Hlavní obsah

Ať Slavia nespadne, derby by nám chybělo, přejí si rivalové z Letné

Praha

Měli by být nadšení, že se největší rival před vzájemným duelem zmítá v krizi těsně nad hranou ligového propadliště. Nejhorší variantu však Slavii fotbalisté Sparty nepřejí. „Hrají o záchranu, ale sestup jim nepřeju. Derby by mi hodně chybělo,“ ujišťuje záložník Ladislav Krejčí. „Mně taky! Ale myslím, že Slavia nespadne,“ souhlasí obránce Pavel Kadeřábek, další z letenských odchovanců.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Ladislav Krejčí (vlevo) a Pavel Kadeřábek se radují z gólu v Uherském Hradišti.

Článek
Fotogalerie

Stále ještě hrozí, že sobotní derby na Letné může být minimálně na rok poslední ligové. Zatímco Sparta sedm kol před koncem tabulce vévodí, Slavia na ni má historicky největší ztrátu 38 bodů a od sestupu ji dělí jen čtyři body. Záchranu ještě nemá zdaleka jistou.

„Ani já si nemyslím, že bychom o derby přišli. Slavia sice prochází nelehkým obdobím, stále však má dost kvalitní tým, aby se zachránila," říká letenský kouč Vítězslav Lavička.

Krejčí s Kadeřábkem jsou produktem zázračného sparťanského ročníku 1992. Kamarádí spolu již od školy a derby je pro ně vrcholem jakékoliv soutěže.

Ať se chytí, ale až příště...

„Záchranu slávistům přeju, ale ať se chytí až v dalším zápase," culí se Ladislav Krejčí. V dospělém derby už dal dva góly, jeho parťák o první trefě teprve sní. „Z mládežnických let nějakou branku proti Slavii mám, ale teď by byla oslava veliká. Je přece rozdíl, když v dorostu stojí kolem hřiště stovka lidí, kdežto teď by gól padl na stadiónu vyprodaném dvaceti tisíci diváky," srovnává Pavel Kadeřábek.

Obrovský náskok na rivala sparťany nemáte. „Takovou situaci nepamatuji, ale nehraje roli. Derby je derby," ujišťuje Kadeřábek. „Odmala jsme vychováváni, že to je úplně jiný zápas než ostatní. V něm na postavení v tabulce nezáleží," přidává se Krejčí.

Do Sparty přišel v devíti letech. „Okamžitě jsem začal vnímat, že derby je výjimečné. Co si vzpomínám, v dorostu jsme snad se Slavií nikdy neprohráli. Jednou jsme ji dokonce porazili 6:0, to byla největší výhra," libuje si záložník, který v minulém kole zajistil Spartě výhru na Slovácku.

Slavia je vždycky nepříjemná

„Z mládežnických derby si pamatuji na Petráka, ale ten v zimě odešel. Hrávali jsme ještě proti Zmrhalovi. Rozhodně však nehodlám na hřišti něco hrotit. Nejsem hráč, který by na hřišti provokoval nebo do někoho zajížděl," poukazuje Kadeřábek.

Přesto sparťané čekají tvrdý boj, který bude hodně bolet. „Odmalička bylo derby vyhrocené, Slavia byla nepříjemná. Hrával jsem s o rok staršími hráči a to jsme moc nevyhrávali, takže na to nemám dobré vzpomínky. Ale poté, co jsem se vrátil do svého ročníku 92, tak jsme už zase vyhrávali. Pořád je to největší zápas pro nás všechny," líčí Kadeřábek.

Zápas mezi Spartou a Slavií se hraje v sobotu od 15:00. Přímým přenosem ho vysílá ČT Sport, podrobnou on-line reportáž z utkání můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama