Hlavní obsah

Bylo by krásné slavit titul už v příštím kole na Letné, rozzářil se po výhře na Julisce sparťanský kouč Lavička

Aktualizováno

Nejen teoreticky, ale fakticky by se mohlo stát, že na Letné se bude slavit mistrovský titul už příští týden po utkání s Libercem. „Byla by to ta nejlepší možná varianta,“ doslova se při této představě rozzářil sparťanský kouč Vítězslav Lavička poté, co jeho tým v nedělním pražském derby zlomil prokletí Julisky a po výhře nad Duklou navýšil náskok na špici tabulky na luxusních třináct bodů. „Ale je k tomu zapotřebí naplnění několika premis,“ připomínal promptně, čímž narážel třeba na pondělní epilog v Edenu, v němž by nesměla Plzeň v konfrontaci se Slavií uspět.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička s asistentem Zdeňkem Svobodou po vítězném utkání na Dukle.

Článek

Juliska byla pro Spartu zakletá. Od chvíle, co se Dukla vrátila na ligovou scénu, na ní nedokázali Letenští vyhrát. I před nedávnem při jarním čtvrtfinále domácího poháru tady ligový leader padl.

Kadeřábek střílet nechtěl

Až v nedělním podvečeru Lavičkovi svěřenci prokletí zlomili. „Když chcete proti Spartě uspět, nestačí hrát jen pětačtyřicet minut, jako my po přestávce. Je nutné podat výkon na hranici možností, být produktivní a ještě mít štěstí," vypočítával trenér Dukly Luboš Kozel, proč v ligové konfrontaci jeho mužstvo nepochodilo a proti Spartě vlastně nemělo sebemenší nárok.

„Určitě i proto, že se nám podařilo dát rychlý vedoucí gól, který nám hodně pomohl," připomínal svou trefu už po naplnění necelých tří minut Pavel Kadeřábek. Trefu důležitou, i když hodně šťastnou...

„Hledal jsem Lafatu, ale míč mně po nouze sklouznul a sjel do brány. Ležel jsem za ni, viděl dobíhajícího obránce Dukly a jen se modlil, aby balón doputoval za čáru," doznával, že šlo o branku tak trochu nechtěnou. „Pro další vývoj zápasu ale zřejmě rozhodující, protože pak už jsme domácí přehrávali a celý první poločas zvládli fantasticky," liboval si Kadeřábek.

Trenér Lavička si liboval také, protože přesně takový vstup do zápasu jeho celek potřeboval.

„Dvakrát jsme se s Duklou utkali na jaře v poháru a věděli jsme, že má zažitý herní styl, který musíme aktivitou nabourat. Tentokrát se to povedlo. I díky tomu, že jsme vstřelili rychlou branku a záhy přidali druhou. Měli jsme hru pod kontrolou, počínali si důsledně, dopředu jsme byli nebezpeční a mohli přidat i další góly, protože jsme příležitosti měli," kvitoval hlavně první poločas v podání svých svěřenců.

Pospěchova gratulace přijímaná s rezervou

Ten rozhodl nejen o výsledku malého pražského derby, ale i tom, že Sparta by mohla slavit titul už v příštím kole doma po duelu s Libercem.

„Už teď ji k primátu gratulujeme," nechal se slyšet střelec čestného gólu Dukly Zbyněk Pospěch.

„Bylo by hezké slavit doma, ale to by Plzeň musela prohrát na Slavii. Ale zase až tolik by se nedělo, kdybychom titul získali až v dalším kole," nedělal Pavel Kadeřábek vědu z toho, kdy bude mít jeho Sparta ligový primát opravdu stvrzený.

„Jsme titulu zase o kus blíž. Ale dokud existuje byť jen teoretická možnost, že by nás soupeři dostihli, není čas na slavení. Pohled na náskok, který v tuto chvíli máme, je ale pochopitelně hodně příjemný," zachovával přes netajenou radost z výhry svou tradiční opatrnost sparťanský kouč Vítězslav Lavička.

Reklama

Související témata: