Hlavní obsah

Čeští trenéři mají stejný bič na hráče jako Mourinho, Lavička je na statistiky zvyklý z Austrálie

Praha

Docela se mi daří, tak si chvíli na hřišti pohovím, třeba nikdo nic nepozná... Podobné myšlenky si už fotbaloví lenoši musejí odpustit. Nebo si „oddechový čas“ během utkání vybrat s vědomím, že se na něj okamžitě přijde. Díky speciálním kamerám, jež každý zápas Gambrinus ligy snímají a výsledkem pak jsou podrobná statistická data. Trenéři českých mužstev tak díky moderní technice dostali do rukou stejný bič na hráče, jaký využívá třeba jejich slavnější kolega José Mourinho v Chelsea.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kamery díky vysokému rozlišení zachytí každý fotbalistův počin, dobrý i špatný... Na snímku na ploše probíhá zápas Plzeň - Liberec.

Článek
Fotogalerie

A pak že už fotbal není věda. Každý kouč je samozřejmě natolik zkušený, aby účinkování daného fotbalisty během utkání zhodnotil podle vlastního uvážení. Moderní technika však v poslední době doslova chrlí nová data a statistiky, které rozpitvají jakoukoli činnost na hřišti, jež vás napadne.

„Na tyto analýzy a statistiky jsem si zvykl již v Austrálii. Tam si na nich hodně zakládají," usmívá se Vítězslav Lavička, trenér vedoucí Sparty. Analytická číslíčka využíval již během angažmá v Sydney.

Záznam putuje do Ruska, zpátky se vrací data

A jak vlastně fotbalová věda vtrhla na české trávníky? Na každém z šestnácti stadiónů Gambrinus ligy jsou umístěny dvě kamery, které v potřebných úhlech snímají celou plochu hřiště. Natáčejí ve vysokém rozlišení. Při každém utkání obsluhují video techniku dva vyškolení pracovníci.

Pořízený záznam putuje do Ruska, kde sídlí společnost Instat. Její software detailně rozpitvá každé utkání. Poté zpracovaná data zasílá klubům, které s nimi pracují především pro trenérské účely. Část dat dostává i tým Gambrinus ligy. Několik zaměstnanců po každém kole vybírá nejzajímavější data, která pak distribuuje směrem k veřejnosti a médiím.

Gambrinus liga jako Premier League

„Rozšířené statistiky Gambrinus ligy jsou v první řadě nástrojem pro trenéry, kteří díky nim mohou detailněji sledovat výkony svých hráčů. Ovšem i česká nejvyšší soutěž chtěla nabídnout svým příznivcům servis, který je běžný v soutěžích jako Premier League, Bundesliga či italská Serie A. Jsme rádi, že můžeme před i po každém kole ‚servírovat' nejzajímavější čísla všem, kteří se o Gambrinus ligu zajímají," avizuje Daniel Hajný, ředitel komunikace profesionálních soutěží.

Společnost Instat dodává stejné statistiky i pro kluby jako Chelsea, Blackburn či Leicester City v Anglii, Levante a Betis, Sevilla ve Španělsku, Lazio Řím, Boloňa a Chievo v Itálii, Mohuč, Hertha, Wolfsburg v Německu, Alkmaar, Vitesse či Heerenveen v Nizozemsku a většině klubů ruské nejvyšší soutěže.

Pomocný ukazatel výkonu

Trenéři tak dostávají do rukou zajímavá čísla. „Na jejich základě můžeme objektivizovat hodnocení týmového i individuálního výkonu, třeba v oblasti fitness. Je to pomocný ukazatel," líčí Lavička s dodatkem, že nové statistiky opravdu odhalí i každé lenošení na hřišti.

„Do budoucna chystáme detailní statistiky zabudovat přímo do oficiálního webu www.gambrinusliga.cz. Fanoušci si tak pár minut po skončení utkání budou moci prohlédnout výkony jednotlivých hráčů i týmů řečí čísel," dodává Hajný.

Reklama