Hlavní obsah

Derby pohledem statistik: Sparta nedominuje tak jako v tabulce

Hodně zvláštní derby. Slavia je podle bookmakerů historicky největším outsiderem, protože na Spartu ztrácí propastných a rekordních 38 bodů. Nesmiřitelní rivalové se utkají v sobotu od 15:00 na Letné v rámci 24. kola fotbalové Gambrinus ligy. Podívejme se teď, jak si oba kluby vedou i v podrobných statistikách za celou dosavadní sezónu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Lukáš Vácha (vlevo) během derby v souboji se slávistou Milanem Škodou.

Článek
Fotogalerie

Vzhledem k situaci v tabulce vyznívají čísla logicky lépe pro Spartu. Ale asi ne o tolik, kolik by se čekalo. Markantní rozdíl je sice ve skóre, v němž se zračí slávistické potíže se střílením branek a občasné vysoké porážky z podzimu, v dalších hodnotách už je ale klub z Edenu Spartě vyrovnaným soupeřem.

Útoků podnikli hráči Slavie dokonce jen o 46 méně než rivalové z Letné a mají jen o procento horší úspěšnost soubojů, v něčem jsou dokonce i lepší. A to ne v ledajaké kategorii, nýbrž počtu střel. Červeno-bílí vyslali od začátku sezóny už 356 střeleckých pokusů, naopak Sparta "pouze" 349. Zato pálí o poznání přesněji.

Zajímavými údaji jsou také četnost faulů nebo karetní tresty. Sparta udělala téměř o sto méně přestupků než soupeř, navíc ještě žádný její hráč neobdržel od začátku ligové sezóny červenou kartu. Dalším takovým týmem už v soutěži zůstává pouze Liberec. Naopak Slavia má vyloučených již sedm, tedy vůbec nejvíce ze všech.

Chance indexu vládne Dočkal. S obrovským náskokem

Nová statistika, kterou fanouškům přináší oficiální web soutěže, Chance index ukazuje rozdíly mezi Spartou a Slavií především díky suverénnímu lídrovi Bořku Dočkalovi. Sparťanský záložník je v kategorii, jež sleduje „přihrávku do gólové šance", „předfinální přihrávku" a „přihrávku do šestnáctky" za jaro jednoznačně nejlepší. Jeho bodový zisk jako nejlepšího sparťana je 97. Nejlepší slávista Damien Boudjemaa má na svém kontě 58 bodů.

Celkový rozdíl mezi týmy je však velký. Zatímco Sparta se dostala v „kreativním" ukazateli na počet 401, Slavia jen 153.

Zajímavé pak je i porovnání dalších ukazatelů, ať už jde o rychlost, naběhanou vzdálenost nebo četnost střelby.

Jak dopadne sobotní derby pražských "S"?
Vyhraje Sparta
63,9 %
Zápas skončí remízou
9,9 %
V utkání zvítězí Slavia
26,2 %
Celkem hlasovalo 5513 čtenářů.

Reklama

Související témata: