Hlavní obsah

Ve Slavii vyrostl a má s ní titul, teď ji Kovařík přikoval ke dnu

Praha

Jak se mají v lize probůh zachránit, když je ničí jejich vlastní krev! Minule v derby Dočkal, teď s Plzní zase Kovařík. Fotbalisté Slavie jsou v ligové tabulce předposlední, Baník na ně ztrácí už jen bod. Nejenže teď sešívaným chybí silná generace, které se v letech nedávno minulých lehkovážně zbavili. Odchovanci klubu je ve vzájemných zápasech jako soupeři srážejí níž a níž.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Plzně (zleva) Milan Pertžela, Jan Kovařík a Václav Procházka oslavují první gól proti Slavii.

Článek
Fotogalerie

Přidal pořádnou špetku soli do otevřených ran Slavie. Její odchovanec Jan Kovařík vstřelil na velikonoční pondělí vítězný gól Plzně, které červenobílí v Edenu podlehli 0:2 a zase se o něco víc přiblížili sestupu.

„Gól mě samozřejmě těší. Za Slavii mám jen jeden start, přesto jí přeju, aby se v lize zachránila," líčil své pocity 25letý záložník.

Za slávistické áčko nastoupil poprvé a naposledy v květnu 2009 v zápase proti Žižkovu a mohl tak slavit zisk mistrovského titulu.

Zatímco se pak v létě jablonecký bombarďák Adam Hloušek stěhoval do Edenu, opačným směrem se vydal Kovařík spolu s Jablonským. Na Střelnici se Kovařík stal dvorním nahrávačem kanonýra Lafaty, takže Plzeň za něj loni v lednu neváhala vysolit 15 miliónů korun!

Silné ročníky v cizích službách

Není to však nic nového. Podobně skončili v cizích službách i Kovaříkovi vrstevníci - Vácha, Dočkal, Gecov (ten jediný se zase vrátil), Pekhart, Hanousek, Vaněk, Valeš, Vrzal, Hošek, Dejmek, Jablonský, Pázler či Eliáš. Slavia by teď z nich postavila parádní jedenáctku i s náhradníky...

„Je pravda, že naše ročníky byly hodně silné. Každý využil svou šanci někde jinde. Nemá cenu spekulovat, jak silný tým z nás mohla Slavia složit. Dopadlo to prostě jinak," přemítá Kovařík.

Chytrostí ke gólu

Sentiment dal stranou. V nastavení prvního poločasu zaskočil z přímého kopu gólmana Černého a otevřel skóre.

„Myslím, že brankář nic neviděl. Poslal jsem míč na jeho stranu, protože jsem čekal, že udělá úkrok na tu opačnou. A vyšlo to," pochválil si.

Plzeň dál ztrácí na vedoucí Spartu deset bodů. A do konce ligy zbývá už jen pět kol.

„Na tabulku se nedíváme, jen na vlastní zápasy. Že titul získá Sparta, už je asi rozhodnuté. My jsme ale Plzeň, takže pojedeme naplno až do posledního kola," ujišťuje Kovařík.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice