Hlavní obsah

Pardony končí. Pelta ven tudíž skandovat můžete, strahovského bosse však neurážejte

Praha

Žádné mhouření očí, shovívavost, natož pak pardony. Fotbal v šesti posledních ligových kolech přitvrdí. Už nemíní v ochozech stadiónu dál tolerovat vulgární nadávky či dokonce urážky ať již ve verbální podobě, nebo třeba „jen“ na transparentech. Slovní ataky na hráče či fotbalové představitele už tuplem ne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie Praha během utkání 23. kola Gambrinus ligy s transparentem "Pelta ven".

Článek
Fotogalerie

„Pelta ven“ si klidně křičte, ale strahovského bosse neurážejte. Natož abyste si třeba přáli, aby nenáviděný Limberský chcípnul, což byla touha vyjevená sparťanský fanouškovským národem při jarním letenském duelu s Plzní. To je shrnující resumé vzkazu vyslaného z větrné hory nad Prahou fotbalovým příznivcům a tlumočeného i delegátům nastávajících ligových duelů.

Právě na delegátech a čtvrtých rozhodčích totiž bude, aby posoudili, zda chování a pochopitelně i skandování fanoušků v ochozech ligových stadiónů překračuje únosnou mez či nikoli. Na hlavním sudím aby následně utkání přerušil nebo dokonce předčasně ukončil, pokud se minou účinkem apely pořadatelů a hlasatelů, aby se diváci zklidnili a od nepřístojného chování či třeba skandování upustili.

Slovník vulgarit neexistuje

Pochopitelně že nějaký metodický slovník vulgarit, urážek či sprostých slov neexistuje, takže bude záležet čistě na mínění delegáta, jeho úzkoprsosti či naopak velkorysosti, jaké pokřiky, v jaké kadenci a za účasti jak početného chóru se mu budou zdát ještě přijatelné.

Teď však mají jasno v tom, že čas přivírání očí končí a nastává období nulové tolerance.

„Před minulým kolem byli instruováni, aby zachovali určitý nadhled, aby nedošlo k narušení regulérnosti zápasů. I proto, že se hrálo derby pražských S, jenž bývá obvykle vypjaté," přiznal ředitel komunikace Fotbalové asociace ČR Ondřej Lípa, že delegátům byla doporučena větší tolerance a mírnější metr. „Jenže na některých stadiónech překračovaly projevy únosnou mez. Takže už žádná shovívavost, naopak důslednější přístup delegátů bez výjimek."

Nadávat, urážet, a už bude malér

Na domácích klubech tudíž bude, aby si nepřizpůsobivé či nezkrotné diváky zpacifikovaly. Ostatně, šest let starý metodicky pokyn je k tomu přímo nabádá, neboť se v něm praví, že fanoušci v hledišti se musí vyvarovat násilností, užívání pyrotechniky a hromadného skandování morbidních hesel či vulgárních útoků na osobní integritu.

Přeloženo do fanouškovské řeči: „Pelta ven" si klidně skandujte, neboť tím vyjadřujete svůj názor, ale jakmile začnete strahovského bosse sprostě a vulgárně urážet, bude mít váš klub na malér zaděláno. Což se ale pochopitelně dotýká nejen urážek na adresu šéfa českého fotbalu, ale i rozhodčích a dalších činovníků či třeba hráčů. A jedno, zda domácího, či hostujícího mužstva.

Lubas rozhodne, co se nedohraným zápasem

Hlavní rozhodčí v takovém případě může přerušit zápas, což sebou nese pochopitelně finanční sankce. Slavia se již přesvědčila, že minuta přerušení přijde podle současného sazebníku disciplinární komise na deset tisíc korun. Plzeň ostatně také, její fanoušci si ovšem byli úletu v pohárovém zápase s Domažlicemi vědomi, takže dvaceti tisícovou pokutu klubu uhradili.

Finanční sankce jsou ovšem tím mírnějším postihem. Pokud totiž ani přerušení zápasu nepomůže, je na delegátovi a čtvrtém rozhodčím, aby situaci posoudili, vyhodnotili a hlavního sudího vyzvali, aby utkání předčasně ukončil.

Jestliže poslechne a střetnutí skutečně ukončí, vstoupí do hry Lubasův řídící orgán soutěže. Na něm bude, aby posoudil a rozhodl, která ze stran se provinila. Následně pak může utkání kontumovat ve prospěch domácího, či hostujícího mužstva, nebo přistoupit ke dvojí kontumaci či třeba nařídit opakování zápasu.

V závěru ligy tak budou mít mnohé kluby doslova nůž na krku. A nejen s ohledem na momentální bodové zisky... Malér jim mohou přivodit diváci, protože ve fotbale začíná tímto víkendem období nulové tolerance.

Ostatně, tolik omílaný a fanoušky při jejich výlevech citovaný Pelta se k němu zavázal jménem celého fotbalu při nedávných schůzkách s ministry Chovancem a Chládkem majícími pod palcem vnitro, resp. mládež, školství a sport.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava