Hlavní obsah

Zkusme adresný ticketing, čekat dál na smrtelnou tragédii na stadiónech už nelze, vyzývá Pelta

Praha

Když v týdnu navlékl brankářskou výstroj a čelil penaltám poctivých fotbalistů, bylo mu hej. Jenže v sobotu nejen šéfovi FAČR Miroslavu Peltovi ukázal fotbal zase svoji odvrácenou tvář. Řádění výtržníků během ligového duelu Baníku se Spartou na ostravských Bazalech znovu upozornilo, že v některých chvílích jsou pořadatelé zápasů proti běsnícím hordám bezmocní. A to by se mělo změnit.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Sektor domácích fanoušků o přestávce fotbalového šlágru Ostrava - Sparta.

Článek
Fotogalerie

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) sobotní události hned po zápase odsoudila, skandál již ve čtvrtek prošetří disciplinární komise. A strahovský předseda Miroslav Pelta nabádá k co nejrychlejšímu přijetí takových opatření, která zabrání opakování takových situací.

Zápas byl negativně poznamenán výtržnostmi, jež vypukly na tribunách o přestávce utkání. Pelta stávající stav považuje za neúnosný a v nejbližší možné době chce vyvolat zásadní jednání mezi FAČR, příslušnými ministerstvy a profesionálními kluby. Podle předsedy asociace je nezbytné změnit současný legislativní rámec a především zabránit nežádoucím osobám ve vstupu na ligové stadióny.

Je nutné upravit legislativní prostředí

„FAČR musí zaujmout jednoznačný postoj, protože už opravdu není na co čekat. Podobné situace, které se udály během sobotního utkání Baník - Sparta, ukazují na nutnost upravení legislativního prostředí i podmínek týkajících se vstupu jednotlivých osob na stadión," říká Pelta.

V televizních záběrech bylo vidět, že výraznou roli sehráli polští výtržníci z GKS Katowice. Martin Synecký, bezpečnostní manažer FAČR, však upozornil na to, že zabránit těmto osobám ve vstupu na území ČR a potažmo také na české stadióny je s ohledem na volný pohyb v Schengenském prostoru téměř nemožné.

Pomoci má zavedení nizozemského modelu

„Okamžitě začneme iniciovat jednání na úrovni ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, ministerstva vnitra a profesionálních klubů. Optimální variantou, jak situaci řešit, by bylo zavedení nizozemského modelu, který využívá například adresného ticketingu a distribuce vstupenek proti předložení dokladů totožnosti," nevzdává se Pelta.

„Situace z utkání Baník - Sparta je dalším varováním a nechceme dopustit, aby došlo k opravdovému neštěstí. Čekat dál na smrtelnou tragédii na stadiónech by bylo krajně nezodpovědné. Naším zájmem je, aby se fanoušci na stadiónech cítili dobře, bezpečně a nebáli se jít na fotbal i s celou rodinou," zdůrazňuje strahovský šéf.

Podle Ligové fotbalové asociace je možnou zbraní proti agresivním jedincům právo klubů, aby na stadion vpouštěly jen ty fanoušky, kteří mají registrační průkaz. Tento model funguje například v Německu či v Polsku.

"Znovu vyvstává otázka, zda se zásadně nezabývat registrací fanoušků i přes to, že by tento krok mohl obtěžovat slušné diváky. Hodlám na nejbližším zasedání výkonného výboru FAČR tento návrh důrazně prosazovat a realizovat konkrétní kroky, které do budoucna přinesou řešení," řekl místopředseda FAČR za ligu a předseda LFA Dušan Svoboda.

Reklama

Související témata: