodčí, hráči ani střídačky nevnímali situaci jako důvod k udělení červené karty. Příliš patrné to nejprve nebylo ani z oficiálního videozáznamu. Ale v televizních záběrech a opakovačkách skutečně zákrok působil jako zjevná surová hra. Dokonce jsem se na to přímo ptala lidí, kteří byli na stadiónu přítomní, a většina z nich byla mým dotazem nejprve překvapena," uvedla ve svém prohlášení Damková.

Devětadvacetiletý Matula sice dosud nebyl vyloučen, ale pondělní surový zákrok byl čtvrtým za pět let, v němž zranil protihráče. Poprvé to bylo v srpnu 2009 v Plzni, kde ve vzdušném souboji loktem udělal tržnou ránu na hlavě Petru Jiráčkovi. Tenkrát nebyl vyloučen, ale disciplinární komise mu po prozkoumání záznamu dala nepodmíněný trest na osm zápasů.

Čtyři oběti

V březnu 2010 trefil ve vzdušném souboji slávistu Petra Jandu, který skončil v nemocnici s těžkým otřesem mozku. Matula dostal jen žlutou kartu, ale tehdejší vedení Slavie pro něj požadovalo doživotní zákaz. Disciplinárka k tomu neshledala důvody.

V říjnu 2011 zlomil holenní kost mladoboleslavskému záložníkovi Lukáši Opielovi. Ten se vrátil na trávník po deseti měsících, ale do bývalé formy se už nikdy nedostal a z Mladé Boleslavi odešel. Boudjemaa je poslední obětí.

Není to zlej chlap

Matula je tvrdou hrou pověstný. V tomto ročníku dostal už šest žlutých karet, za celý minulý nasbíral jen čtyři. „Matula je brousek, pár už jsem jich od něj také schytal. Ale nemyslím, že by chodil do soubojů s úmyslem někoho zranit. Spíš je to jeho, řekněme, neohrabaností, není to žádný technik ani rychlík. Tu a tam se stává, že se na takového frajera někdo vyspí a sejme ho... Ale nejmenujte mě, protože mi s Teplicemi za pár kol hrajeme. Náhoda je blbec. Zajedeme do sebe, dopadne to blbě a já skončím na disciplinárce, že jsem ho chtěl zranit," řekl pro Sport.cz jeden prvoligový útočník.

Kriminalizaci Matuly odmítá teplický kouč Zdeněk Ščasný. „Vůbec jsme ten zákrok neřešili. Ten faul jsem ani neviděl, takže to nebudu komentovat. Matulu znám a vím, že to není zlej chlap," řekl Ščasný.

Reklama

Související témata: